انواع مخراجکاری چیست؟⭐بررسی و معرفی انواع مخراج کاری
انواع مخراجکاری، بر اساس نوع سنگ و ریز یا درشت بودن آن است که متفاوت است. در این مقاله به طور مفصل درباره اینکه مخراج کاری چیست و روش های انجام آن آشنا می شویم.
مخراج کاری جواهرات چیست؟
به آخرین مرحله از ساخت زیورآلاتی که از ترکیب سنگ و فلز ساخته می شوند، مخراجکاری می گویند. عنوان مرصع کاری که نام دیگر این هنر است، در توصیف قرار دادن نگین یا سنگ بر روی پایهای که از قبل طراحی شده، به کار برده می شود. در واقع، از مخراجکاری می توان به عنوان مهم ترین و حساس ترین مرحله از طراحی جواهر نام برد. این مرحله از طراحی جواهرات نیاز به دانش و مهارت بالایی دارد که افراد می توانند با شرکت در دوره مخراج کاری تکنیک ها و فوت و فن این حرفه را بیاموزند.
مخراج کاری جواهرات میتواند از طریق پایه های مختلفی انجام شود و در نتیجه با توجه به تنوع پایه هایی که وجود دارد، روش ها و انواع مخراج کاری نیز برای اتصال جواهر بر روی فلز خواهیم داشت. برخی از متداول ترین این پایه ها عبارتند از:
- پایه چنگهای (prong)
- پایه سنگفرشی (Pave)
- پایه بالرین (Ballerina)
- پایه مهرهای (Bead)
- پایه تراز (Flush )
- پایه کانالی (Channel)
- پایه دیوارهای یا حفرهای (Bezel )
- پایه خوشهای(Cluster)
مهم ترین ابزار مخراج کاری کدامند؟
ابزار مخراج کاری با توجه به انواع مخراجکاری تنوع زیادی دارند، اما مهم ترین آن ها عبارتند از:
۱-فرز دستی یا فرز آویز؛
اولین ابزاری که در مخراج کاری به آن احتیاج دارید، یک فرز آویز یا فرز دستی با کیفیت است. فرز رومیزی، یک ابزار موتوری است که بر روی انواع مواد قابل استفاده است. این ابزار پرکاربرد با سره ها و مته های مختلفی قابل استفاده بوده و کار را برای مخراج کار، سریع تر و راحت تر کرده است.
۲-برنیشر یا براق کننده؛
ابزار دیگری که برای مخراج کاری لازم است، برنیشر یا براق کننده نام دارد. از این ابزار برای صاف کردن سطوح و براق کردن لبه ها استفاده می شود. از برنیشر در انواع مخراجکاری استفاده می شود؛ زیرا براق و صاف شدن جواهرات نقش زیادی در ظاهر آن ها دارد.
۳-انواع سوهانچه ها؛
سوهانچه ها معمولا برای شکل دادن و پرداخت کار استفاده می شوند و به عنوان یکی از ابزار های کلیدی در مخراج کاری محسوب می شوند. معمولا از سوهانچه برای تنظیم چنگک ها یا لبه های فلزی که اندازه نامطلوبی دارند، استفاده می شود تا نگین به درستی در جای خود قرار گیرد. این ابزار برای کسانی که مبتدی هستند، از جمله ابزارهای ضروری به شمار می رود.
۴-پوشر یا باسمه؛
ابزار بعدی در کیت مخراج کاری، پوشر یا باسمه (یا فیسقول) است. این ابزار برای نگین های تراش (faceted) به طور خاص کاربرد دارد و برای محکم کردن چنگ ها روی نگین استفاده می شود.
۵-گیره پیچ چوبی؛
آخرین ابزار در فهرست ما گیره پیچ است. از این نوع گیره برای نگهداشتن انگشتر و زیور در هنگام مخراج کاری استفاده می شود. استفاده از این ابزار، ریسک هایی مانند لیز خوردن و زمین خوردن کار را بسیار کاهش می دهد و کمک می کند تا کار را با استاندارد بالایی به پایان برسانید.
