حسابداری رشته ای است که اخیرا به خوبی از آن استقبال شده است. اگر برایتان سوال است که رشته ی حسابداری چیست می توانید با در ادامه ی مقاله با ما همراه باشید. همانطور که می دانید حسابداری با اعداد و ارقام یک شرکت یا سازمان سر و کار دارد.
رشته حسابداری چیست و چگونه کار می کند؟
حسابداری یکی از وظایف کلیدی تقریباً هر کسب و کاری است. ممکن است توسط یک یا چند حسابدار در یک شرکت کوچک یا توسط بخش های مالی قابل توجه با ده ها کارمند در شرکت های بزرگتر اداره شود. گزارش های تولید شده توسط جریان های مختلف حسابداری، مانند حسابداری بهای تمام شده و حسابداری مدیریتی، در کمک به مدیریت در تصمیمگیری آگاهانه کسبوکار ارزشمند هستند.
صورت های مالی که عملیات، وضعیت مالی و جریان های نقدی یک شرکت بزرگ را در یک دوره خاص خلاصه می کند، گزارش های مختصر و تلفیقی بر اساس هزاران تراکنش مالی فردی است. در نتیجه، همه نامگذاری های حسابداری نقطه اوج سالها مطالعه و بررسی های دقیق همراه با حداقل سالها تجربه عملی حسابداری هستند.
در حالی که کارکرد های اساسی حسابداری می تواند توسط یک حسابدار انجام شود، حسابداری پیشرفته معمولاً توسط حسابداران واجد شرایطی انجام می شود که دارای نام هایی مانند حسابدار رسمی یا حسابدار مدیریت خبره هستند.
صرف نظر از اندازه یک کسب و کار، حسابداری یک بخش ضروری برای تصمیم گیری، برنامه ریزی مالی و اندازه گیری عملکرد اقتصادی به حساب می آید.
یک حسابدار می تواند نیازهای اساسی و ساده را برطرف کند، اما یک حسابدار رسمی انجام کارهای حسابداری بزرگتر یا پیشرفته تر را بر عهده می گیرد.
حسابداری به دو دسته ی مهم تقسیم بندی می شود:
- حسابداری مدیریتی
- حسابداری بهای تمام شده
حسابداری مدیریتی به تیم های مدیریتی در تصمیم گیری های تجاری کمک می کند، در حالی که حسابداری بهای تمام شده به صاحبان مشاغل کمک می کند تصمیم بگیرند که یک محصول چقدر باید هزینه داشته باشد.
حسابداران حرفه ای هنگام تهیه صورت های مالی از مجموعه ای از استانداردها به عنوان اصول پذیرفته شده حسابداری پیروی می کنند.
انواع حسابداری چیست؟
در ادامه ی پاسخ به سوال حسابداری چیست حال می توانیم سوال بهتری مطرح کنیم، انواع حسابداری کدامند. انواع مختلفی از حسابداری وجود دارد که از حسابرسی تا تهیه اظهارنامه مالیاتی را شامل می شود. حسابداران تمایل دارند در یکی از این زمینه ها تخصص داشته باشند که منجر به مسیرهای شغلی مختلفی می شود که در زیر ذکر شده است:
حسابداری مالی. این زمینه مربوط به تجمیع اطلاعات مالی در گزارش های خارجی است. حسابداری مالی مستلزم دانش دقیق چارچوب حسابداری مورد استفاده صورت های مالی شرکت است، مانند اصول پذیرفته شده حسابداری یا استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی. همچنین، اگر یک شرکت در مالکیت عمومی باشد، نیاز به آگاهی از استاندارد های صادر شده توسط نهاد دولتی مسئول گزارش دهی شرکت های عمومی در یک کشور خاص دارد. چندین مسیر شغلی در حسابداری مالی وجود دارد.
- یک تخصص در گزارشگری خارجی وجود دارد که معمولاً شامل دانش دقیق استانداردهای حسابداری است.
- همچنین مسیر کنترلر وجود دارد که نیاز به دانش ترکیبی از حسابداری مالی و مدیریت دارد.
حسابداری دولتی به بررسی صورت های مالی و سیستم های حسابداری شرکت های مشتری می پردازد تا اطمینان حاصل کند که صورت های مالی جمع آوری شده توسط مشتریان نتایج مالی و وضعیت مالی آن ها را به طور منصفانه نشان می دهد. این زمینه به دانش عالی از چارچوب حسابداری مربوطه و همچنین شخصیتی جوینده نیاز دارد که بتواند در صورت نیاز به سیستم های مشتری بپردازد.
