بازی درمانی غیر مستقیم

ارائه بهترین تکنیک های بازی درمانی سال 2021

بازی درمانی نوعی درمان است که همانطور که از نامش پیداست شامل بازی می شود.

این شیوه ی درمانی برای مدت طولانی حتی در زمینه دانشگاهی وجود داشته است.

اخیراً، بازی درمانی اصلاح شده و برای انواع اختلالات مختلف، از اختلال طیف اوتیسم (ASD) تا اختلال بیش فعالی با کمبود توجه (ADHD) مورد هدف قرار گرفته است. بازی درمانی همچنین در کودکان و بزرگسالان با عملکرد طبیعی به کار گرفته شده است.

این مقاله به بررسی چیستی بازی درمانی و برخی از مزایای آن می پردازد، همچنین چگونگی تبدیل شدن به یک بازی درمانگر را در صورتی که مورد علاقه شما باشد، بررسی خواهد کرد.

این مقاله شامل موارد زیر می باشد:

بازی درمانی چیست؟

 تکنیک‌ها، فعالیت‌ها و مداخلات بازی درمانی

 گواهینامه، مدرک، و گزینه های آموزشی بازی درمان گر

اکنون به بررسی سوال اول می پردازیم.

بازی درمانی چیست؟

بازی درمانی نوعی درمان است که از دهه 1930 در روانپزشکی وجود داشته است و ممکن است صدها یا حتی هزاران سال قبل از آن وجود داشته باشد. دانشگاهیان در دهه 1930 ارزش بازی درمانی را احساس کردند.

 کودک هنگام صحبت در مورد کارهایی که دوست دارد انجام دهد، اسباب بازی های مورد علاقه اش، حیوانات خانگی اش، دوستانش و غیره، خیلی بیشتر از زمانی که با روانپزشکی رو در رو می شود صحبت می کند. این روش بسیار مفید تر خواهد بود.

امروزه بازی درمانی توسط انجمن بازی درمانی (APT) به این صورت تعریف شده است:

“استفاده سیستماتیک از یک مدل نظری برای ایجاد یک فرآیند بین فردی که در آن بازی درمانگران آموزش دیده از قدرت های درمانی بازی برای کمک به مراجعان برای پیشگیری یا حل مشکلات روانی اجتماعی و دستیابی به رشد و توسعه مطلوب استفاده می کنند.

ارائه بهترین تکنیک های بازی درمانی سال 2021

البته می توان تعریف ساده تری نیز در این زمینه ارائه داد:

بازی درمانی کودک راهی برای بودن با کودک است که سطح رشد منحصر به فرد او را ارج می نهد و به دنبال راه هایی برای کمک به “زبان” کودک در خلال بازی می گردد.

بر اساس این تعاریف، واضح است که بازی درمانی رشد سالم کودک را هدف اولیه بازی درمانی می داند.

به گفته انجمن بازی درمانگران، بازی درمانی به کودکان اجازه می دهد تا احساسات پیچیده را مرتب کنند و از بازی برای برقراری ارتباط در سطح خود و با سرعت خود، بدون احساس بازجویی یا تهدید استفاده کنند.

این یکی از جنبه‌های کلیدی بازی درمانی است، زیرا درمان سنتی اغلب برای کودکان و همچنین بزرگسالان ترسناک است، که لزوماً منجر به محیطی مساعد برای ابراز وجود نمی‌شود. این تعریف همچنین بر جنبه مهم بازی درمانی تأکید می کند، و آن این ایده است که فرد مراجعه کننده می تواند احساس کند که چقدر در خلال بازی می تواند خود را کشف کند.

به طور خلاصه، بازی درمانی نوعی از درمان است که در آن درمانگران به مراجعان که اغلب اما نه همیشه کودک هستند اجازه می ‌دهند در طول جلسات بازی کنند، نه اینکه صرفاً با مراجعه کنندگان بنشینند و در مورد مشکلاتشان سؤال بپرسند.

بازی درمانی می تواند غیر مستقیم باشد، مانند این که به مشتری اجازه می دهد با شن بازی کند تا استرس را کاهش دهد، یا دستوری، مانند موردی که یک مشتری داستانی را درباره خانواده ای تعریف می کند که از عروسک استفاده می کند تا بیشتر در مورد پویایی خانواده مراجعه کننده بیاموزد.

بازی درمانی را نیز می توان با فرد منطبق ساخت، زیرا کودکان بسیار کوچک به روش های متفاوتی نسبت به نوجوانان و بزرگسالان بازی می کنند. ایده بازی درمانی این است که به مراجعه کنندگان اجازه دهد در موقعیت راحت تری قرار گیرد که در آن نسبت به جلسه درمانی سنتی تمایل بیشتری برای ابراز وجود داشته باشند.

