حسابداری انبار چیست

حسابداری انبار چیست؟ اصول حسابداری انبار (انبارداری) چیست؟

یکی از مهم ترین قسمت های هر سازمان و یا هر ارگان، انبار می باشد. از آنجایی که بخش قابل توجهی از دارایی های هر شرکت در انبار قرار دارد، به همین دلیل حسابداری انبار و دقیق بودن آن از موضوعات بسیار مهم در سازمان های مذکور می باشد. به دلیل بالا بودن اهمیت این موضوع، ما تصمیم گرفتیم تا نوشتاری را در مورد این نوع حسابداری آماده کرد و شما را با ابعاد مختلف آن آشنا کنیم. پس با ما باشید تا در این حوزه اطلاعات بیشتری به دست آورید.

حسابداری انبار به چه موضوعی اشاره دارد؟

حسابداری انبار به مجموعه ای از فرآیندها گفته می شود که در آن موجودی انبار مشخص می گردد. در تمام شرکت هایی که از مواد خام برای تولید محصولات استفاده شده و یا محصول  خاصی به بازار وارد می شود، باید به این نوع حسابداری توجه ویژه ای گردد. از آنجایی که ممکن است کالاهای قرار گرفته در انبار از نظر مالی ارزش بالایی داشته باشند و برای آنکه وقایعی ناخوشایند مانند دزدی از انبار صورت نگرفته و تمام موجودی های انبار کاملا شفاف باشد، حسابداری مربوط به انبار اهمیت پیدا کرده است. در واقع می توان این گونه نیز بیان کرد که در حسابداری در انبار، ارزش مالی تمام کالاهایی که در این قسمت قرار دارد، تعیین می شود.

موضوعی که باید در همین قسمت به آن اشاره شود این است که در کنار این حسابداری، انبارگردانی نیز انجام می گیرد. حسابداری انبار و انبارگردانی در پایان هر سال  مالی صورت می گیرد. در اغلب مجموعه های فعال کشور، سال مالی یک ساله است، اما هستند مراکزی که سال مالی آنها 3 ماهه و یا 6 ماه است. اینکه، بازه زمانی سال مالی چقدر تعیین شده مهم نیست، موضوع مهم این است که در مجموعه هایی که با کالا و یا دارایی های مادی در انبار سروکار دارند این نوع حسابداری و انبارگردانی باید انجام گیرد.

هدف از انجام حسابداری انبار

همانطوری که در بالا اشاره کردیم موجودی که هر سازمان در انبار خود دارد، از مهم ترین دارایی هایی است که می توان برای مجموعه مثال زد و از همین روست که حسابداری انبار در بسیاری از کارخانه ها و یا شرکت های تولیدی، کار بسیار مهمی به شمار می رود. نکته دیگری که باید در این رابطه ذکر شود این است که موجودی هر شرکت در انبار به صورت مستقیم با سود و مالیات شرکت در ارتباط است و معمولا شرکت هایی که قصد دارند میزان سود و مالیات خود را برآورد کنند از کمک افرادی که در حیطه این نوع حسابداری مهارت زیادی دارد، بهره می برند. حسابداری که مسئول امور مالی انبار است اطلاعات  لازم از جمله هزینه مربوط به نگهداری کالا، سفارشات، جلوگیری از کمبود مواد اولیه و خام مورد نیاز برای تولید، ارائه کالا در زمان نرمال و غیره را در اختیار مدیران رده بالای شرکت قرار می دهد.

علت اهمیت این نوع حسابداری در شرکت ها و کارخانه های تولیدی کوچک و بزرگ را می توانیم در عناوین زیر خلاصه کنیم:

  • ممانعت و پیشگیری از ضرر و زیان کارخانه و شرکت تولیدکننده کالا
  • نگهداری و توزیع مناسب کالاهای وارد شده به انبار
  • نظارت و کنترل بر ورودی های انبار و همینطور جلوگیری کردن از تلف شدن سرمایه در اثر خرید کالاهای اضافی
  • ساده تر کردن عملیات حسابداری در انبار
بررسی مزایا حسابداری انبار

اصول حسابداری انبار

اصول حسابداری انبار شامل موارد مختلفی می شود که یکی از آنها بررسی و صحبت در مورد انواع موجودی انبار است. واحدهایی که به عنوان یک واحد تولیدکننده و یا واحدهای اقتصادی فعالیت می کنند با مواد و کالاهای متفاوتی سروکار دارند و همین تنوع در موضوعات باعث به وجود آمدن انواع موجودی انبار شده است. انواع موجودی انبار به شرح زیر است:

