درمان زخم سوختگی

درمان زخم سوختگی

سوختگی یک آسیب بافتی می باشد که از طریق: مواد شیمیایی، الکتریسیته، گرما، تشعشع یا خورشید حاصل می گردد. سالیانه افراد بسیاری از سر سهل انگاری یا هر اتفاقی دچار این عارضه می گردند. ما در این مقاله می خواهیم در مورد درمان زخم سوختگی صحبت کنیم و ببینیم چگونه می توان به بهبود این عارضه کمک نمود. با ما همراه شوید.

سوختگی ها بسته به شدت می تواند به ۳ درجه تقسیم کردند که:

  • درجه ۱ خفیف و قسمتی از پوست به نام اپیدرم را درگیر می کند و از علائم آن می توان به: قرمزی و دردناک بودن اشاره نمود. این نوع از سوختگی دچار تاول نخواهد شد.
  • درجه ۲ نیمه خفیف بوده و در کنار لایه های بالایی پوست، قسمت تحتانی آن را هم می سوزاند. تاول، درد، قرمزی و تورم از علائم این درجه از سوختگی می باشد.
  • درجه ۳ که از مهمترین درجات بوده و می تواند تهدید کننده زندگی باشد. این درجه از سوختگی: هر سه لایه از پوست را درگیر می کند که شامل: اپیدرم، درم و چربی هستند. همچنین غدد عرق و فولیکول مو را هم ازبین می برد. از علائم آن هم می توان به: سیاه، سفید یا قرمزی با ظاهری چرمی اشاره کرد.

درجه یک و دو را می توان هم نزد پزشک و هم در منزل درمان نمود اما برای درجه سه بایستی حتما سریعاً به پزشک مراجعه گردد و درمان های تخصصی بایستی روی سوختگی درجه ۳ صورت پذیرد.

تعریف سوختگی

زمانی که پوست در برابر آسیب: مواد شیمیایی، الکتریسیته، تشعشع، نور خورشید و گرما قرار بگیرد، سوختگی رخ می دهد. اینکه بخواهیم سوختگی را عمدی بدانیم درست نیست و بیشتر مواقع سوختگی ها به طور سهوی رخ می دهند. همانطور هم که در بالا گفتیم سوختگی به ۳ درجه تقسیم می گردد که پزشک یا پرستار نوع آسیب و درجه سوختگی را بر اساس میزان پوست آسیب دیده و عمق سوختگی تعیین می نمایند.

در صورتی که سوختگی به موقع درمان نگردد می تواند به عفونت منجر شود. سوختگی می تواند برای هر فردی اتفاق بی افتد، ولی بیشترین افرادی که بیشترین آسیب را از سوختگی می بینند کودکان، نوجوانان و افراد مسن می باشند. سوختگی آن ها هم ناشی از پخت و پز و یا همان گرما می باشد. مثلاً ریخته شدن یک استکان آب جوش روی پوست یا بازی کودکان با وسایل آتش زا همچون فندک، کبریت و … . با ما در ادامه درمان زخم سوختگی همراه باشید.

علائم: درمان زخم سوختگی

علایم سوختگی بر اساس درجه سوختگی می تواند متفاوت باشد. علائمی که در ادامه درمان زخم سوختگی به آن اشاره خواهیم نمود غالبا پس از چند ساعت یا چند روز اول پس از سوختگی می تواند بدتر شود.

از علائم سوختگی می توان به این موارد اشاره کرد:

  • تورم
  • درد
  • تاول
  • پوست سیاه (زغالی) یا سفید
  • لایه برداری پوست

نحوه تشخیص سوختگی

در ادامه درمان زخم سوختگی بهتر است به چگونگی تشخیص سوختگی هم اشاره نماییم. زمانی که فرد دچار سوختگی می شود، برای تعیین درجه سوختگی پزشک یا پرستار اقدام به بررسی سوختگی نموده تا نوع درجه سوختگی را بداند. طبق گفته پزشک سوختگی به صورت زیر دسته بندی می گردد.

جزئی: سوختگی هایی که در درجه یک و دو قرار می گیرند و کمتر ۱۰ درصد از بدن را می پوشانند را جزئی می گویند. در این دسته خیلی کم پیش می آید تا افراد در بیمارستان بستری گردند.

متوسط: اگر سوختگی های درجه دو حدود ۱۰ درصد از بدن را بپوشانند را جزو سوختگی های متوسط می دانند. این سوختگی ها می توان  از متوسط تا شدید متغیر بوده و شامل: دست ها، پاها، اندام تناسلی و صورت باشد.

شدید: سوختگی شدید به سوختگی درجه سه که بیشتر از ۱ درصد از بدن را بپوشاند گفته می شود.

درمان زخم سوختگی

درمان زخم سوختگی

قبل از اینکه بخواهیم به درمان زخم سوختگی بپردازیم بایستی به شدت سوختگی توجه نمود. پس از آن بسته به نوع سوختگی درمانهایی که مناسب هستند را پیاده کرد.

در ابتدا بایستی سوختگی را تمیز نگاه داشت و بسته به نوع و شدت زخم، از درمان های مناسب استفاده کرد. حتما به بررسی زخم ها از نظر علایم عفونت و دیگر مشکلات طولانی مدت همچون زخم و سفت شدن پوست روی ماهیچه ها و مفاصل که باعث دشواری حرکت آنها می شود ادامه بدهید.

