ارزش ویژه در ترازنامه چیست؟⭐0 تا 100
یک حسابدار باید بداند ارزش ویژه در ترازنامه چیست و چه کاربردی دارد. آشنایی با مفاهیم مختلف حسابداری، یکی از مباحثی است که در دوره حسابداری به آن پرداخته می شود. ارزش ویژه از مفاهیمی است که در این مقاله از نیک اندیشان، قصد داریم در مورد آن حرف بزنیم.
ارزش ویژه چیست؟
به منظور آشنایی با ارزش ویژه در ترازنامه، ابتدا لازم است با مفهوم ارزش ویژه آشنا شوید. فرقی نمی کند که شما چه شغل و جایگاهی در حسابداری دارید؛ حتی اگر در پردرآمدترین ترین شغل رشته حسابداری حضور دارید لازم است، با تمامی اصطلاحات و تعاریف این رشته آشنا باشید.
روش ارزش ویژه در حسابداری، از اجزای حسابداری سرمایه گذاری است. این روش هنگامی استفاده می شود که سرمایه گذار بر روی دارایی های خود تسلط کاملی ندارد. در واقع یک سرمایه گذار، تنها در حالتی که حداقل ۲۰ تا ۵۰ درصد از سهام یا حق رای یک شرکت را در اختیار دارد، می تواند تاثیر بالایی روی سرمایه یک شرکت داشته باشد؛ اما، چنانچه با وجود در اختیار داشتن کم تر از ۲۰ درصد از سرمایه یک شرکت، همچنان او در تصمیم گیری های شرکت تاثیر زیادی دارد، می تواند در حسابداری خود از روش ارزش ویژه به جای روش هزینه ها استفاده کند.
در روش ارزش ویژه، روند ادغام حساب وجود ندارد؛ در عوض آن، سرمایه گذار با توجه به سرمایه خود و ارزش ویژه سرمایه پذیر، سرمایه گذاری را گزارش می کند. البته هر چقدر که سرمایه پذیر دارای سود و ضرر باشد، اقدام به افزایش حساب سرمایه، متناسب با سهام سرمایه گذار می کند که به آن افزایش ارزش ویژه می گویند.
ارزش ویژه در ترازنامه چیست؟
لازم است پیش از آشنایی با ارزش ویژه در ترازنامه با مفهوم ترازنامه آشنا شوید. نام دیگر ترازنامه، بیلان گزارشی است و وضعیت دارایی، بدهی و سرمایه یک مجموعه اقتصادی را در یک زمان واحد مشخص می کند. در حقیقت، میزان اهمیت ترازنامه به اندازه ای است که از آن می توان به عنوان وضعیت واحد اقتصادی در قالب یک تصویر یاد کرد. به صورتی که محاسبه و تهیه ترازنامه از چالش های شغل حسابداری محسوب می شود.
ترازنامه از سه بخش اصلی که شامل دارایی، بدهی و سرمایه هستند، تشکیل شده، و سوالی که در اینجا ممکن است مطرح شود این است که ارزش ویژه در ترازنامه چیست. ارزش ویژه در یک ترازنامه برابر است با ارزش دارایی هایی که یک فرد یا مجموعه، مالک آن است، منهای بدهی هایی که دارد. این معیار به منظور اندازه گیری سلامت مالی اهمیت بسیاری دارد و دید روشنی نسبت به وضعیت مالی فعلی شخص یا شرکت ارائه می دهد. ارزش ویژه در یک ترازنامه یکی از مباحث مهم حسابداری است که در دوره آموزش حسابداری، مفصل به آن پرداخته شده است.
کاربرد های روش ارزش ویژه حسابداری چیست؟
در ادامه پاسخ به سوال ارزش ویژه در ترازنامه چیست، باید بگوییم، در واحد تجاری، لازم است امور حسابداری سرمایه گذاری، با شیوه ارزش ویژه انجام شود. به جز در مواردی به شرح زیر:
- واحد سرمایه گذار، واحد تجاری فرعی بوده و یا اینکه به صورت کامل، متعلق به واحد دیگری باشد.
