مراقبت از زخم جراحی چگونه است؟

زخم جراحی

اینبار در بین انواع زخم ها به سراغ زخم جراحی رفته و می خواهیم در این رابطه صحبت کنیم و ببینیم این زخم چیست؟ چه علائمی دارد، انواع آن چیست و … . اگر مایل هستید به دانش پزشکی خود این مورد را هم اضافه کنید ما را در این مقاله تا انتها همراهی نمایید.

تعریف زخم جراحی

به بریدگی یا برش در پوست که معمولا توسط چاقو جراحی در زمان انجام جراحی صورت می پذیرد را زخم جراحی می گویند. البته این زخم می تواند از حاصل یک درن در حین انجام جراحی باشد. این زخم ها از نظر اندازه می توانند متفاوت باشند و معمولا هم با کمک بخیه بسته و گاهی هم به صورت باز گذاشته می شوند تا به همین صورت بهبود یابند.

انواع زخم های جراحی

حال که با این نوع از زخم آشنا شدیم نوبت آن است ببینیم انواع زخم جراحی به چند دسته تقسیم می گردد.

به طور کلی این نوع زخم به ۴ دسته تقسیم می گردد که هر کدام به عوامل مختلفی می تواند بستگی داشته باشد. این عوامل به این شرح است:

  • میزان آلودگی زخم
  • میزان تمیز بودن زخم
  • محل قرار گیری زخم روی بدن
  • خطر عفونت

 حال که به عوامل مختلف اشاره نمودیم و با آنها آشنا شدیم، نوبت آن است به سراغ انواع زخم جراحی برویم. با ما همچنان همراه باشید.

دسته اول

این نوع از زخم ها به عنوان زخم تمیز شناخته می شوند. چرا که هیچ گونه علائمی از التهاب یا عفونت را ندارند و غالباً هم پوست، چشم و یا سیستم عروقی را درگیر می نمایند.

دسته دوم

از دیگر انواع زخم جراحی این نوع از زخم می باشد که هم تمیز و هم آلوده می باشند. در این نوع علائم عفونت دیده نمی شود اما خوب به دلیل اینکه در محل قرارگیری آن می تواند خطر بیشتری را برای عفونی شدن داشته باشد. در این باره می توان به زخمهای جراحی در دستگاه گوارش اشاره نمود. این زخم ها از خطر بیشتری در برابر عفونت دارند.

دسته سوم

در این دسته جسم خارجی با پوست تماس پیدا کرده است می تواند خطر عفونت را افزایش دهد و به عنوان زخم آلوده شناخته شود.

زخم گلوله از این دسته می باشد و می تواند پوست اطراف محل ترمیم جراحی را آلوده سازد.

دسته پنجم

از دیگر انواع زخم جراحی می توان به زخم های آلوده و کثیف اشاره کرد. این زخم ها در معرض مواد مدفوع قرار گرفته اند و بیشتر در معرض عفونت می باشند.

علت ایجاد زخم های جراحی

زمانی که جراح با ابزار جراحی همچون چاقو جراحی اقدام به برش می نماید زخم های جراحی ایجاد می گردد. این زخمهای جراحی ممکن است به هر دلیلی بسته به نظر پزشک روی بدن ما ایجاد شود. در رابطه با اندازه زخم هم باید بگوییم به نوع عملی که پزشک تعیین می کند و محل مورد نظر در بدن بستگی دارد.

عوامل خطر عفونت زخم جراحی

فرقی نمی کند چه نوع عمل جراحی را انجام می دهید، هر عملی که دارای بریدگی باشد احتمال عفونت پس از عمل را خواهد داشت. پس بایستی پس از عمل توجه ویژه ای به مراقبت از خود یا عزیزی که عمل جراحی انجام داده است بدهیم تا دچار خطر عفونت زخم جراحی قرار بگیریم.

طبق نظر پزشکان احتمال رخ داد عفونت پس از عمل جراحی بین ۱ تا ۳ درصد می باشد.

از عوامل خطر برای ایجاد عفونت زخم جراحی هم می توان به این موارد اشاره داشت:

  • مشکلات پزشکی همچون داشتن دیابت
  • کشیدن سیگار
  • وزن بالا
  • افراد مسن
  • ضعف سیستم ایمنی بدن
  • جراحی های بیش از ۲ ساعت
  • جراحی های شکمی

علائم عفونت زخم جراحی

زخم های جراحی به طور مدام تا زمانی که بهبود پیدا کند تحت نظر باید گرفته شود.

در ابتدا عفونت پوست، بافت زیر پوست یا ایمپلنت را درگیر می نماید و به همین دلیل می توان از ابتدا شیوع عفونت آشنا و به فکر درمان آن بود. از علائم عفونت زخم جراحی می توان به این موارد اشاره کرد:

  • تاخیر در بهبودی
  • وجود چرک
  • افزایش درد
  • قرمز اطراف زخم
  • بوی بد
  • ترشح از زخم
  • تب

آیا می توان عفونت زخم جراحی را تشخیص داد؟

تشخیص عفونت این نوع زخمها توسط پزشک امکان پذیر می باشد. پزشک با معاینه نمودن اطراف زخم، کشت مایع تخلیه و ارزیابی علائم اقدام به تشخیص عفونت می نماید.

