فرق دندانساز با دندانپزشک

احتمالاً شما نیز بار‌ها نام دندانساز و دندانپزشک به گوشتان خورده است. بسیاری از افراد هنوز فرق دندانساز با دندانپزشک را نمی‌دانند. یعنی نمی‌توانند تشخیص دهند که شغل یک دندانساز با یک دندانپزشک چه تفاوتی دارد. به همین دلیل ممکن است بار‌ها و بار‌ها این دو را به جای هم به کار ببرند.

بهتر است بدانید که دندانساز با دندانپزشک دارای تفاوت‌های زیادی است. ممکن است هر دوی آن‌ها در زمینه سلامت دهان و دندان کار کنند، اما فعالیت آن‌ها و نحوه ارائه خدمات آن‌ها کاملاً با هم متفاوت است. در این مطلب می‌خواهیم به فرق دندانساز با دندانپزشک از نظر‌های مختلف بپردازیم.

دندانساز چه کسی است؟

اگر می‌خواهید فرق دندانساز و دندانپزشک را بدانید، ابتدا باید با هر دو آن‌ها آشنا شوید. دندانساز فردی است که به ساخت روکش‌ها، پروتز‌های دندانی، ایمپلنت‌ها، ارتودنسی‌های متحرک دندان مصنوعی، پلاک‌ها، اپلاینس‌های ارتودنسی و… می‌پردازد.

دندانساز‌ها در لابراتوار دندانسازی خود و با استفاده از تجهیزات و دستگاه‌های پیشرفته انواع پروتز‌های دندانی را آماده می‌کنند. بنابراین شغل دندانسازی تنها به ساخت این تجهیزات مربوط می‌شود و به صورت مستقیم در ارائه خدمات دخالتی ندارند.

دندانپزشک کیست؟

دندانپزشک کیست؟

دندانپزشک فردی است که مدرک دکترای پزشکی خود را از دانشگاه دریافت کرده و درمان مشکلات و بیماری‌های دهان و دندان می‌پردازد. این پزشکان می‌توانند انواع بیماری‌ها و ناهنجاری‌های مربوط به دهان، دندان و فک را به آسانی تشخیص دهند.

همچنین قادرند تا رویکرد‌های عالی درمان این بیماری‌ها را در برگیرند. دندانپزشکان با معاینه بیماران تشخیص می‌دهند که برای درمان به پروتز، ایمپلنت، روکش و… نیاز دارند یا خیر. سپس دندانپزشکان قالب‌گیری‌های لازم را برای بیمار انجام داده و سفارش ساخت تجهیزات مدنظر را به دندانساز‌ها می‌دهند. حال این دندانساز‌ها هستند که پروتز‌ها یا روکش‌های دندانی موردنیاز را می‌سازند.

تفاوت دندانساز با دندانپزشک در تحصیلات

مهم‌ترین فرق دندانساز با دندانپزشک در تحصیلات است. دندانپزشک‌ها باید از طریق کنکور سراسری در رشته دندانپزشکی قبول شوند. سپس باید یک دوره ۶ الی ۸ ساله را پشت سر بگذارند تا بتوانند مدرک دندانپزشکی عمومی خود را دریافت کنند.

دندانپزشک عمومی با گذراندن دوره تخصص ۲ الی ۳ ساله می‌توانند تخصص خود را نیز در یکی از رشته‌ها دریافت کند. اما رشته دندانسازی با بقیه فرق دارد. دانشجویان رشته دندانسازی باید از طریق کنکور سراسری در رشته دندانسازی قبول شوند. سپس به مدت ۴ سال تحصیل کرده تا بتوانند مدرک دندانسازی خود را دریافت کنند.

دندانساز شدن به صورت تجربی

دندانساز شدن به صورت تجربی

فرق دندانساز با دندانپزشک در این است که امکان دندانساز شدن از طریق آموزش‌های تجربی وجود دارد. یعنی شما برای آنکه بتوانید یک دندانساز شوید نیازی نیست حتماً در دانشگاه تحصیل کرده و تحصیلات آکادمیک داشته باشید. بلکه از طریق دوره‌های آموزشی معتبر می‌توانید به صورت تجربی این حرفه را یاد بگیرید.

البته تأسیس لابراتوار دندانسازی به مدرک دانشگاهی دندانسازی نیاز دارد. اما صرفاً کار کردن در لابراتوار نیازی به مدرک دانشگاهی نخواهد داشت. بلکه از طریق مدرک اخذ شده به صورت تجربی نیز می‌توانید به عنوان دندانساز مشغول به فعالیت شوید. این امکان برای حرفه دندانپزشکی به هیچ وجه وجود ندارد. زیرا افراد حتماً باید در دانشگاه قبول شده و در رشته دندانپزشکی تحصیل کنند.

