مطالبی که در این صفحه می خوانیم
حسابداری انبار چیست؟ اصول حسابداری انبار (انبارداری) چیست؟
یکی از مهم ترین قسمت های هر سازمان و یا هر ارگان، انبار می باشد. از آنجایی که بخش قابل توجهی از دارایی های هر شرکت در انبار قرار دارد، به همین دلیل حسابداری انبار و دقیق بودن آن از موضوعات بسیار مهم در سازمان های مذکور می باشد. به دلیل بالا بودن اهمیت این موضوع، ما تصمیم گرفتیم تا نوشتاری را در مورد این نوع حسابداری آماده کرد و شما را با ابعاد مختلف آن آشنا کنیم. پس با ما باشید تا در این حوزه اطلاعات بیشتری به دست آورید.
حسابداری انبار به چه موضوعی اشاره دارد؟
حسابداری انبار به مجموعه ای از فرآیندها گفته می شود که در آن موجودی انبار مشخص می گردد. در تمام شرکت هایی که از مواد خام برای تولید محصولات استفاده شده و یا محصول خاصی به بازار وارد می شود، باید به این نوع حسابداری توجه ویژه ای گردد. از آنجایی که ممکن است کالاهای قرار گرفته در انبار از نظر مالی ارزش بالایی داشته باشند و برای آنکه وقایعی ناخوشایند مانند دزدی از انبار صورت نگرفته و تمام موجودی های انبار کاملا شفاف باشد، حسابداری مربوط به انبار اهمیت پیدا کرده است. در واقع می توان این گونه نیز بیان کرد که در حسابداری در انبار، ارزش مالی تمام کالاهایی که در این قسمت قرار دارد، تعیین می شود.
موضوعی که باید در همین قسمت به آن اشاره شود این است که در کنار این حسابداری، انبارگردانی نیز انجام می گیرد. حسابداری انبار و انبارگردانی در پایان هر سال مالی صورت می گیرد. در اغلب مجموعه های فعال کشور، سال مالی یک ساله است، اما هستند مراکزی که سال مالی آنها 3 ماهه و یا 6 ماه است. اینکه، بازه زمانی سال مالی چقدر تعیین شده مهم نیست، موضوع مهم این است که در مجموعه هایی که با کالا و یا دارایی های مادی در انبار سروکار دارند این نوع حسابداری و انبارگردانی باید انجام گیرد.
هدف از انجام حسابداری انبار
همانطوری که در بالا اشاره کردیم موجودی که هر سازمان در انبار خود دارد، از مهم ترین دارایی هایی است که می توان برای مجموعه مثال زد و از همین روست که حسابداری انبار در بسیاری از کارخانه ها و یا شرکت های تولیدی، کار بسیار مهمی به شمار می رود. نکته دیگری که باید در این رابطه ذکر شود این است که موجودی هر شرکت در انبار به صورت مستقیم با سود و مالیات شرکت در ارتباط است و معمولا شرکت هایی که قصد دارند میزان سود و مالیات خود را برآورد کنند از کمک افرادی که در حیطه این نوع حسابداری مهارت زیادی دارد، بهره می برند. حسابداری که مسئول امور مالی انبار است اطلاعات لازم از جمله هزینه مربوط به نگهداری کالا، سفارشات، جلوگیری از کمبود مواد اولیه و خام مورد نیاز برای تولید، ارائه کالا در زمان نرمال و غیره را در اختیار مدیران رده بالای شرکت قرار می دهد.
علت اهمیت این نوع حسابداری در شرکت ها و کارخانه های تولیدی کوچک و بزرگ را می توانیم در عناوین زیر خلاصه کنیم:
- ممانعت و پیشگیری از ضرر و زیان کارخانه و شرکت تولیدکننده کالا
- نگهداری و توزیع مناسب کالاهای وارد شده به انبار
- نظارت و کنترل بر ورودی های انبار و همینطور جلوگیری کردن از تلف شدن سرمایه در اثر خرید کالاهای اضافی
- ساده تر کردن عملیات حسابداری در انبار