وظیفه یک حسابدار برای تنظیم و تحویل اظهارنامه مالیاتی چیست؟⭐جامع
تصور بسیاری از مردم، این است که حسابدار زندگی یکنواختی دارد و پس از شرکت در دوره حسابداری و یادگیری دقیق مفاهیم این رشته، به صورت خستگی ناپذیر، به ثبت مطالبات مالی مشتریان می پردازد. ما در این مقاله از نیک اندیشان، قصد داریم به شما نشان دهیم که حسابداری، گسترده تر از آن چیزی است که شما تصور می کنید؛ پس تا پایان مقاله همراه ما باشید.
اظهار نامه مالیاتی چیست؟
پیش از آنکه وظیفه یک حسابدار برای تنظیم و تحویل اظهارنامه مالیاتی را بیان کنیم، ابتدا لازم است با اظهارنامه مالیاتی آشنا شویم. مطابق ماده ۱۵۵ از قانون مالیات های مستقیم، سال مالیاتی از اول فروردین ماه هر سال آغاز و تا آخر اسفند ادامه دارد و افراد باید ظرف مدت ۳ ماه به ارسال اظهارنامه اقدام کنند.
تهیه و تنظیم این اظهارنامه ها هر ساله یکی از چالش های شغل حسابداری است. این اظهارنامه در واقع کارنامه مالی مربوط به یک سال کاری شخص حقیقی و یا حقوقی است که بر اساس قانون تنظیم شده و به منظور محاسبه مالیات، برای سازمان امور مالیاتی ارسال می شود. به عبارتی دیگر در واقع شامل فرم هایی است که درآمد و مخارج یک شخص و یا نهاد بوده که با توجه به آن مالیات قابل پرداخت به دولت محاسبه می شود.
البته افراد می توانند با توجه به تعریف علی الحساب در قانون محاسبات عمومی، علی الحساب مالیات خود را بپردازند تا از مزایا و تخفیف بهره مند شوند. حال زمان آن رسیده که بدانیم چه افرادی باید اظهارنامه مالیاتی را تکمیل کنند و پس از آن با وظیفه یک حسابدار برای تنظیم و تحویل اظهارنامه مالیاتی آشنا شویم. کسانی که باید اظهارنامه مالیاتی را تهیه و تنظیم کنند، عبارتند از:
- هر فرد حقیقی مقیم ایران، با توجه به درآمد های داخل و خارج ایرانش
- هر فرد حقیقی مقیم خارج ایران، با توجه به کلیه درآمد هایی که در ایران کسب می کند.
- هر فرد حقوقی ایرانی، با توجه به کلیه درآمد های داخل و خارج ایرانش
- هر شخص غیر ایرانی، با توجه به درآمد های کسب شده در ایران
وظیفه یک حسابدار برای تنظیم و تحویل اظهارنامه مالیاتی چیست؟
حال که با اظهارنامه آشنا شدید زمان آن رسیده که بدانید وظیفه یک حسابدار برای تنظیم و تحویل اظهارنامه مالیاتی چیست؟ هم اکنون این اظهارنامه ها به صورت الکترونیکی تکمیل و ارسال می شوند. هر حسابداری که با مفاهیم اولیه و اصلی حسابداری آشنا باشد، می تواند در تهیه اظهارنامه مالیاتی به اشخاص حقیقی و حقوقی کمک کند.
با توجه به میزان اهمیت تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی، افراد به منظور این عمل از حسابداران ماهر کمک می گیرند. حسابدار در ابتدا باید به سایت امور مالیاتی مراجعه و پس از تشکیل پرونده مالیاتی در پنل کاربری اظهارنامه جدیدی ایجاد کند.
حسابدار باید داده های مربوط به اظهارنامه را به دقت تکمیل کند و پس از تکمیل فرم ها و تایید نهایی آن ها اظهارنامه را ارسال کرده و کد تأیید دریافت کند. یکی از موارد که لازم است در دوره آموزش حسابداری به آن پرداخته شود، تکمیل دقیق همین اظهارنامه هاست؛ زیرا در صورتی که هر یک از اطلاعات وارد شده نادرست باشد، شخص با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد.
