نمای دور فیلمبرداری

نمای دور در فیلمبرداری چیست و چند نوع دارد؟

یکی از موضوعاتی که می تواند تاثیرگذاری فیلم ها را افزایش دهد نماهای فیلم است. معمولا کارگردان های حرفه ای برای آنکه مخاطبان خود را به شدت تحت تاثیر قرار دهند و او را به همان فضایی ببرند که در ذهن دارند، از پلان ها و نماهای متفاوت استفاده می کنند. انتخاب به جا و درست نما است که می تواند باعث شود شما به هنگام نگاه کردن یک فیلم ترسناک، حس ترس و وحشت را تجربه  کنید. یکی از نماهایی که توسط کارگردان ها زیاد استفاده می شود، نمای دور در فیلمبرداری است و این، موضوعی است که ما در این متن قصد داریم در مورد آن با شما صحبت کنیم.

نما چیست؟

به نما، پلان و یا شات نیز گفته می شود. نما کوچکترین جزء در فیلمبرداری بوده و از جمله اصطلاحات علم تصویربرداری می باشد. اگر بخواهیم یک تعریف ساده از این واژه بیان کنیم باید بگوییم که در واقع نما، به تمام تصاویری گفته می شود که از زمان روشن شدن دوربین تا زمان خاموش شدن، بر نوار فیلم ثبت و ضبط می شود.

حداقل زمانی که یک نما و یا یک پلان طول می کشد، یک چهارم ثانیه است. معمولا پلان ها و یا نماهایی که از آنها به عنوان نمای نرمال یاد می کنند معمولا 30 ثانیه هستند. 30 ثانیه یک عدد نرمال در حوزه فیلمبرداری محسوب می شود. در تاریخ سینمای جهان، هستند فیلم هایی که تنها از 7 نما تشکیل شده اند. از جمله این آثار می توان به فیلم طناب ساخته هیچکاک اشاره کرد. از دیگر فیلم هایی که نمای طولانی دارند می توانیم به فیلم کشتی روسی از ساخته های الکساندر سوکوروف اشاره کنیم. این فیلم، تنها یک پلان داشته که آن نیز 96 دقیقه طول کشید.

آشنایی با نما های فیلمبرداری (نمای دور در فیلمبرداری)

کاربردهای نما

بر اساس نوع کارکردی که یک نما دارد، نما به گروه های متفاوتی تقسیم بندی می شود. برخی نماها قرار است مکان و محلی که یک اتفاق رخ داده است را به تصویر بکشند، برخی دیگر از نماها عواطف و احساساتی که باید با مخاطب به اشتراک گذاشته شود را نشان می دهند و عده ای دیگر از نماها نیز با توجه به محتوایی که سکانس دارد، گرفته می شوند.

یکی از مهم ترین اهدافی که نماها باید بتوانند آن را انتقال دهند، ایجاد یک حس ثانویه در مخاطب است. برای مثال زمانی که یک کارگردان قصد دارد مخاطب وی ترس و وحشت را به خوبی حس کند، در صحنه های ترسناک، دوربین را به چهره فردی که ترسیده نزدیک می کند و به این صورت  است که مخاطب نیز با تماشای این صحنه، دچار ترس و وحشت می شود. این نمای نزدیک برای آنکه حس و شخصیت مخاطب را تحت تاثیر گذار کاربردهای زیادی دارد. به این نمای نزدیک، نمای کلوز آپ گفته می شود. از دیگر نماهای مورد استفاده در کار تصویر برداری، نمای دور در فیلمبرداری است. در ادامه در مورد این نما نیز توضیحاتی ارائه خواهد شد.

نمای دور در فیلمبرداری

نمای دور در فیلمبرداری، نمایی است که از فاصله دور یک سوژه را به مخاطب نشان می دهد. البته علاوه بر تماشای سوژه، موارد دیگری نیز در نمای دور می توان مشاهده کرد؛ مانند دیگر شخصیت های حاضر در صحنه و محیطی که سوژه در آن در حال ایفای نقش است.

به نمای دور نمای لانگ شات (long shot) نیز گفته می شود. همان طوری که اشاره کردیم در این نوع نما، نمایی از تمام پیکر و قد فردی که در حال ایفای نقش است، نشان داده می شود.

کاربرد نمای دور در فیلمبرداری

همان طوری که در خطوط بالایی در مورد نمای دور در فیلمبرداری اشاره کردیم، این نما از جمله نماهای کاربردی در فیلمبرداری است که علاوه بر سوژه، دیگر اجزای محیط را نیز نشان خواهد داد. با کمک نمای دور در فیلمبرداری می توان یک نگاه کلی به موضوع داشت. این نما، موقعیت و محلی که یک سوژه در آن قرار گرفته را نشان داده و این می تواند به مخاطب کمک کند تا درک صحیحی از حس و فضاهایی که سوژه در آن قرار گرفته است، به دست آورد.

اطلاعات دیگری که با کمک نمای دور می توان دریافت کرد، افزایش اطلاعات در مورد محیطی است که اتفاقات در آن در حال افتادن هستند. معمولا کارگردان ها برای آنکه مخاطب را در جریان تمام ماجراهای فیلم قرار دهند از این نما استفاده می کنند و اغلب نیز در ابتدای شروع فیلم این نوع نما به کار برده می شود. البته گاهی اوقات وقتی یک فیلم به پایان می رسد، نمای دور در فیلمبرداری می تواند در به فکر فرو بردن مخاطب تاثیر خوبی داشته باشد.

در ضمن، توجه داشته باشید که این نوع نما برعکس نمای نزدیک که در آن شدت احساس و عواطف به مخاطب انتقال داده می شود، برای تراژیک کردن و افزایش میزان آن، کارآمدی بالایی خواهد داشت. در فیلم هایی که در آن یک جنگ و یا یک حادثه بزرگ در حال وقوع است نمای دور در فیلمبرداری، نمای منتخب کارگردان خواهد بود. با این نما می توان به خوبی، شدت و عمق فاجعه ای که در حال رخ دادن است را نشان داد.

نمای دور در فیلمبرداری چیست

جمع بندی

موضوعی که ما در این متن سعی کردیم اطلاعاتی را به صورت کاملا خلاصه و مفید در اختیار شما قرار دهیم، نمای دور در فیلمبرداری بود. به نمای دور، اصطلاحا لانگ شات نیز گفته می شود. لانگ شات در مقابل نمای کلوز آپ قرار دارد. نمای کلوز در جاهایی که قرار شدت احساسات و عواطف به بیننده انتقال پیدا کند، کاربرد داشته، اما نمای لانگ برای در جریان قرار گرفتن مخاطب در مورد آنچه در محیط به وقوع می پیوندد، به کار برده می شود. هنر یک کارگردان و مهارت او در انتخاب نما است که باعث می شود فیلم تاثیرگذاری قابل ملاحظه ای از خود نشان دهد. این تاثیرگذاری و استفاده درست از نما، تنها در صورتی می تواند اتفاق افتد که شما در مورد انواع نما و کاربردهای آنها اطلاعات کافی داشته باشید. توصیه می کنیم اگر به این مقوله علاقه دارید در کلاس آموزشی فیلمبرداری نیک اندیشان شرکت کنید. این دوره، حاوی اطلاعات بسیاری خوبی در این حوزه می باشد.

برای ثبت نام در دوره فیلمبرداری نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇

ثبت نام دوره
نوشته قبلی
معرفی انواع حسابداری با جزئیات
نوشته بعدی
50 مورد از مهم ترین اصطلاحات حسابداری که باید بدانیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image