انواع مخراجکاری چیست؟
اتصال سنگ به پایه بسته به نوع سنگی که از آن استفاده می شود متفاوت است و انواع مختلفی دارد. در حقیقت، سنگ های ریز با روشی متفاوت نسبت به سنگ های درشت مخراج کاری می شوند. در دوره آموزش مخراج کاری با روش های مختلف و انواع مخراجکاری با سنگ ریز که شامل موارد زیر می شوند، آشنا خواهید شد:
۱-چنگی؛
در این سبک از مخراج کاری، از چنگک یا چنگ برای نشاندن سنگ جواهر استفاده می شود. نصب جواهرات با استفاده از چنگ به سبک های گوناگونی انجام می شود که از اصلی ترین آنها می توان چنگ های ساده، چنگ های سولیتری، چنگ های خیارهای یا تنیسی، چنگ های مشترک را نام برد.
۲-قلم خور؛
از روش قلم خور می توان به عنوان یکی از مشکل ترین و زیبا ترین روش ها یاد کرد. در این سبک از ریزترین جواهرات برای نشاندن بر روی طلا استفاده می شود.
۳-ریلی؛
یکی دیگر از روش ها و انواع مخراجکاری، روش ریلی است. در روش ریلی، مخراج کار جواهر را در بین دو دیوار فلزی قرار می دهد. او در ابتدا با به کارگیری ابزار های خاصی دو شیار قرینه در این دو دیوار ایجاد می کند، سنگ ها را داخل ریل ها جاگذاری می کند و در انتها ریل ها را به سمت سنگ ها محکم میکند.
۴-کاسه ای؛
روش کاسهای در مقایسه با دیگر روش ها سادهتر است. در این روش، مخراج کار جواهر را به گونه ای بر روی فلز نصب می کند که اثری از نحوه نصب به جا نمی ماند.
مهم ترین روش نشاندن سنگ یا گوهر درشت بر روی پایه صورت دیواره ای است. این روش یکی از محافظت شده ترین و قدیمی ترین انواع مخراجکاری است که در آن از سنگ های درشت استفاده می شود. روش کار به این صورت است که مخراج کار با استفاده از دیواری که دور سنگ را پوشانده است، آن را مهار می کند و همین کار باعث می شود تا سنگ اصلا از کار بیرون نیاید.
درآمد مخراج کاری چقدر است؟
درآمد مخراج کاری کاملا بستگی به مهارت مخراج کار، سابقه و تجربه کاری او دارد. چنانچه مخراج کار مهارت بالایی در ساخت جواهرات داشته باشد و در بین رقبا به واسطه تجربه و سابقه کاری، برجسته تر باشد قطعا درآمد بیشتری خواهد داشت. شما می توانید با شرکت در دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان توانایی ها و مهارت های خود را در این باره ارتقا دهید. مخراج کارانی که مستقل کار کرده و بدون واسطه با مشتریان در ارتباطند، دستمزد بیشتری دریافت می کنند.
لازم است بدانید که هرچقدر سنگ و نگین زینتی، گران قیمت تر و ارزشمند تر باشد به دلیل حساسیت بالای کار، مخراج کار دستمزد بیشتری از مشتری طلب می کند. با این تفاسیر و با وجود تفاوت در انواع مخراجکاری، این کار درآمد خوبی دارد. مخراج کاران به طور میانگین، مبلغی بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون تومان در ماه درآمد دارند.
سخن آخر
مخراج کاری آخرین مرحله از ساخت یک جواهر است که بر اساس اندازه سنگ های زینتی روی پایه های مختلفی و با روش های متفاوتی انجام می شود. با شرکت در دوره های متفاوت اطلاعات کاملی را در این خصوص به دست آورید.
برای ثبت نام در دوره آموزش مخراج کاری طلا و جواهر نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