نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری چگونه است؟⭐جامع و کاربردی
یکی از شیوه هایی که در امور مالی، مورد استفاده قرار می گیرد، ارزش ویژه است. حسابداران پس از گذراندن دوره حسابداری، به صورت کامل با نکات مربوط به محاسبه ارزش ویژه آشنا می شوند. ما در این مقاله از نیک اندیشان قصد داریم شما را با نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری آشنا کنیم. پس تا پایان مقاله همراه ما باشید.
روش ارزش ویژه در حسابداری چیست؟
استفاده از روش ارزش ویژه از مفاهیم اولیه و اصلی حسابداری است. این روش در واقع، جزئی از حسابداری سرمایه داری بوده و زمانی که سرمایه گذار توانایی کنترل حساب خود را ندارد، مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش، سرمایه گذار بر روی سرمایه خود تاثیر گذار است، اما کنترل زیادی روی آن ندارد.
یک سرمایه گذار، تنها در زمانی که ۲۰ تا ۵۰ درصد از سهام شرکت و یا حق رای آن را داشته باشد، می تواند بر روی سرمایه یک شرکت تاثیر گذار باشد. با وجود این، اگر سرمایه گذار، کم تر از ۲۰ درصد سهام یک شرکت را در اختیار دارد، اما بر روی فعالیت های آن شرکت تاثیر به سزایی داشته باشد، می تواند از روش ارزش ویژه به جای شیوه هزینه ها در حسابداری استفاده نماید.
همچنین شما پیش از آشنایی با نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری، باید بدانید که در سرمایه گذاری افراد وابسته و یا شراکت های خاص، لازم است فقط از شیوه ارزش ویژه در صورت های مالی استفاده کنید. اشخاص نباید از شیوه ارزش ویژه در سرمایه گذاری هایی که قصد واگذاری آن را در آینده دارند استفاده کنند.
این مسئله که حسابدار بتواند زمان مناسب برای استفاده از روش ارزش ویژه در حسابداری را تشخیص بدهد، همواره از چالش های شغل حسابداری بوده است. به منظور استفاده از ارزش ویژه لازم است نکاتی رعایت شود که باید پیش از آگاهی از نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری، با آن ها آشنا شوید. این نکات عبارتند از:
- در زمان استفاده از این شیوه، باید رویه های حسابداری سرمایه گذار و سرمایه پذیر یکی باشد.
- نباید بیش تر از سه ماه، بین تاریخ گزارشگری اطلاعات مالی توسط سرمایه گذار و سرمایه پذیر، اختلاف وجود داشته باشد. در صورت هرگونه اختلاف لازم است بر روی معاملات مهم بین دو تاریخ، تعدیل های لازم اعمال شود.
- درصورتی که سرمایه گذار از شیوه ارزش ویژه ضرر کند ارزش سرمایه کاهش پیدا می کند، اما نباید کم تر از صفر شود.
نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری چگونه است؟
برای آنکه به یک حسابداری حرفه ای تبدیل شوید، پس از گذراندن دوره آموزش حسابداری لازم است مطالعات خود را درباره این رشته افرایش بدهید. در این قسمت از مقاله قصد داریم شما را با نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری آشنا کنیم. در همین راستا، خوب است بدانید که نسبت بازده ارزش ویژه بیان می کند هر یک ریال حقوق صاحبان سهام چه میزان سود خالص برای مجموعه داشته است. در واقع این نسبت، بازدهی صاحبان سهام را نشان می دهد.
1- نحوه محاسبه نسبت
به منظور محاسبه نسبت بازده ارزش ویژه، نخست در صورت سهام ممتاز مجموعه، سود آن را از سود خالص کسر کنید و بعد عدد به دست آمده را بر حقوق مالکان سهام، تقسیم کنید. برای بیان این نسبت به درصد، آن را در ۱۰۰ ضرب کنید.
2- تجزیه و تحلیل نسبت ارزش ویژه
پس از یادگیری نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری، باید با تحلیل آن آشنا شوید. چنانچه نسبت ارزش ویژه بزرگ باشد، مطلوب سهامداران یا صاحبان سهام مجموعه است؛ زیرا این نسبت مهم ترین نسبت مالی بوده و نشان دهنده نتیجه سرمایه گذاری آن هاست. در واقع، نسبت ارزش ویژه، بیان کننده میزان موفقیت شرکت در حداکثر نمودن بازده سهامِ سهامداران است.
