مدل های جانشین پروری در سازمان چیست

چالش های جانشین پروری چیست؟بررسی کامل

با توجه به وجود مباحث جانشین پروری در دوره mba، چالش های آن نیز در این دوره به صورت تخصصی مورد مطالعه قرار گرفته تا موانع موجود شناسایی و گام های لازم برای رفع آن برداشته شود.

چالش های جانشین پروری چیست؟

امروزه سازمان ها در یک فضای پر از احتمالات در حال فعالیت هستند. این مورد پیامد جهانی شدن سازمان ها است.  هنگامی که سازمان دارای استعدادهایی باشد و مسائلی باعث شود، حضور این استعداد ها به خطر افتد، در واقع نوعی چالش جانشین پروری بوده که یک مدیر با آن روبرو است.

به همین دلیل سازمان ها همواره در تلاشند تا با اتخاذ راهکارهایی منطقی بتوانند به مدیریت چالش های پیش آمده در زمینه جانشین پروری پرداخته و استعدادها را به عنوان ذخایر با ارزش، در بطن سازمان حفظ کرده و آن ها را تربیت نمایند. از این رو بر اساس یک رویه مشخص ابتدا از میان کل کارمندان شاغل در سازمان، آن هایی که استعداد برتر و بالاتری دارند، شناسایی می شوند.

زمانی که این شناسایی صورت گرفت، کنترل چالش ها با موفقیت بیشتری همراه خواهد بود. زیرا افراد شناسایی شده، تحت یک برنامه جامع، در کنترل مدیریت سازمان در می آیند و با ایجاد انگیزه در آن ها و پرورش استعداد های درونی، به آن ها اهمیت داده می شود. همین مورد می تواند، راهی باشد تا یکی از چالش های پرورش استعداد تا حد قابل قبولی حل شود.

در دوره mba روانشناسی، مسائلی عملی بیان می شود تا مدیران با به کارگیری آن بتوانند کنترل موثرتری بر روی کارکنان داشته و با استفاده از تغییر نگرش آن ها، گامی بزرگ در جهت رفع مسائل مربوط به چالش های جانشین پروری بردارند. موردی که به تنهایی می تواند از دلایل مناسب برای تحصیل در رشته MBA باشد.  در زیربه بیان چهار چالش رخ داده پرداخته می شد.

۱-رخ دادن تغییر

۲-رفتار درست جهت مقابله با تغییر

۳-ریسک فقدان نیروی کارآمد

۴-انجام عملیات متقاعدسازی و در یک راستا قرار دادن برنامه کلی سازمان و برنامه جانشین پروری

مدل های جانشین پروری در سازمان

با طبقه بندی چالش های جانشین پروری آشنا شوید!؟

طبقه بندی های مختلفی برای چالش های متاول جانشین پروری ارائه می شود. در این مطلب ما این چالش ها را  بر اساس شرایط علی دسته بندی می کنیم. دو مولفه مهم این طبقه بندی شامل:

  • ساختار
  • مدیریت

۱ساختار

  • کاغذ بازی: کاغذ بازی نوعی چالش ساختاری محسوب می شود. زیرا تاکید مدیران سازمان بر جانشینی بر اساس سابقه کاری کارمندان است و شایسته سالاری و استعداد در این قاعده جایی ندارد. به همین منظور، هیچ رویکردی به جانشین پروری و برنامه آن وجود نداشته و همواره توصیه می شود که باید به مقررات موجود متعهد بود.
  • گرایش به تمرکز: تمرکز در یک سازمان به پادشاهی مدیران رده بالا اشاره دارد. مدیران ارشدی که مدیران بخش های عملیاتی و کارکنان باید مطیع فرمان های آن ها باشند. در این شیوه از مدیریت به برنامه های یادگیری توجه نمی شود. گرایش به تمرکز از جمله چالش های جانشین پروری محسوب می شود.

۲مدیریت

  • وجود ریسک و عدم امنیت شغلی: در سازمان هایی که با یک تغییر سیاسی منصب ها به خطر می افتند، ریسک زیاد و امنیت شغلی وجود نخواهد داشت، این نوعی چالش جانشین پروری بوده که در کشور شاهد آن هستیم.
  • ترس با منشا مختلف: گاهی مدیران سازمان از این می ترسند که اگر کارکنان آموزش دیده، به مهارت کافی برسند برای آن خطر محسوب می شوند. به این معنی که، آن ها جانشین پروری را تهدیدی برای منصب خود تلقی می کنند به همین دلیل رویکرد مثبتی نسبت به آن نخواهند داشت.
  • افزایش هزینه ها: چالش دیگر مربوط به هزینه ها است، زمانی که بودجه کافی برای حمایت از برنامه جانشین پروری وجود نداشته باشد.
با مدل های چالش های جانشین پروری در سازمان بیشتر آشنا شوید

با برنامه ریزی برای مقابله با چالش های جانشین پروری آشنا شوید!؟

تدوین برنامه برای مقابله با چالش های مربوط به جانشین پروری نیازمند زمان است. پیچیدگی هایی که در این مسیر وجود دارد، برنامه ریزی را سخت تر خواهد کرد. در رشته mba نشانه هایی برای مشخص شدن پیچیدگی ها مطرح می شود. بر همین اساس می توان گفت که رشته mba  برای چه کسانی مناسب است.

زمانی که مدیر با همه پیچیدگی های پیش رو آشنا شود، برنامه ریزی با دقت بیشتر و در یک زمان کوتاه تر انجام خواهد گرفت. لازم به بیان این نکته است که، پیچیدگی ها بر حسب شرایط یک سازمان متفاوت هستند. هنگام تدوین برنامه ریزی برای مقابله با چالش های جانشین پروری در نخستین مرحله، راهبردهای کلان مشخص می شود راهبردهایی که به شرح زیر هستند:

۱- اهداف بلند مدت

قبل از هر گونه اقدام برای برنامه ریزی، باید اهداف بلند مدت سازمانی را مروری نمود، سپس به تدوین اهداف کلان برنامه جانشین پروی، بر اساس این اهداف پرداخت.

۲- ساخت بستر مناسب

مقابله با چالش های مربوط جانشین پروری، دربرگیرنده یک سری الزام و ضوابط بوده که باید بستری مناسب برای رعایت الزامات و آسان کردن آن ساخته شود.

۳- پشتیبانی

برنامه ای که تدوین شده باید توسط مدیر عالی سازمان پشتیبانی شود. زمانی که مدیر از حمایت کردن برنامه چشم پوشی کند، برنامه تدوین شده کارایی نداشته و قابلیت اجرا پیدا نمی کند.

کلام آخر

این مقاله چالش های جانشین پروری، طبقه بندی چالش ها، اهمیت آن ها و برنامه ریزی در جهت اهداف سازمان را تشریح کرد. امید است با مطالعه این مقاله از نیک اندیشان، به جواب سوالات خود حول محور جانشین پروری و چالش های آن رسیده باشید.

برای ثبت نام در دوره آموزش mba نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇

ثبت نام دوره
نوشته قبلی
اهمیت بهداشت روانی در محیط کار ⭐ آن را جدی بگیرید!
نوشته بعدی
دوره mba کوچینگ چیست؟⭐مدیریت کوچینگ
به این نوشته امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image