شرح وظایف حسابداری حقوق و دستمزد چیست

شرح وظایف حسابدار حقوق و دستمزد⭐0 تا 100

حقوق و دستمزد، بخش بزرگی از هزینه های سازمان را تشکیل می دهد. یکی از مباحثی که در دوره حسابداری به آن پرداخته شده است، محاسبه حقوق و دستمزد است. ما در این مقاله از نیک اندیشان قصد داریم به شرح وظایف حسابدار حقوق و دستمزد بپردازیم؛ پس تا پایان مقاله همراه ما باشید.

حقوق و دستمزد در حسابداری چیست؟

حقوق و دستمزد، از مفاهیم اولیه و اصلی حسابداری بوده و یکی از هزینه های اصلی یک مجموعه است. میزان حقوق و دستمزد در محاسبه قیمت تمام شده کالا، بسیار تاثیر گذار است. همچنین مالیات بر حقوق و دستمزد، بر روی درآمد خالص مجموعه تاثیر می گذارد. علاوه بر همه این ها، ایجاد روحیه خوب در پرسنل مستلزم پرداخت بدون ایراد حقوق و دستمزد است.

به همین علت، واحد حقوق و دستمزد، یکی از مهم ترین قسمت های هر مجموعه ای است. در حسابداری، به پولی که به ازای انجام فعالیت و یا خدمات به پرسنل هر شرکت یا سازمان در بازه زمانی مشخص پرداخت می شود، حقوق و دستمزد می گویند. در حقیقت، کارفرمایان به منظور جبران زحمات کارکنان خود مبلغی را به آن ها پرداخت می کنند.

مطابق قانون، به منظور جبران خدمات کارکنان، مبلغی تحت عنوان حقوق در یک بازه زمانی مشخص به آن ها پرداخت می شود. به مبلغی که به کارگران ساده و یا ماهر پرداخت می شود دستمزد می گویند. مبنای محاسبه دستمزد، ساعت کار است و با حقوق که پرداختی ماهانه دارد متفاوت است.

پیش از آنکه به شرح وظایف حسابدار حقوق و دستمزد بپردازیم، باید بدانید حقوق و دستمزدی که به کارمندان تعلق می گیرد، شامل دو قسمت مزایا و کسورات است. به مبلغی که به حقوق پایه کارمندان اضافه می شود، مزایا می گویند و به مبلغی که از حقوق کارمندان کسر می شود، کسورات گفته می شود. مزایا شامل مواردی مثل عائله مندی، حق مسکن، حق اولاد، عیدی، پاداش، حق ماموریت و فوق العاده محل خدمت است. از موارد مربوط به کسورات نیز می توان به مالیات، بازنشستگی، بیمه عمر و وام صندوق اشاره کرد.

حسابدار حقوق و دستمزد چه کسی است؟ انچه می دانید

حسابدار حقوق و دستمزد چه کسی است؟

به منظور شرح وظایف حسابدار حقوق و دستمزد، ابتدا لازم است با این شاخه از حسابداری آشنا شوید. همانطور که می دانید حقوق و دستمزد، بخش قابل توجهی از درآمد هر کسب و کاری را شامل می شود؛ پس باید با دقت کامل محاسبه شده و در موعد مقرر پرداخت شود. به پروسه آماده سازی لیست حقوق و دستمزد، مشخص کردن مبلغ قابل پرداخت به پرسنل و ثبت و صدور اسناد مربوط به آن، حسابداری حقوق و دستمزد می گویند.

همانطور که در دوره آموزش حسابداری آموزش داده می شود، به منظور محاسبه حقوق، باید ابتدا اطلاعات مربوط به قرارداد کاری هر یک از کارکنان در اختیار بخش حسابداری قرار بگیرد. سپس حسابدار با توجه به قوانین وزارت کار، حقوق و مزایایی که به این نیروی کار تعلق می گیرد را محاسبه کرده و در دفاتر حسابداری و یا نرم افزار های مربوطه ثبت می کند.