 تکنیک‌ها، فعالیت‌ها و مداخلات بازی درمانی

همانطور که کودکان روش های مختلفی برای بازی کردن وجود دارد، انواع مختلفی از بازی درمانی نیز وجود دارد.

  • بازی درمانی غیر مستقیم
  • بازی با عروسک یا خانه سازی
  • بازی درمانی دستوری
  • طراحی یا نقاشی به منظور بیان احساسی، نقاشی ها را برای محتوای احساسی تفسیر کنید
  • همچنین درمان تعاملی والد-کودک وجود دارد که همانطور که از نام آن پیداست، والدین را درگیر می کند

 اگر می‌خواهید انواع تکنیک‌های بازی درمانی را  یاد بگیرید بایستی در دوره های آموزش بازی درمانی شرکت کرده و نسبت به دریافت مدرک آن اقدام کنید.  همانطور که می دانید لازمه ی شروع یک شغل داشتن مدرک و یا مهارت های مورد نیاز آن است. بازی درمانی نیز از این قاعده مستثنی نیست. موسسات و دانشگاه ها دوره های بازی درمانی را برگزار می کنند. برای مثال موسسه ی نیک اندیشان اقدام به برگزاری دوره بازی درمانی کرده است. موسسه ی نیک اندیشان علاوه بر بهره گیری از اساتید مجرب و ارائه تکنیک های بازی درمانی در پایان دوره به متقاضیان خود مدرک معتبر اعطا می کند.

در این دوره تکنیک های مختلف بازی درمانی توضیح داده شده است. برای افرادی که وقت خواندن کامل کتاب ندارند، این دوره بسیار مفید خواهد بود.

تکنیک های بازی درمانی با اسباب بازی و اشیا

تکنیک های بازی درمانی چیست؟

تکنیک های بازی درمانی یکی از جدیدترین روش ها برای افزایش رشد کودک هستند. در این روش از بازی های متفاوت استفاده می گردد تا کودک علاوه بازی کردن، تحت آموزش نیز قرار بگیرد. برخی از جدیدترین انواع بازی های درمانی به شرح زیر است:

  • یکی از انواع بازی هایی که برای درمان کودکان به کار برده می شود، بازی های آموزشی هستند. در این بازی ها، وسایلی همچون مکعب های چوبی در اختیار کودک قرار داده می شود. این روش در تقویت حواس، رشد ذهنی و اجتماعی کودک تاثیر فوق العاده ای دارد.
  • از دیگر انواع بازی ها، می توانیم به بازی های نمایشی اشاره کنیم. در این بازی، کودک وسایل پدر و یا مادر خود، مانند کت پدر و یا کفش پاشنه دار مادر را استفاده کرده و با آنها بازی می کند.
  • بازی های حسی – حرکتی از دیگر انواع بازی های هستند که در بازی درمانی مشاهده می شوند. این نوع بازی، یکی از قدیمی ترین بازی ها بوده و با ابزار خاصی انجام می شود. بازی های حسی حرکتی را هم می توان به صورت انفرادی انجام داد و هم به صورت گروهی. یکی از بارزترین تاثیرات این بازی، آرام شدن کودک و مقابله با حس پرخاشگری است.

نظریه های بازی درمانی شامل چه مواردی است؟

موضوع دیگری که در تکنیک های بازی درمانی باید مورد بحث و بررسی قرار گیرد، نظریه های بازی درمانی است. یکی از معروف ترین نظریه هایی که در این تکنیک به چشم می خورد، نظریه گروس یا نظریه پیش تمرین است؛ بر طبق این نظریه، بازی هایی که انسان به انجام آنها مبادرت می ورزد، از بازی حیوانات پیچیده تر هستند و بازی ها به کودکان فرصت می دهند، فعالیت های بزرگسالان را تمرین کنند.

دیگر نظریه این تکنیک، نظریه فروید است. این نظریه نیز می گوید که بازی وسیله ای برای کامروایی کودک به شمار می رود. فروید اعتقاد دارد که بازی این فرصت را برای کودکان فراهم می کند تا کامروا شوند و به همین دلیل بازی یک وسیله مناسب برای این گروه به شمار می رود.

یکی از تکنیک های بازی درمانی به نام بازی درمانی فعال چیست؟

تکنیک های بازی درمانی و تعریف بازی درمانی فعال موضوع دیگری است که باید به آن پرداخته شود. بازی درمانی فعال از دیگر تکنیک های بازی درمانی است و در آن یک اسباب بازی به کودک داده می شود. در این روش، درمانگر نیز وارد می شود تا مساله ای که کودک به آن درگیر شده، حل گردد. برخی کودکان با به دنیا آمدن یک خواهر و یا برادر جدید، دچار مشکلات روحی و عاطفی می شوند.

