عوارض لیزر برای اپراتور
اگر قصد دارید به عنوان اپراتور لیزر فعالیت داشته باشید ابتدا بهتر است در مورد عوارض لیزر بیشتر بدانید. امروزه لیزر موهای زائد و لیزرهای جوانسازی پوست یکی از خدمات بسیار پرطرفدار در کلینیکهای زیبایی هستند. لیزر توسط اپراتور مخصوص انجام میشود. اپراتور فردی است که کار با لیزر را بلد بوده و با دستگاههای مختلف لیزر آشنایی دارد. اما آیا اپراتور در طول انجام لیزر برای بیماران در معرض عوارض لیزر قرار میگیرد؟ مسلماً بله.
لیزر میتواند هم برای بیمار و هم اپراتور عوارض مختلفی داشته باشد. اما این قضیه برای اپراتورها بیشتر صدق میکند. چرا که اپراتور در طول روز ساعتها در معرض این اشعه قرار دارد. بنابراین نمیتوان عوارض دستگاه لیزر برای اپراتور را نادیده گرفت.
آیا اشعه لیزر برای اپراتور ضرر دارد؟
بله. اپراتورها در کلینیکهای پوست و مو ساعتها در معرض اشعه لیزر قرار میگیرند. بنابراین این اشعه میتواند موجب ایجاد آسیبهای مختلفی برای اپراتور شود. چشم و پوست انسان جزء حساسترین و آسیب پذیرترین اعضای بدن آن هستند. به همین دلیل اپراتورها نیز همواره در معرض عوارض پوستی و چشمی خواهند بود. رعایت نکات مراقبتی برای درامان ماندن از عوارض لیزر برای اپراتور ضروری است. در واقع با این نکات مراقبتی میتوان میزان عوارض لیزر را کمتر کرد.
عوارض لیزر برای اپراتور چیست؟
شاید شما نیز کنجکاو باشید که بدانید عوارض لیزر برای اپراتور دقیقاً چیست؟ مهمترین عوارض دستگاه لیزر برای اپراتور شامل آسیبهای چشمی میشوند. اشعه لیزر مستقیماً میتواند اثرات خود را بر روی قرنیه و مردمک چشم بگذارد. بنابراین تغییر شکل قرنیه و نازک شدن آن در طول زمان اصلاً دور از انتظار نخواهد بود. اشعه لیزر باعث خشک شدن، قرمز شدن و حساس شدن چشمها میشود.
از دیگر عوارض دستگاه لیزر برای اپراتور میتوان به آسیبهای پوستی اشاره کرد. بسیاری از اپراتورها به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعههای لیزر به حساسیتهای پوستی مبتلا میشوند. پدید آمدن لکههای پوستی، حساس شدن پوست، قرمزی، خارش و التهاب پوست جزء این عوارض شدید هستند. بنابراین حتماً باید از قرارگیری پوست خود به صورت طولانی مدت در معرض اشعه لیزر باید جلوگیری کنید.
لباس مخصوص اپراتور لیزر
احتمالاً شما نیز بارها در مورد لباس مخصوص اپراتور لیزر شنیدهاید. یکی از مهمترین روشها جهت جلوگیری از عوارض لیزر برای اپراتور، استفاده از لباس و تجهیزات حفاظتی مناسب است. این تجهیزات شامل عینک محافظ، دستکش، ماسک یا رسپیراتور و لباس مناسب هستند. در این بخش هر یک از این تجهیزات را معرفی خواهیم کرد.
عینک محافظ
عینک محافظ عینکی است که از رسیدن اشعههای خطرناک و مخرب لیزر به چشم جلوگیری میکنند. این عینکها مانند عینکهای آفتابی هستند که از ورود اشعه فرابنفش به چشمها محافظت میکنند. اما شیشه این عینکها بسیار مقاومتر بوده و مخصوص اشعه لیزر ساخته شده است. بنابراین استفاده از این عینک برای اپراتور ضروری است.
دستکش محافظ
دستکش محافظ از دستهای اپراتور در مقابل اشعههای لیزر محافظت میکند. مسلماً اپراتور لیزر را با دستهای خود انجام داده و در این میان ممکن است اشعه اتفاقی به دست وی برخورد کند. این دستکش برای محافظت از دست بسیار مناسب خواهد بود.
