اهمیت مدیریت ریسک در کسب و کار

مدیریت ریسک در کسب و کار چیست؟معرفی و بررسی انواع آن

آن چه که برای یک کسب و کار حائز اهمیت بوده، توانایی کنترل ریسک و استفاده از فرصت ها است. در دوره mba علاوه بر شناخت مفهوم ریسک و انواع آن استفاده از فرصت نیز شرح داده می شود. برای اطلاعات بیشتر مقاله را تا پایان دنبال کنید.

مدیریت ریسک سازمانی چیست؟

به تمام فعالیت هایی که یک مدیر در سازمان، برای شناخت خطرات احتمالی آینده و تدوین استراتژی های مختلف برای رویارویی با آن ها انجام می دهد، مدیریت ریسک گفته می شود. ریسک های گوناگونی درون و برون سازمان همواره خطر آفرین هستند. با تمرکز مدیریت ریسک در کسب و کار و تدوین برنامه برای مقابله با ریسک، ارایه راهکارها در یک چهارچوب قرار می گیرد. فردی که توانسته از طرق مختلف به این دانش دست پیدا کند، با حضور در رشته mba می تواند دانش کسب شده را به صورت عملی فرا گرفته و توانایی خود برای کنترل خطرات و مقابله با شرایط بحرانی را افزایش دهد.

بررسی مدیریت ریسک در کسب و کار

 انواع ریسک های سازمانی کدامند؟

سازمان بسته به قرار گیری در موقعیت های مختلف، با ریسک های گوناگونی روبرو می شود. هر نوع ریسک، حرکت سازمان به سمت اهداف را با مشکل روبرو می کند. در زیر انواع ریسک های سازمانی شرح داده می شود:

۱-ریسک رقبا

این ریسک به رقبا اشاره دارد؛ رقبایی که در بیرون سازمان تهدیدی جدی محسوب می شوند. مدیریت ریسک در کسب و کار باید بر اساس دانش خود، رقبا را شناسایی و درصدد پیشی گرفتن از آن ها باشد. در دوره های mba مبحثی به شناخت رقبا اختصاص دارد و یکی از دلایل مناسب برای تحصیل در رشتهMBA برای مدیران، بالا بردن توانایی خود در شناخت رقبای سازمان است.

۲- ریسک مالی

هنگامی که سازمان در شرایط بحران مالی قرار می گیرد و با کمبود نقدینگی مواجه می شود، به نوعی در دام ریسک مالی افتاده است. این مورد می تواند بر اساس رخدادهای سیاسی و یا موقعیت ها و نابه سامانی های اقتصادی رخ دهد. در دوره آموزش mba راهکارهایی ارائه می شود تا مدیران بتوانند هنگام قرار گرفتن در چنین وضعیتی، به سرعت بحران مالی به وجود آمده را از طریق کانال های مختلف برطرف کنند.

۳-ریسک فرآیند

به طور کلی، فرآیند های موجود در یک سازمان، می توانند حامل ریسک باشند. هنگامی که مدیریت ریسک در کسب و کار تسلط کامل بر فرآیندها و رویه های موجود داشته باشد، کنترل این ریسک راحت خواهد بود.

۴-ریسک استراتژی

استراتژی یک ابزار راهبردی برای مدیریت محسوب می شود. گاهی ممکن است استراتژی ها نیز خطر آفرین باشند. هنگامی که نتیجه اجرای یک استراتژی مبهم باشد، اجرایی کردن آن نیز در هاله ای از ریسک قرار دارد؛ زیرا ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد. بنابراین در دوره های مختلف مدیریت کسب و کار پیشرفته، شناخت اصولی نسبت به استراتژی ها و بهترین حالت برای اجرایی کردن آن آموزش داده می شود. در چنین موقعیتی است که می توان گفت رشتهmba  برای چه کسانی مناسب است.