- هنگامی که سهام واحد سرمایه گذار در بورس و یا سایر بازار ها برای معامله، در دسترس همه مردم قرار نداشته باشد.
- هنگامی که واحد اصلی سرمایه گذار، گزارش های مالی را مطابق استاندارد های حسابداری، گردآوری کند و در دسترس همه مردم قرار دهد.
- پس از استفاده از روش ارزش ویژه در واحد تجاری، سرمایه گذاری برای فروش رویت نشود.
- لازم است واحد های سرمایه گذار، زمانی که مدت زیادی تسلط خود را بر واحد های سرمایه پذیر از دست می دهند، استفاده از شیوه ارزش ویژه در ترازنامه را متوقف کنند.
کاربرد ارزش ویژه در ترازنامه چیست؟
ارزش ویژه ی ترازنامه قسمتی از صورت های مالی یک شرکت است و کاربرد های مختلفی دارد. ترازنامه کمک می کند که سودآور بودن یا نبودن شرکت را پیش بینی کنیم. تحلیل گران برای سنجش دارایی و بدهی یک شرکت از صورت سود و زیان، ترازنامه، صورت جریان وجه نقد و صورت سود و زیان جامع استفاده می کنند.
با استفاده از ترازنامه، می توانید عملکرد گذشته شرکت و رشد آن در آینده را بررسی کنید. علاوه بر این، پس از مقایسه ترازنامه چند سال متوالی، متوجه تغییراتی که در میزان بدهی، دارایی و حقوق صاحبان سرمایه شرکت رخ داده است، خواهید شد.
مهم ترین اقلام ارزش ویژه در ترازنامه چیست؟ (مهم ترین اقلام ترازنامه)
اکنون که متوجه شدید ارزش ویژه در ترازنامه چیست، زمان آن رسیده که اقلام آن را معرفی کنیم. اقلام زیادی در ترازنامه وجود دارد که در تجزیه و تحلیل، بررسی می شود. از مهم ترین اقلام ترازنامه، حساب های دریافتی، سرمایه گذاری های کوتاه مدت، املاک و مستقلات و تجهیزات و بدهی های عمده هستند که در واکاوی ترازنامه و صورت های مالی بررسی می شوند. البته اکثر متخصصان پول نقد را مهم ترین مورد از اقلام ترازنامه یک شرکت می دانند.
موسسات و اشخاصی که در حیطه حسابداری مشاوره می دهند، ترازنامه را اولین و مهم ترین صورت مالی می دانند که اوضاع یک مجموعه را بهتر از هر چیزی گزارش می کند. دلیل آن این است که ترازنامه در قالب یک تصویر، تمام دارایی ها و بدهی های شرکت را نشان می دهد. با استفاده از ترازنامه می توانید میزان اثرگذاری و قدرت کسب و کار را نیز بسنجید.
ترازنامه به شما نشان می دهد که با چه میزان ریسک مواجه هستید. همچنین به شما این امکان را می دهد که ریسک های کسب و کارتان را با مقایسه بدهی ها و دارایی ها بسنجید.
اکنون که کاملا متوجه شدید که ارزش ویژه در ترازنامه چیست لازم است با معایب آن نیز آشنا شوید. مهم ترین ایراد ترازنامه این است که تورم در اعداد آن تاثیر گذار نبوده و مبالغ دارایی پس از مدتی به روز نیستند. عدد هایی که در تراز مالی ثبت می شود با ارزش دفتری درج می شوند. درج به ارزش دفتری یعنی اگر ساختمانی در سال ۸۰ ارزشی معادل ۱۰ میلیون تومان خریداری شده، این ساختمان در سال ۱۴۰۲ هم با همان ارزش نشان داده می شود.
سخن آخر
احتمالا با مطالعه مقاله های مختلف نیک اندیشان تاکنون متوجه شده اید که شغل حسابداری مناسب چه کسانی است و می توانید با چشمانی باز این شغل را انتخاب کرده و برای فراگیری آن و مباحثی همچون ارزش ویژه در ترازنامه در دوره های آموزشی شرکت کنید. امیدواریم مطالب بیان شده در این مقاله نیز برای شما مفید واقع شده باشد.
برای ثبت نام در دوره آموزش حسابداری نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