مخراج کاری چیست؟ ⭐هر آنچه که باید بدانید
یکی از شاخه های شغل طلا سازی، مخراج کاری است که به اتصال سنگ های تزئینی روی پایه های فلزی گفته می شود. در ادامه با روش های انجام مخراج کاری و جزئیات بیشتری در این باره آشنا خواهید شد.
مخراج کاری چیست و چه کاربردی دارد؟
در پروسه ساخت جواهرات، لازم است تا سنگ های قیمتی بر روی فلزات گران بها سوار شوند. اتصال جواهر و فلز با چسب یا موادی شبیه به آن روش درستی نیست؛ بلکه هنرمند جواهر ساز، سنگ های زینتی و ارزشمند را درون فلز گران بها قرار می دهد. در واقع قرار دادن سنگ در پایه مخصوص طراحی شده را مخراج کاری گویند.
مخراج کاری یا مرصع کاری، مرحله پایانی و حساس ترین بخش در ساخت جواهرات است. پس از اینکه پایه کار آماده شد و جواهر به زیبایی تراش خورد، نوبت به سوار کردن سنگ بر روی پایه آماده می رسد. این کار نیاز به دقت و تخصص بالایی دارد. برای انجام مخراج کاری و سوار کردن سنگ از روش های مختلفی استفاده می شود.
حال که دانستید مخراج کاری چیست، باید بدانید که مخراج کاری زمانی حساس تر می شود که به جای انگشتر، بخواهیم روی زیورآلات ظریف تری مانند گوشواره و گردنبند سنگ های زینتی بسیار ریز و ظریف را جای گذاری کنیم. این هنر زیبا و جذاب در دوره مخراج کاری به خوبی آموزش داده می شود. علافه مندان می توانند با شرکت در این دوره ها از آموزش های مفید اساتید بهره مند شوند.
در مخراج کاری جواهرات از چه روش ها و پایه هایی استفاده می شود؟
برای مخراج کاری جواهرات با توجه به ریز و درشت بودن سنگ، از روش های گوناگونی استفاده می شود. به طور کلی روش های مخراج کاری برای نصب سنگ های ریز به این شرح است:
- قلم خور
- چنگی
- ریلی
- کاسه ای
سنگ های درشت را نیز با روش های زیر روی جواهرات نصب می کنند:
- صورت دیواره ای
- چنگی
- نبشی
به منظور حفظ زیبایی و آثار طبیعی سنگ و دیگر عناصر بکار رفته در ساخت جواهرات و زیور آلات، معمولا استفاده از چسب و دیگر مواد شیمیایی که امکان از بین رفتن در اثر مرور زمان را دارند، مجاز نیست. به همین دلیل است که در حین مخراج کاری، پایه های نگهدارنده را باید به نحوی محکم نگه داشت که آسیبی به سنگ نرسد.
بی احتیاطی، فشار و ضربه به سنگ ممکن است پریدگی یا ترک خوردگی روی سنگ ایجاد کند، و یا بر اثر استفاده نادرست از ابزار، روی پایه های نگه دارنده خط و خش ایجاد شود.
در ادامه صحبت درباره مخراج کاری چیست، بهتر است با رایج ترین پایه ها در این صنعت آشنا شوید. پایه های نگهدارنده سنگ های زینتی عبارتند از:
- پایه چنگه ای (prong)
- پایه کانالی (Channel)
- پایه سنگفرشی (Pave)
- پایه دیواره ای یا حفره ای (Bezel )
- پایه بالرین (Ballerina)
- پایه خوشه ای (cluster)
- پایه مهره ای (Bead)
- پایه تراز (Flush )
هر کدام از پایه های نام برده شده، با توجه به نوع و اندازه سنگ، نوع طلا و کاربرد آن مصارف مختص خود را دارند.
مهم ترین ابزار مخراج کاری چیست؟
آیا می دانید ابزار مخراج کاری چیست؟ بر خلاف شاخه طراحی طلا با نرم افزار که به وسیله یا ابزار خاصی نیاز ندارد، مخراج کاری باید با وسایل و ابزار آلات مخصوصی انجام شود. ابزار مخراج کاری به وسایلی گفته می شود که برای اتصال سنگ ها به فلزات گران بها به کار می روند. شاید برخی از ابزار ها کاربرد محدود تر و برخی کاربرد بیشتری داشته باشند. کاربردی ترین این ابزار عبارتند از:
- گیره پیچ
- پنس
- لوپ / ذره بین
- سنگ جلا
- چاپله
- قلم ریش
- ماردلا
- گوارسه غلطان
- مشته
- قلم های مخراج کاری
- انگلا
- فیسقول
- دسته قلم
- باسمه
- لاک
- موم چوب
نحوه کار با این ابزار و شناخت ویژگی های هر کدام در دوره آموزش مخراج کاری به طور مفصل و عملی بیان می شود.
مهارت های لازم برای مخراج کاری چیست؟
این که تنها به دلیل موقعیت شغلی ایدهآل مخراج کاران، وارد این حرفه شوید کار درستی نیست. هر مخراج کاری باید مهارت ها و توانایی های زیر را داشته باشد تا بتواند به پیشرفت و موفقیت های بالایی در این شغل برسد.
- توانایی انجام روش های پرداخت کاری
- مهارت کار با انواع ابزار های مخراج کاری
- توانایی نصب انواع سنگ بر روی فلزات
- توانایی اتصال سنگ بر روی پایه
- توانایی بررسی درجه سختی سنگ ها
- آشنایی با روش های مختلف سوار کردن سنگ ها بر روی پایه
- آشنایی با انواع قلم ها و کاربرد های آن
اگر از خود می پرسید که روش کسب این مهارت ها در مخراج کاری چیست؟ باید گفت که تمامی مهارت های فوق را می توان با شرکت در دوره های آموزشی موسسات معتبری همچون نیک اندیشان به دست آورد.
درآمد مخراج کاری چقدر است؟
درآمد مخراج کاری تا حدود زیادی به ذوق و قریحه مخراج کار و دقت و ظرافت در کار او بستگی دارد. اگر می خواهید در این شاخه از طلا سازی به درآمد و شهرت برسید، در وهله اول باید مهارت خود را در این زمینه بالا ببرید. اگر شما کارگاه شخصی خودتان را داشته باشید و مستقیما سروکارتان با مشتری یا کارخانه های طلا سازی انبوه باشد، قطعا درآمد بسیار بالایی خواهید داشت. چنانچه به دلایل و شرایطی که دارید مجبور به کار در سایر کارگاه ها هستید و در حقیقت سروکارتان با کارفرما است، باید بدانید که حقوق و دستمزدتان کمتر است.
با این حال شغل مخراج کاری را می توان جزء مشاغل پردرآمد و پر رونق معرفی کرد. متوسط درآمد مخراج کاران ماهر چیزی بیشتر از ۲۰ میلیون تومان در ماه است. توصیه می شود برای پیدا کردن پاسخ این سوال که روش های درآمد زایی در مخراج کاری چیست، به کارگاه های طلاسازی مراجعه کرده و پاسخ سال خود را به صورت میدانی دریافت کنید.
سخن آخر
مخراج کاری هنر اتصال بدون نقص و محکم سنگ های زینتی به فلزات با ارزشی مانند طلا است. این کار بسته به اندازه سنگ ها با روش های متعددی انجام می شود. اگر علاقه دارید در این حوزه کار کنید باید در دوره های مرتبط، مانند دوره مخراج کاری شرکت کنید.
برای ثبت نام در دوره آموزش مخراج کاری طلا و جواهر نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