هر نوع سوختگی درمان مختص به خود را دارد که در ادامه درمان زخم سوختگی به آنها اشاره خواهیم کرد:

درجه یک: در این نوع از سوختگی، آب خنک را روی سوختگی بریزید. توجه داشته باشید بهتر است از یخ برای درمان این نوع سوختگی استفاده نگردد. بهتر است از یک کرم آنتی بیوتیک استفاده و با گاز محل آسیب دیده را بپوشانید. در صورت مشاهده درد هم می توانید از مسکن استفاده کنید.

درجه دو: این سوختگی هم همچون سوختگی درجه یک می باشد. پزشک ممکن است برای مراقبت، کرم آنتی بیوتیک قوی تر را پیشنهاد دهد تا باعث کاهش و ازبین رفتن باکتری ها در محل آسیب دیده شود.

درجه سه: همانطور که گفتیم این درجه از سوختگی می تواند تهدید کننده جان باشد و گاها هم احتیاج به پیوند پوست دارد. در این پیوند بافت سالم جایگزین بافت آسیب دیده می شود.

پانسمان های که برای درمان زخم سوختگی انتخاب می گردد معمولا به 2 گروه باز یا بسته تقسیم می گردد.

پانسمان باز برای درمان زخم سوختگی

پس از جنگ جهانی دوم پرطرفدار بوده ولی امروز محبوبیت خود را از دست داده است و فقط برای درمان سوختگی های جزئی استفاده می گردد.

پس از انجام دبریدمان تاول از زخم سوختگی با کمک محلول های همچون : ید Povidone 10٪ ، آمپول Rifampicin و Silver Nitrate 10٪ سطح آن را خشک نمود. زمانی که پوسته خشک و ضخیم تشکیل شد، تنها با کنترل نمودن باز می ماند. در این موقع بیماران باید از چسباندن دست خود به روتختی، ملافه، لباس و … خودداری نمایند. پس از مدتی زخم اپیتلیزه شده و پوسته به آرامی شروع به کنده شدن می کند. درمان زخم سوختگی به روش باز خطرات و عوارض مختص به خود را دارا می باشد.

این پانسمان برای سوختگی های درجه یک و دو مناسب می باشد و برای درجه سه می تواند باعث خشک شدن و کنده شدن زخم شود. همچنین این نوع پانسمان برای محل هوایی گه امکان پانسمان بسته وجود ندارد همچون: صورت، گردن، دست و … مناسب می باشد.

پانسمان بسته

در کل باید گفت تمام زخم های سوختگی بایستی با روش پانسمان بسته درمان گردند. در این روش، ابتدا از کرم های آنتی بیوتیکی یا روغنی استفاده شده و پس از آن با گاز استریل پوشانده می گردد.

با این روش درمان زخم سوختگی ، محل حادثه دیده، در برابر آلودگی و ایجاد عفونت محافظت می شود.

چگونه از بوجود آمدن زخم سوختگی جلوگیری کنیم؟

اگر دچار سوختگی شده اید در کنار درمان زخم سوختگی بایستی به توصیه های که پزشک اشاره دارد هم توجه شود.

  • از قرار دادن محل سوختگی در برابر خورشید جلوگیری کنید.
  • تاول را نترکانید.
  • به طور مرتب داروهای تجویز شده پزشک را استفاده نمایید.

جمع بندی درمان زخم سوختگی

راه های مختلفی برای درمان زخم سوختگی وجود دارد. اما بهترین و مهم ترین راه توجه به درمان و توصیه های پزشکی است. در صورتی که خود یا عزیزان تان دچار سوختگی درجه دو یا سه شده اید فورا نزد پزشک رفته و درمان های مناسب برای بهبود حال خود اتخاذ نمایید.

امیدواریم توانسته باشیم شما را در این امر تا حد ممکن یاری کنیم.

برای ثبت نام در دوره آموزش مدیریت زخم نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇

ثبت نام دوره

آیا نیک اندیشان به جز دوره مدیریت زخم، دوره های آموزشی دیگری در حوزه پیراپزشکی و طب، برگزار می کند؟

آیا نیک اندیشان دوره های آموزشی در حوزه های دیگر هم برگزار می کند؟

بله ، نیک اندیشان در حوزه های آموزشی متعدد (بیش از 70 دوره) برگزار می کند. و شرایط شرکت در این دوره ها به گونه ای طراحی شده که تمامی افراد با شرکت در این دوره ها ، از جنبه های مالی ، دسترسی آسان ، بار علمی ، مدارک معتبر ، تضمین شغل پس از انتهای دوره، به سودشان باشد. که در ادامه به معرفی حوزه های آموزشی این موسسه به همراه برخی از دوره های آن می پردازیم :
حوزه ماساژ

نوشته قبلی
مراقبت از زخم جراحی چگونه است؟
نوشته بعدی
نحوه جابجایی کولر گازی اسپیلت به چه صورت است؟

به این نوشته امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب مرتبط
دسته بندی ها
keyboard_arrow_up
آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image