انواع ترازنامه چیست؟

ترازنامه چیست؟⭐معرفی و بررسی اجزای ترازنامه

یکی از مواردی که لازم است هر حسابداری که در دوره حسابداری شرکت کرده بلد باشد، تهیه و تنظیم ترازنامه است. چنانچه می خواهید اطلاعاتتان در مورد ترازنامه و اجزای آن افزایش پیدا کند، تا پایان مقاله همراه ما باشید.

ترازنامه چیست؟

به منظور تعریف ترازنامه، نخست باید در مورد صورت های مالی شرکت ها که از مفاهیم اولیه و اصلی حسابداری است صحبت کنیم. صورت مالی، از جمله مدارکی است که توسط شرکت ها و اشخاصی که فعالیت تجاری دارند به صورت سالیانه تنظیم می شود و اطلاعات اقتصادی شخص حقیقی و یا حقوقی را در بر دارد.

ترازنامه حسابداری یا بیلان مالی، صورت حساب سود و زیان، صورت سود و زیان جامع و صورت گردش جریان وجوه نقد، از جمله صورت های مالی هستند که تنظیم و تهیه هر یک، از چالش های شغل حسابداری است. این جزء کمک می کند تا وضعیت اتقصادی یک شرکت با دقت بیشتری مورد برررسی و ارزیابی قرار گیرد.

بعد از این توضیحات، زمان آن است که بیان کنیم ترازنامه چیست. ترازنامه در حقیقت، یکی از انواع صورت های مالی بوده که شامل اطلاعات اقتصادی مانند بدهی ها، سرمایه و دارایی آن شخص در یک دوره زمانی معین است. ترازنامه ها، در اواخر دوره مالی، به وسیله حسابرس ها و بخش حسابرسی، به شکل نمودار و ستون تهیه و تنظیم می شوند. بعضی از ستون ها، اطلاعات مربوط به بدهی را داشته و بعضی از آن ها اطلاعات مربوط به دارایی و سرمایه را دارند. در ادامه، با معرفی اجزای ترازنامه به شما کمک می کنیم تا به درک بهتری از ترازنامه دست پیدا کنید.

ساختار و اجزای ترازنامه مالی کدامند؟

انواع ترازنامه چیست؟

حال که دانستید ترازنامه چیست و با تعریف ترازنامه، همانند تعریف علی الحساب در قانون محاسبات عمومی آشنا شدید، لازم است با انواع ترازنامه نیز آشنا شوید.

مجموعه ها پس از تکمیل داده های مالی، در زمان تنظیم اظهارنامه مالیاتی و سپس پرداخت قبض مالیات، باید بیلان های مالی خود را در دوره های معین داشته باشند. خوب است بدانید که ترازنامه مالی با توجه به شکل تنظیم به دو نوع تقسیم می شود که عبارت است از:

1- شکل حساب ترازنامه

بیلان در شکل حساب ترازنامه حسابداری، مانند حرفT  انگلیسی آماده می شود و دو عنوان و ستون دارد. در قسمت بالایی T عنوان آورده شده، در ستون سمت راست، اطلاعات مرتبط با دارایی و در ستون سمت چپ اطلاعاتی که به حقوق افراد دارای سهام و بدهی های شرکت مربوط است، نوشته می شود. در این نوع از ترازنامه حسابداری لازم است مجموع حساب های سمت راست با مجموع مانده حساب های سمت چپ برابر باشد.

2- شکل گزارشی ترازنامه

همانطور که در دوره آموزش حسابداری به صورت کامل آموزش داده می شود، در شکل گزاشی ترازنامه، بر خلاف شکل حساب، ترازنامه به صورت تک ستونی تنظیم می شود. به این صورت که نخست، دارایی های مجموعه نوشته شده و سپس در زیر آن، بدهی و سرمایه ذکر می شود و در آخر، داده های مربوط به مجموع مانده حساب، آورده می شود.