حسابداری دولتی این زمینه از یک چارچوب حسابداری منحصر به فرد برای ایجاد و مدیریت وجوه استفاده می کند. سپس از آن پول نقد برای پرداخت تعدادی از هزینه های مربوط به ارائه خدمات توسط یک نهاد دولتی استفاده می شود. حسابداری دولتی به مجموعه مهارت های متفاوتی نیاز دارند. برخی از حسابداران تمایل دارند در تمام حرفه خود در این زمینه تخصص داشته باشند.
حسابداری قانونی. این زمینه شامل بازسازی اطلاعات مالی بر اساس تاریخ و زمان مربوط به آن است. معمولا زمانی از حسابدار قانونی کمک می گیرند که مجموعه کاملی از سوابق مالی در دسترس نباشد. این مجموعه مهارت را می توان برای بازسازی سوابق یک کسب و کار تخریب شده، بازسازی سوابق تقلبی، تبدیل سوابق حسابداری مبتنی بر پول نقد به مبنای تعهدی و غیره استفاده کرد. این حرفه تمایل به جذب حسابرسان دارد. حسابدار قانونی معمولا مانند یک مشاوره است، زیرا تعداد کمی از مشاغل به خدمات یک حسابدار قانونی تمام وقت نیاز دارند. کسانی که در این زمینه هستند بیشتر در صنعت بیمه، پشتیبانی قانونی یا در یک فعالیت تخصصی یک موسسه حسابرسی مشغول به کار هستند.
حسابداری مدیریت. این زمینه به فرآیند انباشت اطلاعات حسابداری برای گزارشگری عملیاتی داخلی مربوط می شود.
یک مسیر شغلی در این زمینه در نهایت می تواند به سمت کنترلکننده منتهی شود، یا میتواند به تعدادی از موقعیت های تخصصی، مانند حسابدار مالی، کارمند صورتحساب، و کارمند حقوق و دستمزد ختم شود.
حسابداری مالیاتی این رشته به رعایت صحیح مقررات مالیاتی، تشکیل پرونده مالیاتی و برنامه ریزی مالیاتی برای کاهش بار مالیاتی شرکت در آینده توجه دارد. چندین تخصص مالیاتی وجود دارد که به سمت سمت مدیر مالیاتی ردیابی می شود.
حسابرسی داخلی. این زمینه به بررسی سیستم ها و معاملات یک شرکت برای شناسایی نقاط ضعف، تقلب، ضایعات و سوء مدیریت و گزارش این یافته ها به مدیریت مربوط می شود. مسیر شغلی از سمت های مختلف حسابرس داخلی به مدیر حسابرسی داخلی پیشرفت می کند. تخصص هایی مانند حسابرس سیستم های اطلاعاتی و حسابرس محیط زیست وجود دارد.
پیش نیازهای موفقیت در رشته حسابداری چیست؟
شما برای آنکه در هر کاری موفق ظاهر شوید، می بایست پیش نیازهایی را در وجودتان داشته باشید. درست است که برخی مشاغل مانند حسابداری، از جمله شغل های با درآمد بالا می باشد، اما هر فردی صلاحیت و شایستگی های لازم برای کار کردن در این حوزه را ندارد. فردی که می خواهد به عنوان یک حسابدار حرفه ای کار کند، باید توانایی چندین ساعت نشستن در مقابل کامپیوتر و کار با اعداد را داشته باشد. اعداد مهم ترین ابزاری هستند که حسابداران با آن سروکار دارند. کسی که از شکل و ظاهر اعداد خوشش نمی آید و همیشه به آنها نگاهی سخت و خشن دارد، نمی تواند در شغل حسابداری موفق شود.
پاسخ دیگری که می توانیم در جواب سوال پیش نیازهای موفقیت در رشته حسابداری چیست، ارائه کنیم، بالا بودن تمرکز است. افرادی که تمرکز بالایی نداشته و حواسشان به اتفاقاتی که در اطراف می افتد، پرت می شود، گزینه های مناسبی برای کار به عنوان یک حسابدار نیست؛ در کار این افراد اشتباهات حسابداری زیادی مشاهده می شود.
فرصت های شغلی حسابداری چگونه است؟
رشته حسابداری چیست و فرصت های شغلی آن کدام است، اولین سوال نوجوانانی است که هنوز برای آینده خود تصمیم قطعی نگرفته اند. فرصت هایی که پیش روی یک حسابدار وجود دارد، بی نهایت گسترده است. صاحبان شرکت های متفاوت، از بزرگ گرفته تا کوچک، برای آنکه بدانند وضعیت شرکتشان از نظر مالی در چه سطحی قرار دارد، نیاز دارند از حضور حسابداران بهره ببرند. حسابداری از جمله رشته هایی است که حتی در زندگی شخصی ما نیز کاربردهای زیادی دارد؛ اصولا کسانی که حسابداران خوبی نیستند و نمی توانند هزینه های زندگی و امور مالی خود را به خوبی مدیریت کنند، همیشه در طی ماه با مشکلات مالی فراوانی رو به رو می باشند.