لازم است درج رویداد های مالی با توجه به اسناد اثبات کننده صورت بگیرد تا بتوان به صورت قانونی به آن ها استناد کرد. در حرفه حسابداری به این اسناد، اسناد مثبته گفته می شود. در حقیقت، هر مدرکی که مبتنی بر یک معامله یا رویداد مللی باشد، اسناد مثبته یا ثابت کننده می گویند. جزئیات اسناد مثبته عبارتند از:

  • تاریخ
  • مبلغ
  • ماهیت معامله

در حسابداری حقوق و دستمزد، اسناد مثبته دارای اهمیت زیادی است؛ زیرا اسناد مثبته، مبنای تجزیه و تحلیل و ثبت رویداد های مالی در مدارک، دفاتر حسابداری و نرم افزار های حسابداری هستند. طبقه بندی مدارک، اسناد و مستندات حقوق و دستمزد به شیوه های مختلفی انجام می گیرد، اما معمولا اسناد مثبته مربوط به حقوق و دستمزد، ماهانه جمع آوری شده و در فایل های جداگانه از آن نگهداری می کنند.

وظایف حسابدار حقوق و دستمزد چیست؟ (شرح وظایف حسابدار حقوق و دستمزد)

در این قسمت از مقاله قصد داریم به شرح وظایف حسابدار حقوق و دستمزد بپردازیم تا شما که علاقمند به فراگیری شغل حسابداری هستید، یک گام دیگر به پاسخ سوال خود درباره اینکه شغل حسابداری مناسب چه کسانی است، نزدیک تر شوید.

حسابداران حقوق و  دستمزد، وظیفه محاسبه دقیق کارکرد هر یک از کارکنان را برعهده دارند و باید محاسبات خود را در قالب یک سند رسمی که به آن فیش حقوقی می گویند، ارائه دهند.

به دلیل اینکه میزان حقوق و دستمزد در محاسبه میزان مالیات نیز تاثیر دارد، داده های مربوط به حقوق و دستمزد کارکنان باید در دفاتر حسابداری یا نرم افزار حسابداری مجموعه ثبت شود که این مسئله همواره یکی از چالش های شغل حسابداری در این حوزه است. در فهرست زیر به برخی از وظایف مهم حسابداران حقوق و دستمزد اشاره شده است:

  • مشخص کردن حقوق پایه و صدور اسناد حسابداری حقوق و دستمزد
  • محاسبه اضافه کاری کارکنان
  • محاسبه میزان مزایای پرسنل شامل مزایای مستمر و مزایای غیر مستمر
  • درج اسناد حسابداری مزایای نقدی و غیر نقدی
  • محاسبه و صدور سند حسابداری مربوط به مالیات حقوق و دستمزد
  • تعیین حق بیمه تامین اجتماعی کارکنان و صادر کردن سند حسابداری مربوط به آن
  • محاسبه عیدی با توجه به پایه حقوق محاسبه شده و ۲ برابر پایه حقوق
  • محاسبه سنوات با توجه به آخرین حقوق
  • طبقه بندی و بایگانی اسناد و مدارک حسابداری حقوق و دستمزد
  • محاسبه میزان مانده مرخصی پرسنل و تعدیل مبلغ مانده مرخصی آن ها
  • صدور سند ذخیره مرخصی و بازخرید مرخصی پرسنل
وظایف حسابدار حقوق و دستمزد چیست؟ بررسی کامل

پس از شرح وظایف حسابدار حقوق و دستمزد، لازم است به فرمول هایی که این افراد استفاده می کنند، اشاره کنیم. این فرمول ها عبارتند از:

  • فرمول محاسبه دستمزد به ازای هر یک ساعت کار
  • فرمول محاسبه شب کاری کارکنان
  • فرمول محاسبه سنوات پرسنل
  • فرمول محاسبه عیدی و پاداش پرسنل

سخن آخر

ما در این مقاله از نیک اندیشان به شرح وظایف حسابدار حقوق و دستمزد پرداختیم تا شما با این شاخه از حسابداری نیز آشنا شوید. چنانچه علاقمندید حسابداری یاد بگیرید و از آن درآمد کسب کنید، بهتر است ابتدا با مزایا و معایب شغل حسابداری، آشنا شده و سپس دوره های حسابداری نیک اندیشان را تهیه کنید.

برای ثبت نام در دوره آموزش حسابداری نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇

ثبت نام دوره
نوشته قبلی
نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری چگونه است؟⭐جامع و کاربردی
نوشته بعدی
شرح وظایف کمک حسابدار ⭐ 0 تا 100 هر آنچه که باید بدانید
به این نوشته امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image