این تکنیک که می توان از آن به عنوان یکی از بهترین تکنیک های بازی درمانی یاد کرد، به کودک کمک می کند تا از شر مشکلات این چنینی رهایی پیدا کند. معمولا تعداد جلسات بازی درمانی باید 10 تا 12 جلسه باشد. متخصصان توصیه می کنند این جلسات در فاصله های زمانی نزدیک به هم برگزار شوند تا اثربخشی خوبی از خود به جای بگذارند.

تکنیک های بازی درمانی با اسباب بازی و اشیا

توپ بازی :

برای مثال، در یک جلسه گروه درمانی، ممکن است یک درمانگر از گروهی بخواهد که به نوبت توپی را به اطراف پرتاب کنند، و هر زمان که کسی توپ را گرفت، باید چیزی بگوید که او را خوشحال کند.

بازی عروسک مخملی :

برای مثال، درمانگر ممکن است چند حیوان عروسکی را به مشتری ارائه دهد یا از او بخواهد که خودش  عروسک بیاورد تا در طول جلسه درمانی به کودک آرامش دهد.

بازی پزشکی :

به عنوان مثال، یک مشتری که به تازگی تحت یک درمان پزشکی استرس زا قرار گرفته است، ممکن است یک معاینه بازی روی یکی از حیوانات عروسکی خود انجام دهد تا بتواند احساس کنترل کند.

از طرف دیگر، مراجعه کننده می‌تواند روش‌ های بیمارستانی را دوباره اجرا کند یا نقش‌آفرینی کند به گونه‌ای که از پزشکی لذت ببرد

بازی با شیشه :

این شکل از بازی می تواند برای کشف نقش های مختلف خانوادگی از طریق بازی نمادین، مانند نقش مراقب، ارزشمند باشد. مثلا درمانگر به کودک یک بطری شیشه ای بدهد و از او بخواهد تا مراقب آن باشد.

بازی تلفنی اسباب بازی

به عنوان مثال، ممکن است مراجع و درمانگر هر کدام یک تلفن اسباب بازی داشته باشند و درمانگر می تواند سوالات مربوط به درمان را از طریق تلفن بپرسد. مشتری ممکن است به طور غیرمستقیم به سؤالاتی مانند این پاسخ راحت تری داشته باشد و اگر احساس ناراحتی کرد، می تواند تلفن را قطع کند.

نشان داده شده است که این شکل غیرمستقیم ارتباط  انتخابی  درست می باشد.

بازی چوب جادویی :

به عنوان مثال، درمانگر ممکن است یک عصای جادویی به مراجعه کننده بدهد و به او بگوید که می تواند سه آرزو داشته باشد. حداقل یکی از آرزوها احتمالاً به مشکلی در زندگی واقعی او مربوط می شود.

این تکنیک بازی برای کمک به مراجعه کنندگانی برای بیان ایمن آرزوها یا اهداف خود و همچنین جنبه هایی از محیط خود مثلاً در مدرسه یا در خانه ممکن است آن ها را آزار دهد، مؤثر است.

بازی پاره کردن صفحات :

به عنوان مثال، درمانگر ممکن است یک دفترچه تلفن به فرد بدهد و از او بخواهد که صفحاتی از آن را جدا کند، مچاله کند و در سطل زباله بیندازد. این می تواند به مراجعه کننده کمک کند تا بفهمد چگونه احساس عصبانیت را  از خود”دور” کند .

برای ثبت نام در دوره آموزش بازی درمانی نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇

ثبت نام دوره

آیا نیک اندیشان به جز دوره بازی درمانی ، دوره های آموزشی دیگری در حوزه روانشناسی، برگزار می کند؟

بله نیک اندیشان در حوزه روانشناسی ، دوره های آموزشی زیر را هم برگزار می کند. که عبارتند از :

دوره مونته سوری 

آیا نیک اندیشان دوره های آموزشی در حوزه های دیگر هم برگزار می کند؟

بله ، نیک اندیشان در حوزه های آموزشی متعدد (بیش از 70 دوره) برگزار می کند. و شرایط شرکت در این دوره ها به گونه ای طراحی شده که تمامی افراد با شرکت در این دوره ها ، از جنبه های مالی ، دسترسی آسان ، بار علمی ، مدارک معتبر ، تضمین شغل پس از انتهای دوره، به سودشان باشد. که در ادامه به معرفی حوزه های آموزشی این موسسه به همراه برخی از  دوره های آن می پردازیم :
حوزه ماساژ

نوشته قبلی
رشته حسابداری چیست؟
نوشته بعدی
هزینه آموزش تعمیرات پکیج در 1400

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image