افرادی که به عنوان یک حسابدار، آموزش های مورد نیاز را دریافت کرده انند، می توانند در پست های متفاوت اعم از کارمند بانک، رئیس بانک، تحلیل گر مالی، حساب دار، مدیر مالی، کارشناس پشتیبانی نرم افزارهای مالی و غیره مشغول به کار شوند. با توجه به موقعیت خوب کاری که در این راستا فراهم شده است، می توان آینده خوب و روشنی برای این رشته تصور کرد.
آیا تنها راه حسابدار شدن، رفتن به دانشگاه است؟
برای آنکه بدانید رشته حسابداری چیست و در آن در رابطه با چه موضوعاتی صحبت می شود، دو راه پیش رویتان قرار دارد. یکی از این راه ها، شرکت در کنکور، کسب رتبه مورد خوب و رفتن به دانشگاه است. تحصیل در این رشته در مقطع لیسانس در دانشگاه، معمولا 4 سال به طول می انجامد و از آنجایی که اغلب مباحث، به صورت تئوری مطرح می شوند، افراد، آمادگی کافی برای حضور در بازار کار را نخواهند داشت. دیگر روش تبدیل شدن به یک حسابدار حرفه ای، مراجعه به موسسه های آموزشی مطرح در کشور است که این دوره را با بهترین کیفیت برگزار می کنند. درست است که برای شرکت در این دوره ها باید هزینه ای پرداخت کنید، اما در نهایت به دلیل نکات مهارت محور فراوانی که دریافت کرده اید، می توانید مستقیما وارد بازار کار شده و درامد به دست آورید. برخی آموزشگاه ها و هلدینگ های مطرح کشور، مدرک معتبر اعطا کرده و در پایان دوره شما را به یک کاریابی معرفی خواهند کرد.
سختی های رشته حسابداری چیست؟ آیا رشته حسابداری، سخت است؟
برای آنکه بتوانیم به درک عمیق تری از رشته حسابداری چیست، برسیم می بایست در مورد سختی های این شغل نیز نکاتی را بیان کنیم و به این سوال مهم نیز پاسخ دهیم که آیا رشته حسابداری سخت است؟
برخی از سختی های رشته حسابداری به شرح زیر است:
- سروکار داشتن با اعداد و تمرکز کردن روی محاسبه دقیق آنها یکی از سختی های شغل حسابداری است. اصولا، کسانی که به هر دلیل، تمرکز پایینی دارند، مناسب فعالیت در این رشته نیستند؛ زیرا هم خود و هم سازمانی را که در آن در حال کار کردن هستند با چالش های زیادی مواجه می کنند.
- از دیگر سختی های شغل حسابداری، امانتداری است. حسابدار یکی از معتمدترین اشخاص در هر سازمانی به شمار می رود و نباید اطلاعات مربوط به حوزه کاری خود را نه در داخل سازمان و نه در خارج از آن در اختیار دیگران قرار دهد.
- از دیگر سختی های این شغل، مسئولیت پذیری است. اگر حسابدارها مسئولیت پذیر نباشند و کارخود را به دقت انجام ندهند، ممکن است سازمان را در شرایط فرار مالیاتی و جریمه های سنگین، قرار دهند.
هر شغلی، سختی های خاص خود را دارد. حسابداری نیز دقیقا به همین شکل است. اگر فکر می کنید که نمی توانید سختی های این حوزه ی کاری را تحمل کنید، بهتر است اصلا وارد آن شوید. کسانی که به عنوان یک حسابدار کار می کنند، به این شغل علاقه دارند و می توانند با سختی های آن کنار آیند.
حال اگر می خواهید نسبت به تحصیل و کسب مدرک در رشته حسابداری اقدام کنید بایستی قدم بعدی را بردارید. اکنون شما می دانید که رشته حسابداری چیست، حال باید به دانشگاه یا یک موسسه ی معتبر که دوره حسابداری برگزار می کنند مراجعه کنید. از موسسات معروفی که در جهت برگزاری دوره های حسابداری گام برداشته است می توان به موسسه ی نیک اندیشان و جهاد دانشگاهی و … اشاره کرد. مزیتی که دوره حسابداری نیک اندیشان دارد این است که پس از پایان دوره مدرک معتبر از انگلستان اعطا می کند. از دیگر مزایای دوره ی حسابداری موسسه نیک اندیشان هزینه ی منصفانه دوره ها و کیفیت عالی تدریس است.