۵-ریسک پروژه

زمانی که یک پروژه در حال اجرا است به طور بالقوه، خطرهایی در مسیر آن وجود دارد. اگر مدیریت ریسک در کسب و کار توانسته دوره های mba پروژه را گذرانده باشد، قادر به کنترل این قبیل ریسک ها است. بنابراین مدیران ریسک از جمله افرادی هستند که این رشته برای آن ها مناسب است.

۵-ریسک نوآوری

امروزه اکثر مدیران با شرکت در دوره mba روانشناسی توانسته اند قوه خلاقیت و نوآوری خود را پرورش داده و در سازمان ها به ایجاد نوآوری اقدام کنند. از آن جایی که پیامد اجرای نوآوری در یک سازمان مشخص نیست، نوعی ریسک محسوب می شود.

کاربرد مدیریت ریسک در کسب و کار

مدیریت ریسک در کسب و کار چه اهدافی را دنبال می کند؟

هدف کلی مدیریت ریسک بررسی آینده است. بررسی که در آن با شناخت ریسک بتوان کنترل سازمان را به دست گرفت و از آن محافظت کرد. به همین منظور برای رسیدن به این هدف، یک برنامه کلی استراتژیک تدوین شده است که در آن جزئیات موارد مربوط، برای رسیدن به این هدف شرح داده می شود. هنگامی که درک از خطر بالا رود و آینده نگری به طرز صحیحی صورت گیرد، اهداف مدیریت ریسک در فضای کسب و کار محقق شده است.

با ۸ مورد از مراحل مدیریت ریسک در فضای کسب و کار آشنا شوید!؟

برای این که بتوان به اجرای مدیریت ریسک در کسب و کار پرداخت، باید 8 مرحله آن را بشناسید.

۱-مکتوب کردن ریسک

مدیر باید سیستمی راه اندازی کند که در آن بتواند ریسک ها را ثبت نماید. ثبت خطرات باید بر اساس تاریخ احتمالی رخداد آن ها صورت گیرد.

۲-شناخت ریسک

در این مرحله تمام سعی مدیریت ریسک در کسب وکار، مطالعه محیط بیرون و درون سازمان برای شناخت ریسک است. به همین منظور باید هر آنچه که به عنوان ریسک در اطراف و یا درون سازمان بوده، شناسایی، و طبقه بندی شود.

۳-شناخت فرصت های محیطی

نقطه مقابل تهدیدها، فرصت ها هستند؛ بنابراین مدیریت ریسک در کسب و کار باید فرصت ها را شناخته و از آن ها استفاده کند.

۴-تجزیه و تحلیل ریسک

تجزیه و تحلیل ریسک کمک می کند تا بتوان درصد وقوع آن را پیشبینی و تاریخی را برای آن تخمین زد.

۵-سنجش ریسک

در این مرحله، ریسک های بزرگ از ریسک های کوچک شناسایی شده و برای برخورد با ریسک، اولویت بندی انجام می شود.

۶-پیدا کردن راه حل

این مرحله به یافتن راه حل های مناسب برای مقابله و کاهش اثر ریسک، اشاره دارد.

۷- برگزیدن فردی لایق برای رویارویی با ریسک

کلیه فعالیت های مربوطه باید به فردی داده شود تا به صورت تخصصی روی آن کار کند.

 

مدیریت ریسک در کسب و کار در اداره ریسک

۸-بررسی و رصد ریسک توسط مدیر

کار مدیریت ریسک در کسب و کار پایانی ندارد، بلکه همواره باید به دنبال بررسی و رصد ریسک باشد.

سخن آخر

در این مقاله نیک اندیشان به مدیریت ریسک در فضای سازمان، انواع ریسک، اهداف ریسک و مراحل ریسک پرداخته شد. در جهان امروز مقابله با ریسک از اهداف کلی کسب و کار بوده، زیرا به نحوی با حفظ آن در فضای رقابت مرتبط است.

برای ثبت نام در دوره mba نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇

ثبت نام دوره
نوشته قبلی
چطور یک مدیر کاریزماتیک باشیم؟⭐چگونه کاریزماتیک شویم؟
نوشته بعدی
جانشین پروری چیست؟⭐(دستورالعمل جانشین پروری)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image