ماسک یا رزپیراتور
این مورد بیشتر برای لیزرهای جوانسازی کاربرد دارد. چرا که اپراتور در طول لیزر با مواد شیمیایی سروکار خواهد داشت. ماسک مخصوص از ورود مواد شیمیایی به مجرای تنفسی اپراتور جلوگیری میکند.
لباس مناسب
جنس لباس مناسب اپراتورها به گونهای است که اشعههای لیزر به خوبی نمیتوانند از آن عبور کنند. درنتیجه لباس از پوست کل بدن محافظت خواهد کرد.
دستگاه لیزر چیست؟
دستگاه لیزر وسیله ای است که در ان پرتوهای نور با یک طول موج و انرژی یکسان تولید میشود،و از طریق این پرتوها و تابش انها به پیاز مو بدون اینکه به پوست صدمه ای وارد کند ساقه و ریشه مو را مورد تابش خود قرار داده و باعث ضعیفی و در نهایت از بین رفتن ان میشود.
اشعه لیزر زمانی که به سطح پوست تابیده میشود پیاز و ساقه مو را سه برابر بیشتر از سطح پوست درگیر خود میکند و برا همین زمان برخورد اشعه و طول موج آن بسیار حائز اهمیت است.
آیا اشعه لیزر سرطان زا است؟
جواب این سوال خیر است.
تاکنون در سرتاسر دنیا موردی ثبت برا اینکه فرد بخاطر انجام لیزر موهای زائد دچار سرطان شده است؛ دیده نشده ولی قابل ذکر است که این فرایند هم عوارض ناشی از استفاده را دارد ولی بسیار سطحی و جزیی و عوارض آن سوختگی و سرخی سطحی پوست است و دلیل آن این است که اشعه لیزر باید برای ازبین بردن پیاز مو به آن بتابد و ضعیفش کند تا ازبین برود و قابل ذکر است که پوست دارای لایه های متفاوت است. اولین لایه سطح پوست “اپی درم “ نام دارد و لایه بعدی که پیاز مو در آن قرار گرفته “درم “ نام دارد. حال زمانی که اشعه به پیاز میخواهد بتابد؛ اول به لایه اپی درم میتابد و همین موضوع سبب میشود؛ اشعه به این لایه برخورد و جذب آن توسط لایه پوست باعث سرخی و سوختگی ان شود و به همین دلیل است که انتخاب طول موج مناسب برای پرتو و دقت در مدت زمان برخورد پرتو با پوست توسط اپراتور بسیار باید دقت شود تا از صدمات ناشی از ان جلوگیری و یا به حداقل رسانده شود.
عوارض اشعه لیزر برای چشم
همانطور که میدانیم چشم بر اثر دریافت بازتاب نور به اجسام، توانایی دیدن را بوجود می اورد و میدانیم که نور دارای پرتوهای متفاوت و طول موج های متفاوت است. پرتوهای ماورابنفش و مادون قرمز بطور طبیعی توسط چشم انسان فیلتر شده و از اسیب رسیدن به اعضای داخلی ان جلوگیری میکند. حال اگر این دو پرتو و طول موج از حد طبیعی و نرمال متفاوت باشد؛ صدمات بدی به چشم وارد میکنند و باعث سوختکی و متورم شدن چشم میشوند و برای همین است که در مراکز لیزر هنگام لیزر هم اپراتور و هم کاربر هر دو از عینکهای مخصوصا فیلتر اشعه توصیه و استفاده میشود. دو پرتو ذکر شده منظور اشعه مادون قرمز و ماورا بنفش به دلیل غیر مرئی بودنشان قابل تشخیص نبوده و همین امر سبب میشود هنگام لیزر اگر اقدامات ایمنی رعایت نشده باشد به چشم صدمات جدی وارد شود مثل تورم و سوختگی اعضای داخلی چشم
ساختار و فیزیک لیزر به زبانی ساده به چه صورت می باشد؟
هنگامی که افراد می توانند یک جسم را ببینند به این معنی است نور به آن جسم برخورد کرده است و بازتاب داشته اشت. این بازتاب به چشم افراد می رسد و آن ها می توانند جسم را ببینند. از طرفی اگر یک جسم نور را بازتاب ندهد افراد قادر به دیدن آن ها نخواهند بود. نور به اشکال مختلفی و درطیف های متنوعی وجود دارند.