همانگونه که مشاهده کردید، برای موفق شدن در شغل حسابداری باید تسلط کافی بر روی فرمول ها و شیوه تحلیل نتایج آن داشته باشید. فرمول های زیاد یکی از معایب حسابداری است. به شما توصیه می شود که پیش از فراگیری این حرفه حتما با مزایا و معایب شغل حسابداری آشنا شوید.
با توجه به نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری، ارزش ویژه در ترازنامه چیست؟
بهتر است قبل از اینکه درباره ارزش ویژه در ترازنامه چیست صحبت کنیم، با ترازنامه و چیستی آن آشنا شویم. به طور کلی، ترازنامه همان بیلان گزارشی است که در آن اطلاعاتی درباره وضعیت دارایی، بدهی و سرمایه یک شرکت یا افرادی در زمان های مشخص درج می شود. میزان اهمیت ترازنامه تا حدی است که می توان از آن به عنوان وضعیت واحد اقتصادی در قالب تصویر استفاده کرد. تا حدی که محاسبه و تهیه ترازنامه یکی از مفاهیم و فعالیت های اصلی شغل حسابداری به حساب می آید. هرچقدر که شفافیت اطلاعات موجود در ترازنامه بیشتر باشد، صورت دقیق تر و قابل فهم تری از شرایط مالی افراد به دست می آید.
حال که با ترازنامه و مندرجات در آن آشنا شدید، نوبت آن است که با نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری آن نیز آشنا شوید. ارزش ویژه در یک ترازنامه عبارت است که ارزش دارایی هایی که یک شرکت یا مالک دارد منهای بدهی های آن. در واقع این معیاری برای تعیین سلامت مالی افراد است که دید روشنی از وضعیت مالی افراد یا شرکت ها ارائه می دهد.
کاربرد های شیوه ارزش ویژه با توجه به نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری چیست؟
ارزش ویژه در تمام امور حسابداری واحد تجاری به جز موارد زیر کاربرد دارد:
- واحد سرمایه گذار، یک واحد تجاری فرعی بوده و یا متعلق به واحد دیگری است. چنانچه این واحد تجاری فرعی، مالک کم تر از ۱۰۰ درصد سهام خود باشد، سایر صاحبان سهام در عین حال که از مقصد واحد سرمایه گذار آگاه هستند، می توانند در عدم بکارگیری شیوه ارزش ویژه مخالفت نکنند.
- هنگامی که اوراق قرضه و یا سهام واحد سرمایه گذار، در بورس اوراق بهادار و یا بقیه بازار ها در دسترس عموم مردم به منظور معامله قرار نگیرد.
- هنگامی که واحد اصلی سرمایه گذار، مطابق استاندارد های بین المللی گزارش های مالی تلفیقی را در اختیار عموم مردم قرار بدهد.
- پس از فراگیری نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری و اعمال آن، در واحد تجاری وابسته هیچ گونه سرمایه گذاری ای صورت نگیرد، لازم است با توجه به حداقل ارزش دفتری و بر اساس شیوه ارزش ویژه و یا خالص ارزش فروش محاسبه کنید.
- لازم است واحد های سرمایه گذار از زمان از دست دادن تسلط خود بر سرمایه، استفاده از شیوه ارزش ویژه را متوقف کنند. از این تاریخ به بعد، حسابداری سرمایه گذاری، تابع استاندارد شماره ۱۵ حسابداری است.
- زمانی که واحد های تجاری وابسته، به عنوان واحد تابعه محسوب شود، می تواند در حسابداری سرمایه گذاری از شیوه ارزش ویژه استفاده کند.
از میان استاندارد های حسابداری به شماره ۲۰ آن می توان اشاره کرد که استفاده از ارزش ویژه را در واحد های تجاری وابسته، الزامی می کند. این مسئله تاثیر به سزایی در شیوه ارائه و مزمون گزارشات مالی دارد. حذف سود و زیان از معاملات شرکت های وابسته، از مهم ترین تاثیرات این استاندارد است.
سخن آخر
ما در این مقاله به نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری پرداختیم. چنانچه علاقمند به رشته حسابداری هستید و می دانید که شغل حسابداری مناسب چه کسانی است، می توانید در دوره های نیک اندیشان به منظور فراگیری حسابداری، شرکت کنید. امیدواریم مطالب بیان شده برای شما مفید واقع شده باشد.
برای ثبت نام در دوره آموزش حسابداری نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