  • مواد مصرفی: مواد مصرفی، مواد و یا ملزوماتی هستند که به صورت مستقیم برای تولید یک کالا مورد استفاده قرار نمی گیرند و به صورت غیر مستقیم در فرآیند تولید کالا دخالت دارند. از جمله این ملزومات می توانیم به لوازم تحریر اشاره کنیم. این لوازم از جمله لوازمی هستند که به صورت جانبی در یک سازمان مورد استفاده قرار می گیرند.
  • مواد خام و یا مواد اولیه: مواد اولیه نیز موادی هستند که به صورت مستقیم در تولید کالا و یا یک محصول به کار برده می شود.
  • کالاهای ساخته شده: کالای دیگری که معمولا در انبار قرار داده می شود کالایی است که در کارخانه ساخته شده است. معمولا تا زمانی که کالا به فروش برود باید در انبار نگهداری شود و موجودی آن توسط حسابدار انبار به اطلاع مدیران بالادستی برسد.
  • مواد موجود در جریان تولید: به موادی، مواد در جریان تولید گفته می شود که در فرایند ساخت و یا اعمال تغییر قرار دارند، اما هنوز به محصول نهایی تبدیل نشده اند.
  • کالاهای خریداری شده: برخی کالاهایی که برای مصرف خریداری می شوند نیز در انبار نگهداری می گردد و جزء موجودی انبار به شمار می روند.

از دیگر اصول حسابداری انبار می توانیم به بررسی سندهای خرید، بررسی سندهای انتقال داده شده بین انبار و بخش حسابداری، بررسی سندهای مربوط به هزینه تمام شده در کالایی که از انبار خارج شده و بررسی سندهای مربوط به هزینه تمام شده کالای نهایی تولیدی اشاره کرد.

شرایط احراز حسابداری انبار چیست؟

برای این که افراد بتوانند در شغل حسابداری انبار مشغول شوند باید دارای شرایط احراز حسابداری انبار باشند. برخی از شرایط به شرح زیر است:

۱-داشتن مدرک حسابداری

اولین موردی که از افراد خواسته می شود مدرک حسابداری است. امروزه سازمان ها و شرکت های مختلفی وجود دارد که تاکید بر مدرک حسابداری دانشگاهی ندارند. برای این شرکت ها مدرک حسابداری که از دوره های مختلف آموزش حسابداری انبار کسب شده است اعتبار لازم برای حسابداری را دارد.

۲-داشتن مهارت کافی در رسیدگی به اسناد مالی

اسناد و منابع مالی پیچیده هستند؛ از این رو باید توانایی و دانش بالایی برای مطالعه، بررسی و رسیدگی به آن ها داشت. به دلیل اهمیت این موضوع، در دوره های که برگزار می شود به طور مفصل انواع اسناد مالی مورد بررسی قرار می گیرد.

۳-مدیریت موجودی

شاید اولین پاسخی که با مطرح شدن سوال حسابداری انبار چیست به ذهن آید مدیریت موجودی باشد. در کل، تمام موجودی های یک شرکت درون انبار قرار می گیرد. بنابراین ضرورت دارد که حسابدار با شمارش و بررسی کامل ورود و خروج موجودی ها به مدیریت آن ها بپردازد.

۴-کار با نرم افزار های حسابداری

روش های قدیمی حسابداری از بین رفته و استفاده از نرم افزارها جایگزین شده است. نرم افزارهایی که باعث بالا بردن دقت در کار و افزایش سرعت محاسبه گردیده اند‌. به همین دلیل بسیار مهم است که یک حسابدار باید بتواند با نرم افزارها کار کند.

آموزش اصول حسابداری انبار

مزیت های حسابداری در انبار

بدون شک اگر حسابداری انبار مزیت های زیادی نداشت، در بسیاری از کارخانه ها و یا شرکت های تولیدی به کار گرفته نمی شد. امروزه افرادی که در حسابداری در انبار مهارت زیادی دارند در اغلب کارخانه ها  مشغول به کارند. مزیت این نوع حسابداری به شرح زیر است:

  • کنترل کردن و نظارت دقیق بر موجودی انبار
  • ایجاد نظم و ترتیب در کالاهای موجود در انبار
  • ثبت و رصد کردن لیست تمام کالاهایی که در انبار وجود دارد اعم از مواد خام، کالاهای تولید شده، کالاهای خریداری شده و غیره.