فرق دندانساز با دندانپزشک در نوع ارائه خدمات

فرق دندانساز با دندانپزشک در نوع ارائه خدمات نیز مشهود است. خدمات دندانساز بسیار محدودتر از خدمات دندانپزشک است. وظیفه دندانساز این است که سفارش‌های مربوط به ساخت پروتز‌ها، روکش‌ها یا ایمپلنت‌های دندانی را از دندانپزشک دریافت کند. سپس این تجهیزات را طبق قالبی که دندانپزشک برای وی فرستاده، بسازد. سپس باید تجهیزات ساخته شده را مستقیماً به دندانپزشک تحویل دهد. پس فعالیت وی تنها در حد ساخت تجهیزات دندانپزشکی می‌باشد.

اما دندانپزشکی شامل طیف وسیعی از خدمات پزشکی و درمانی در رابطه با دهان و دندان به بیماران خواهد بود. دندانپزشکان خدماتی همچون درمان ریشه، کشیدن دندان، پر کردن دندان، ایمپلنت، جراحی دندان، ترمیم ریشه، ارتودنسی، لمینت، کامپوزیت ونیر و… را انجام می‌دهند. بنابراین خدمات درمانی دندانپزشکان بسیار متنوع‌تر و گسترده‌تر است.

ارتباط با بیماران در شغل دندانسازی و دندانپزشکی

فرق دندانساز و دندانپزشک را می‌توان در نوع ارتباط آن‌ها با بیماران نیز دانست. دندانسازان هیچ گونه ارتباط مستقیمی با بیماران ندارند. بلکه تنها سفارش ساخت محصولات را از دندانپزشکان دریافت کرده و سفارش را نیز به دندانپزشک تحویل می‌دهند. پس دندانسازان مجاز نیستند خود به صورت مستقل با بیماران ارتباط برقرار کرده و به ساخت تجهیزات مورد نیاز آن‌ها بپردازند.

اما قضیه برای دندانپزشکان کاملاً فرق می‌کند. دندانپزشک به صورت مستقیم با بیمار در ارتباط بوده و قالب‌گیری‌های لازم را انجام می‌دهد. همچنین پس از آماده شدن سفارش، دندانپزشک خود شخصاً آن را برای بیمار جاگذاری می‌کند. پس دندانپزشک با بیمار ارتباط مستقیم داشته و خدمات درمانی خود را به وی ارائه می‌کند. لازم است بدانید که دندانپزشکان به واسطه شغل خود نیز باید ارتباط اجتماعی قوی‌تری داشته باشند.

فرق دندانساز با دندانپزشک در محیط کار

فرق دندانساز با دندانپزشک در محیط کار

فرق دندانساز با دندانپزشک شامل محل کار آن‌ها نیز می‌شود. دندان پزشکان در کلینیک یا مطب تخصصی خود کار کرده و بیماران به آن جا رفت و آمد دارند. اما دندانساز‌ها در لابراتوار دندانسازی خود مشغول به کار بوده و سفارشات خود را به صورت مستقیم از دندانپزشکان دریافت می‌کنند.

بنابراین محل کار دندانساز، همان لابراتوار دندانسازی است که سفارشات دریافت شده از دندانپزشک را در آن جا می‌سازد. لابراتوار‌های دندانسازی باید مجهز به جدیدترین و پیشرفته‌ترین تجهیزات مربوط به ساخت محصولات مورد نیاز باشند.

تفاوت درآمد دندانساز با دندانپزشک

یکی از مهم‌ترین مسائلی که در رابطه با فرق دندانساز با دندانپزشک پیش می‌آید، میزان درآمد آن هاست. میزان درآمد هر حرفه‌ای بستگی به میزان تخصص و تجربه آن فرد و همچنین بازاریابی و محل کار وی دارد. اما در کل می‌توان گفت در شرایط همسان، درآمد دندانپزشکان بسیار بیشتر از دندانساز‌ها است. زیرا دندانپزشک‌ها طیف وسیعی از خدمات را به بیماران ارائه می‌کنند. در حالی که دندانساز‌ها تنها باید سفارشات دریافت شده از دندانپزشکان را بسازند. پس می‌توان گفت شغل دندانپزشکی دارای درآمد بسیار بیشتر و مناسب‌تری است.

جمع‌بندی

در این مطلب به معرفی کامل دندانساز و دندانپزشک و همچنین تفاوت میان این دو حرفه پرداختیم. دندانساز به ساخت پروتز‌های دندانی، لمینت، روکش، ایمپلنت، پلاک و… می‌پردازد. اما دندانپزشک خدمات درمانی و پزشکی مربوط به سلامت دهان و دندان را به بیماران ارائه می‌دهد. دوره های تکنسین دندانسازی و دستیار دندانپزشک به شما برای ورود به بازار کار این دو رشته کمک می کند.

به این نوشته امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب مرتبط
دسته بندی ها
keyboard_arrow_up
آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image