درمان زخم جراحی

در رابطه با درمان این نوع زخم باید گفت به محل قرارگیری آن در بدن بستگی دارد. پانسمانی که روی زخم انجام می پذیرد، بایستی به صورت منظم مورد تعویض قرار بگیرد. در صورت نظر پزشک می توان با کمک آب و نمک صابون یا محلول سرم شستشو محل آسیب دیده را تمیز نمود.

اینکه چگونه و به چه صورت از زخم خود مراقبت نمایید بسته به نظر پزشک دارد و از مراقبت های خودسر خودداری نمایید.

زخم جراحی

چگونه در منزل از این زخم مراقبت کنیم؟

بسته به نظر پزشک اگر بیمار مرخص شد بایستی در منزل هم به مراقبت از زخم خود بپردازد. از جمله مراقبت های که در منزل می توان به بهبود حال خود یا عزیزان خود کمک نمود به این شرح می باشد:

  • استفاده از داروهای مسکن و چرک خشک کن
  • تعویض منظم و تمیز پانسمان
  • استراحت لازم
  • توجه به توصیه های پزشکی

عوارض زخم های جراحی

این نوع زخم هم اگر به آن توجه نشود می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد. در صورتی که پس از گذشت ۳۰ روز از انجام عمل جراحی زخم روند بهبودی پیدا نکرد امکان وجود عفونت وجود خواهد داشت.

عفونت هم با: قرمزی، لمس داغ، تخلیه چرک، التهاب و درد خود را نمایان می سازد. زمانی که این علائم مشاهده شد بهتر است با نظر پزشک به مصرف آنتی بیوتیک روی آورده و از بیشتر شدن عفونت از این طریق جلوگیری نمود‌.

در صورتی که عفونت شدید تر شود ممکن است دوباره فرد بسته به نظر پزشک احتیاج به جراحی داشته باشد.

 خونریزی زخم

در صورتی که زخم دچار خونریزی شد بایستی بانداژ خونی با یک بانداژ تمیز تعویض شود. فقط قبل از اینکه بخواهید پانسمان جدید را انجام دهید کمی روی زخم فشار وارد کنید تا خون بند بیاید. اگر خونریزی بند نیامد بایستی به سرعت به پزشک مراجعه نمود.

درمان زخم جراحی چقدر زمان می برد؟

درمان زخمهای جراحی بسته به شرایط بدنی فرد بیمار و نوع جراحی دارد. اما خوب به طور عادی در از هفته تا ماه ممکن است بهبودی به طول بی انجامد.

شما می توانید برای این موضوع با پزشک معالج خود صحبت کرده و پزشک به شما می تواند زمان دقیق داشتن سلامتی کامل را بدهد تا بدانید اجازه انجام امور روزانه خود از قبیل: کار، ورزش و … را دارید یا خیر.

جمع بندی درمان زخم جراحی

زخم جراحی هم همچون سایر زخم ها اگر به درستی از آن مراقبت و نگهداری شود به هیچ عنوان عوارض و مشکلی را برای فرد ایجاد نخواهد نمود. این نوع زخم هم انواع مختلف داشته و می توان با کمک علائمی که در مطالب بالا به آنها اشاره نمودیم به سلامت خود توجه کرده و روند بهبود یا روند وخیم شدن حال خود را تخمین بزنید.

فرد بیمار می تواند با کمک چند دستورالعمل دوره نقاهت خود را به نحو احسنت به پایان برساند. هر چه به توصیه های پزشکی و مراقبت های بهداشتی توجه گردد شانس بهبود زخم هم افزایش پیدا می کند.

برای ثبت نام در دوره آموزش مدیریت زخم نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇

ثبت نام دوره

آیا نیک اندیشان به جز دوره مدیریت زخم، دوره های آموزشی دیگری در حوزه پیراپزشکی و طب، برگزار می کند؟

بله نیک اندیشان در حوزه پیراپزشکی و طب، دوره های آموزشی زیر را هم برگزار می کند. که عبارتند از :

، دوره دستیار دندانپزشک ، دوره تکنسین داروخانه (دوره داروخانه) ، دوره بازی درمانی ، دوره mmt درمان سوء مصرف مواد

آیا نیک اندیشان دوره های آموزشی در حوزه های دیگر هم برگزار می کند؟

بله ، نیک اندیشان در حوزه های آموزشی متعدد (بیش از 70 دوره) برگزار می کند. و شرایط شرکت در این دوره ها به گونه ای طراحی شده که تمامی افراد با شرکت در این دوره ها ، از جنبه های مالی ، دسترسی آسان ، بار علمی ، مدارک معتبر ، تضمین شغل پس از انتهای دوره، به سودشان باشد. که در ادامه به معرفی حوزه های آموزشی این موسسه به همراه برخی از دوره های آن می پردازیم :
حوزه ماساژ

نوشته قبلی
چطور تتر بخریم؟ ویژگی خرید تتر چیست؟
نوشته بعدی
درمان زخم سوختگی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image