آنتی الیاسینگ (Anti aliasing) چیست؟
کیفیت عکس ها و تصاویر در حالی که مانیتورها از قدرت خوبی برای پخش آنها برخوردارند، مساله مهم و اساسی به شمار می رود. گاهی برخی عکس ها بنا به دلایل مختلف، اشکالات و عیب های متفاوتی داشته و میل و اشتیاق چندانی در بیننده برای تماشای آنها ایجاد نخواهد کرد. برای از بین بردن این اختلالات و عیب ها، روش های متفاوتی وجود دارد که با توجه به شرایط می توان یکی از آنها را برگزید. یکی از روش هایی که می تواند به عکاسان کمک کند تا عکس هایی با کیفیت و بدون ایراد ارائه کنند، آنتی الیاسینگ (Anti aliasing) است. ما در این مقاله قصد داریم در مورد این موضوع نکاتی را با شما به اشتراک بگذاریم و شما را با نحوه کار این روش آشنا کنیم.
آنتی الیاسینگ (Anti aliasing)
یکی از مسائل و مشکلاتی که در تصاویر مشاهده می شود، الیاسینگ است. این پدیده می تواند باعث ایجاد برخی عیوب مانند تغییر رنگ در تصویر شود. آنتی الیاسینگ (Anti aliasing) که به آن فیلتر پایین گذر، فیلتر AA و یا فیلتر low pass نیز گفته می شود، با گول زدن چشم بیننده کاری می کند که اشیاء، با لبه هایی صاف دیده شوند و الیاسینگ از بین برود. از آنجایی که بالا بودن و عاری بودن عکس از لبه های دندانه دار برای بسیاری از عکاسان اهمیت دارد، از دوربین هایی باقابلیت آنتی الیاسینگ استفاده می کنند. زمانی که در یک عکس، تغییر رنگ ایجاد می شود و یا برخی الگوهای عجیب به چشم می خورد، زمانی است که این فیلتر به کار می آید.
الیاسینگ چگونه کار می کند؟
نحوه کار آنتی الیاسینگ (Anti aliasing) به این شکل است که بر روی یک سنسور قرار می گیرد و باعث محو شدن تصویر می گردد. تصاویری که به صورت دیجیتال گرفته می شوند، به صورت بریده بریده هستند. این بریدگی ها توسط پیکسل هایی که در کنار هم قرار گرفته و ساختار کلی یک عکس را ایجاد کرده، به وجود آمده اند. وقتی این پیکسل ها که خود مشخصات متفاوتی از نظر طول و عرض دارند، در کنار هم قرار می گیرند، برخی اختلالات را در تصویر به وجود می آورند. مثلا در جاهایی که تصویر، حاوی بافت های ریز است و یا جاهایی که رنگ تصویر از تیره به سمت روشن حرکت می کند، این اختلالات و عیوب بروز پیدا می کند.
عکاسان برای آنکه عیوب و خطاهای ایجاد شده در تصویر را از بین ببرند از دوربین هایی با خاصیت آنتی الیاسینگ (Anti aliasing) استفاده می کنند. این فیلتر، با کمک محو کردن تصاویر، خطاهای موجود در عکس را از بین می برد و لبه های دندانه ای تصاویر و سوژه ها را محو می کند.
کاربردهای Anti aliasing چیست؟
برای تمامی کسانی که بر روی پرتره و یا مد تمرکز دارند و یا افرادی که در حوزه عکاسی معماری فعالیت می کنند، آنتی الیاسینگ (Anti aliasing) می تواند بسیار کاربردی ظاهر شود.
جای دیگری که این فیلتر می تواند کارایی بالایی از خود نشان دهد، گیمینگ است. نمایشگرها نیز مانند عکس ها و تصاویر از کنار هم قرار گرفتن تعداد زیادی پیکسل تشکیل شده اند. برای آنکه بازی ها نیز در نمایشگر بدون لبه های دندانه ای و بدون موج به تصویر کشیده شوند می توان از این فیلتر استفاده کرد. آنتی الیاسینگ (Anti aliasing) در تنظیمات گوشی قرار داشته و کسانی که بخواهند مشکل الیاسینگ گوشی را برطرف کنند می تواند این گزینه را فعال کنند. توجه داشته باشید که تغییرات ایجاد شده به وسیله این فیلتر، بر روی بافت ها ایجاد شده و اَشکال دچار تغییر خاصی نمی شوند. البته در هنگام فعال سازی این فیلتر توجه داشته باشید که آنتی الیاسینگ عملکرد بازی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. افرادی که به عنوان یک گیمر رقابتی کار می کنند باید متعادل ترین حالت را پیدا کرده و این فیلتر را بر روی آن حالت قرار دهند.