البته با توجه به تبصره ۲۲۶ قانون مالیات های مستقیم، این اجازه به مودیان مالیاتی داده می شود که اگر به هر نحوی در اظهارنامه یا حساب سود و زیان خود دچار اشتباه شده باشند، با ارائه مدارک لازم تا یک ماه پس از پایان مهلت ارسال اظهارنامه، اشتباه صورت گرفته را برطرف کنند. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که با توجه الکترونیکی بودن اظهارنامه مالیاتی، امکان فعال کردن ویرایش وجود دارد.
جریمه عدم تسلیم اظهارنامه اشخاص حقوقی و حقیقی چیست؟
اکنون که با وظیفه یک حسابدار برای تنظیم و تحویل اظهارنامه مالیاتی آشنا شدیم، زمان آن رسیده که با جرایم عدم تسلیم این اظهارنامه آشنا شویم. تمام مودیان حقیقی یا حقوقی که شامل قانون مالیات های مستقیم هستند، لازم است کارنامه عملکرد مالی خود را در زمان تعیین شده، با توجه به فرمت و محتوای بیان شده توسط سازمان امور مالیاتی، ارسال کنند تا از جرایم عدم ارسال اظهارنامه در امان باشند. عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی در زمان تعیین شده، مشکلات زیادی را برای مودیان ایجاد می کند که عبارتند از:
- برخوردار نشدن از معافیت ها و بخشودگی های مالیاتی قانونی و ابلاغیه های سازمان امور مالیاتی کشور؛
- دریافت نکردن معافیت مالیاتی سالانه که به اشخاص حقیقی اختصاص دارد؛
- دریافت نکردن معافیت مالیاتی اشخاص حقوقی که از این معافیت ها در طول برنامه ۵ ساله توسعه اقتصادی برخوردار هستند؛
مطابق اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم، شرط لازم به منظور برخوردار شدن از مالیاتی با نرخ صفر، ارائه اظهارنامه در زمان تعیین شده است. پس اگر که مشمول پرداخت مالیات هستید، لازم است اظهارنامه خود را در زمان تعیین شده تهیه و ارسال کنید در غیر این صورت از کلیه معافیت ها، محروم می شوید.
البته ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که همه جرایم مربوط به عدم دریافت بخشودگی مالیاتی نبوده و جرایم دیگری نیز دارند که لازم است حسابدار شما با وظیفه یک حسابدار برای تنظیم و تحویل اظهارنامه مالیاتی آشنا باشد تا شما با این جرایم روبه رو نشوید. این جرایم عبارتند از:
- مطابق اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم که در فروردین سال ۱۳۹۵ ابلاغ شد، جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر، برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل، شامل ۳۰ درصد از مالیات متعلقه و برای سایر مودیان و ۱۰ درصد از مالیات متعله است که امکان بخشودگی آن نیز وجود ندارد.
- جریمه مالیات پرداخت نشده در زمان تعیین شده شامل ۲.۵ درصد کل مبلغ مالیات به ازای هر ماه تاخیر است که فرد موکلف به پرداخت آن است تا از جرایم ثانویه مانند ضبط اموال، ممنوع الخروج و … در امان باشد.
سخن آخر
در این مقاله از نیک اندیشان ما وظیفه یک حسابدار برای تنظیم و تحویل اظهارنامه مالیاتی را بیان کردیم؛ همچنین سعی کردیم تا یک گام دیگر شما را به پاسخ سوال شغل حسابداری مناسب چه کسانی است، نزدیک کنیم. چنانچه به حسابداری علاقمند هستید، می توانید در دوره های حسابداری نیک اندیشان شرکت کنید.
برای ثبت نام در دوره آموزش حسابداری نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