اشعه های لیزر از طول موج و انرژی یکسانی برخوردار می باشند. در دستگاه لیزر موهای زائد اشعه های لیزر تولید شده از طول موجی برخوردار می باشد که توسط رنگدانه ای به نام ملانین جذب می شوند. ملانین نوعی رنگ دانه است که موجب ایجاد رنگ مو و رنگ پوست افراد می شود. در موهای افراد میزان ملانین بیشتر از مقدار ملانین موجود در پوست می باشد. ملانین در پیازو ساقه ی مو جمع می شود.
هنگامی که لیزر به پوست افراد برخورد می کند توسط پیاز مو و ساقه مو جذب خواهد شد. به همین جهت دستگاه لیزر به نوعی طراحی شده است که تنها به پیاز و ساقه مو آسیب می زند و بدین صورت مانع از ایجاد رویش موهای زائد افراد می شود.
اپراتور لیزر از چه نوع محافظ چشمی باید استفاده کند؟
هر قطعه از تجهیزات لیزر دارای کنترل های مهندسی داخلی مانند محفظه، اینتر لاک های ایمن، سوئیچ های اصلی، توقف های پرتو و تضعیف کنندهها برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض تصادفی لیزر می باشد. با این حال، هنگام استفاده از لیزرهای پیشرفته برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض پرتوهای لیزر منعکس شده و پراکنده مضر، محافظت از چشم مورد نیاز است. پوشیدن محافظ چشم ممکن است به اندازه نور مرئی و پرتوهای لیزر فرابنفش برای مادون قرمز درجه محافظتی نداشته باشد. اپراتور ها باید حتما از عینک های محافظ جانبی استفاده کند؛ زیرا محافظت در برابر انعکاس پشت و ورودی جانبی پرتوهای لیزر سرگردان را فراهم می کنند.
خواندن مقاله مرتبط : فاصلهی بین جلسات لیزر موهای زائد چقدر است؟
آیا اپراتور در نتیجه لیزر موثر است؟
بطور کلی در سطح دانشگاه رشته تخصصی برای گذراندن این حرفه وجود ندارد ولی داشتن دانش و تجربه کافی اپراتور لیزر بسیار حائز اهمیت است زیرا اگر اپراتور دانش کافی نداشته باشد؛ باعث بوجود امدن عوارض ناشی از لیزر بر روی پوست بدن میشوند. اپراتور باید دوره اموزشی کامل کار با دستگاه رو گذرانده باشد و بداند هر رنگ پوستی چه پرتو و پالسی باید بهش تابیده بشود، بداند نوع مو و رنگ و ضخامتش چه نوع پرتویی لازم دارد و دانش کافی برا اینکه بداند هر جلسه درجه اشعه رو چطور برای ضعیف کردن ریشه تنظیم کند را بداند. در اخر مطلب جا دارد بگوییم در انتخاب مرکز لیزر خود تحقیق کامل را به عمل بیاورید تا بهترین نتیجه رو از گذروند دوره خود داشته باشید.
جمع بندی
در آموزشگاه معتبر و شناخته شده نیکاندیشان، صفر تا صد کار با دستگاه لیزر و آشنایی با عوارض لیزر برای اپراتور به هنرآموزان آموزش داده میشود. چنانچه میخواهید در این باره اطلاعات بیشتری کسب کنید پیشنهاد میکنیم حتماً با کارشناسان آموزشگاه نیکاندیشان زیر نظر دکتر شیخ مراجعه کنید.
دوره لیزر موهای زائد ، دوره ای است که در اکثر آموزشگاه های مختلف مانند آموزشگاه نیک اندیشان برگزار میشود. و شما میتوانید با شرکت در این دوره ها این مهارت را فرا گرفته و از آن درآمد زایی کنید.
برای ثبت نام در دوره اپراتور لیزر نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