وظایف حسابدار انبار در حسابداری انبار چیست؟

برای آنکه بحثمان پیرامون حسابداری انبار چیست را تکمیل کنیم، لازم می دانیم در مورد وظایف حسابدار انبار نیز نکاتی را بازگو کنیم. شخصی که به اصطلاحات انبار آشنایی داشته باشد، بتواند موجودی انبار را به صورت دقیق کنترل کند، با اصول گزارش نویسی، بایگانی سوابق، نگهداری از آنها و همچنین کامپیوتر آشنا باشد، یکی از کارهای ذکر شده را در حسابداری انبار انجام می دهد:

  • کسانی که وظیفه دارند حسابداری انبار را انجام دهند، دوربین های مدار بسته ی موجود در انبار را باید دائما کنترل کنند.
  • گزارش کردن برآوردهای انبار از دیگر وظایفی است که حسابداران انبار به عهده دارند.
  • حفاظت از کالاهای موجود در انبار و همین طور جلوگیری کردن از تلف شدن کالاهای انبار از دیگر وظایف حسابدار انبار است.
  • از دیگر کارهایی که یک حسابدار می بایست انجام دهد، ارائه راهکارها و برخی پیشنهادهای مفید برای بهبود روند انبارداری است.
  • تهیه گزارش های مربوط به برآورد انبار، برنامه ریزی انبار، نقطه سفارش های کالای مربوط به تدارکات انبار، جا به جایی های انبار و همین طور آمار مربوط به خرید و فروش در انبار از دیگر وظایف کسانی است که حسابداری انبار به عهده آنها گذاشته شده است.
  • کنترل کردن موجودی های انبار و گزارش کردن آنها به کارفرما دیگر کار پ حسابداران انبار است.
نکات مهم در شمارش کالا، در حسابداری انبار چیست

نکات مهم در شمارش کالا، در حسابداری انبار چیست؟

در ادامه صحبت در خصوص حسابداری انبار چیست، می بایست حتما در خصوص شمارش کالا به برخی موضوعات توجه داشت. ثبت کردن کالاهای موجود در انبار، نقش بسیار مهمی در حسابداری انبار ایفا می کند که برخی از مهم ترین نکات مربوط به آن به شرح زیر است:

  • ثبت و شمارش کالاها باید به درستی صورت گرفته و هیچ خطایی در آن به وقوع نپیوندد.
  • برای جلوگیری از این خطا و اشتباه می توان از دو گروه برای شمارش کالا بهره برد. اگر در نهایت، بین نتیجه اعلامی توسط گروه های شمارنده، اختلافی وجود داشت، می بایست مجددا کار شمارش را با حضور گروه شمارنده ها انجام داد.
  • تمام موجودی های انبار، اعم از کالاهای موجود و کالاهای خراب، فاسد، غیر استاندارد و کم مصرف باید شمارش شده و در برگه ها ثبت شود.
  • هر دو گروهی که در حال شمارش موجودی های انبار هستند، می بایست برگه هایی که نتیجه شمارش در آنها ثبت شده است، امضاء کنند.
  • اصلاح برگه های شمارش باید توسط گروه های شمارنده صورت گیرد.
  • اگر موجودی های انبار بر اساس وزن ثبت می شوند، باید ادوات و تجهیزات لازم برای وزن کردن در اختیار باشد.

جمع بندی

موضوعی که در این متن به آن اشاره کردیم، حسابداری در انبار بود. نظم و ترتیب و مشخص بودن تمام موجودی انبار از جمله مباحث مهم در هر کارخانه ای می باشد و به همین سبب، تمام این کارخانه ها باید از حضور یک حسابدار انبار حرفه ای بهره ببرند. حرفه ای شدن در این حوزه تنها در صورتی اتفاق خواهد افتاد که علاقه مندان، در دوره آموزش حسابداری شرکت کنند. یکی از بهترین دوره های حسابداری در انبار، دوره آموزش حسابداری نیک اندیشان است که توسط اساتیدی با تجربه و با دانش عملی بالا تدریس می گردد.

برای ثبت نام در دوره حسابداری نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇

ثبت نام دوره
نوشته قبلی
کاشت مو به روش sut چیست؟ (بررسی مزایا و معایب sut)
نوشته بعدی
هواگیری پکیج دیواری چگونه است؟ (آموزش هواگیری پکیج)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image