پس از اینکه بیان کردیم ترازنامه چیست و اجزای آن کدامند، در ادامه قصد داریم به اجزای بیلان مالی اشاره کنیم. همانگونه که اطلاعات شما درباره ترازنامه افزایش پیدا می کند با شغل حسابداری نیز بیش تر آشنا شده و متوجه خواهید شد که شغل حسابداری مناسب چه کسانی است. تهیه ترازنامه به دقت بالایی نیاز دارد و خوب است کسانی که دقت و تمرکز بالایی دارند وارد این شغل شوند و در دوره های آموزشی مربوط به آن شرکت کنند.

ساختار و اجزای ترازنامه مالی کدامند؟

حال که متوجه شدید ترازنامه چیست، لازم است با اجزای آن نیز آشنا شوید. اجزای بیلان یا همان ترازنامه شامل موارد زیر است:

1-عنوان

عنوان، اولین جزء ترازنامه در حسابداری است. در این قسمت، مواردی از جمله، تاریخ تنظیم گزارش، نام کامل بنگاه اقتصادی و شرکت، نام دقیق گزارش و صورت وضعیت مالی به چشم می خورد.

2-واحد اندازه گیری

از دیگر اجزای ترازنامه در حسابداری می توان به واحد اندازه گیری اشاره کرد که در گزارش حسابداری، مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت باید به صورتی در ترازنامه نشان داده شود که روی آن تاکید شده باشد. این واحد در کشور ایران، ریال است.

3-جمع حساب ها

جز سوم از اجزای بیلان حسابداری، جمع حساب ها است. همانگونه که از نام آن مشخص است، مجموع ستون های دارایی، بدهی و سرمایه در آن یادداشت می شود.

شیوه بررسی و تحلیل ترازنامه های مالی چگونه است؟

شیوه بررسی و تحلیل ترازنامه های مالی چگونه است؟

همانطور که در پاسخ پرسش ترازنامه چیست، بیان کردیم، ترازنامه از ابراز های مهم در تجزیه و تحلیل شرایط اقتصادی یک شرکت است. به همین دلیل شیوه بررسی و تحلیل ترازنامه اهمیت زیادی دارد. یکی از ستون های بیلان در شکل حساب، همانند حرف T تهیه و تنظیم می شود. علاوه بر این، یکی از مواردی که در ترازنامه گزارشی درج می شود، دارایی است.

اولین مسئله ای که شما در تحلیل ترازنامه باید به آن توجه کنید، میزان نقدینگی دارایی هاست. میزان نقدینگی، به معنی سهولت تبدیل دارایی به وجه نقد است. به یاد داشته باشید، هر یک از دارایی ها که در قسمت بالاتری نوشته شده اند، میزان نقدینگی بیش تری دارند.

ستون دوم ترازنامه در شکل حساب ترازنامه حسابداری، شامل داده های مربوط به بدهی و سرمایه مجموعه است. در تحلیل این بخش از ترازنامه، لازم است، به بدهی های کوتاه مدت و بدهی های بلند مدت، مانند اجاره که حالتی ثابت و همیشگی دارد، و باقی مانده کل دارایی های شرکت پس از کسر بدهی توجه کرد.

با توجه به عملکرد و نحوه تدوین ترازنامه، می توان از وضعیت اقتصادی یک شرکت اطلاع پیدا کرد و به پیش بینی اینکه در این فرآیند، چقدر احتمال توسعه و پیشرفت اقتصادی، و چقدر احتمال ورشکستگی آن وجود دارد، پرداخت و پس از آن درباره سرمایه گذاری در مجموعه و یا گسترش فعالیت های آن تصمیم گیری کرد.

سخن آخر

ما در این مقاله، پس از پاسخ به سوال ترازنامه چیست، شما را با انواع و اجزای ترازنامه آشنا کردیم. چنانچه علاقمند به یادگیری شغل حسابداری هستید، در دوره های حسابداری نیک اندیشان که به صورت دقیق این حرفه را به شما آموزش می دهند، شرکت کنید.

برای ثبت نام در دوره آموزش حسابداری نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇

ثبت نام دوره
نوشته قبلی
شرح وظایف حسابدار در ادارات دولتی چیست؟⭐جامع و کاربردی
نوشته بعدی
نحوه محاسبه ارزش ویژه در حسابداری چگونه است؟⭐جامع و کاربردی
به این نوشته امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب مرتبط
دسته بندی ها
keyboard_arrow_up
آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image