نکته مهمی که خوب است در مورد کاربردهای این فیلتر اشاره گردد، این است که آنتی الیاسینگ انواع متفاوت داشته و هر نوع از آن نیز می تواند به روش خاص خود و به روشی کاملا متفاوت بر روی عملکرد، تاثیر بگذارد.
خواندن مقاله مرتبط : عکاسی کرلیان چیست؟ (هر آنچه که باید از عکاسی کرلیان بدانید)
Msaa چیست و چه رابطه ای با آنتی الیاسینگ دارد؟
یکی از تکنیک هایی که در آنتی الیاسینگ زیاد از آن استفاده می کنند، تکنیک Msaa است. Msaa، مخفف عبارت Multisample Anti-Aliasing است و به کمک آن می توان کیفیت و راندمان بالایی از عکس ها و تصاویر در اختیار داشت. یکی از مهم ترین کارهایی که این تکنیک انجام می دهد، قرار دادن چند نمونه، از چند پیکسل در کنار هم است. این عملیات به تولید و ایجاد تصاویری با کیفیت و با وضوح بالا کمک می کند.
نکته ای که در این رابطه اهمیت زیادی دارد، این است که هر قدر تعداد نمونه های قرار گرفته در کنار هم، بیشتر باشد، سطوح تولیدیِ صاف تری به نمایش درخواهند آمد. البته باید خاطر نشان کنیم، وقتی تصاویر، بیشتر صاف می شوند، راندمان نیز به دلیل افزایش مصرف قدرت کارت گرافیک، کاهش پیدا می کند.
برداشت های دیگری از Msaa وجود دارد که مزیت های گوناگونی را می توان برای آنها مثال زد. یکی از این مزیت ها، وارد آوردن فشار کمتر به سخت افزارها، و جلوگیری از کاهش قدرت و سرعت آنهاست. از جمله ی این برداشت ها می توانیم به CSAAیا Coverage Sampling Anti-Aliasing و EQAA یا Enhanced Quality Anti-Aliasing اشاره کنیم.
آیا آنتی الیاسینگ هنوز هم کاربرد دارد؟
با وجود پیشرفت های قابل توجهی که در حوزه عکاسی و گیمینگ به وجود آمده، نیاز کمتری به این فیلتر احساس می شود. حتی برخی شرکت های تولید کننده دوربین، به دلیل پیشرفت هایی که در تولید دوربین های خود داشته اند، این فیلتر را حذف کرده و دوربین را بدون آنتی الیاسینگ (Anti aliasing) وارد بازار می کنند. برای مثال شرکت کنون (Canon) در یکی از مدل هایی که وارد بازار کرده، این فیلتر را حذف و به همین دلیل، عکس هایی که در اختیار عکاس قرار داده می شود، شارپ و تیز هستند. وجود و یا عدم وجود این فیلتر یکی از مهم ترین پارامترها در هنگام انتخاب دوربین می باشد.
موضوعی که باید به آن توجه داشت این است که همیشه در همه عکس ها این اختلال به وجود نخواهد آمد، اما از آنجایی که احتمال آن صفر نیست، وجود آنتی الیاسینگ می تواند کیفیت کار را تضمین کند. ولی باید توجه داشت، احتمال آنکه شرکت های تولیدکننده دوربین، با اضافه کردن برخی آپشن ها و یا ایجاد تغییر در لنز دوربین بتوانند این فیلتر را به صورت کامل حذف کنند، وجود دارد.
جمع بندی
موضوعی که در این مقاله به بحث و بررسی گذاشته شد، آنتی الیاسینگ (Anti aliasing) بود. الیاسینگ یکی از عیوبی است که در برخی عکس ها ممکن است مشاهده شود. برای از بین بردن این مشکل، از فیلتر آنتی الیاسینگ استفاده می کنند. این فیلتر می تواند لبه های دندانه ای و یا تغییر رنگ در تصویر را با کاهش وضوح تصویر، از بین ببرد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و کامل تر در این حوزه می توانید در دوره آموزش عکاسی نیک اندیشان شرکت کنید. در این دوره، اطلاعاتی جامع و کامل، ارائه شده و همه چیز به طور جزئی و کاملا کاربردی آموزش داده خواهد شد. در کنار ارائه کامل ترین سرفصل ها، دریافت شهریه دوره به صورت اقساطی، دسترسی راحت و نزدیک بودن آن به وسائل حمل و نقل عمومی از دیگر مزیت های شرکت در دوره های آموزشی این موسسه است.
برای ثبت نام در دوره عکاسی نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