حسابداری سبز یکی از زیرشاخه های حسابداری است که برای کسب اطلاعات در مورد آن می بایست در دوره حسابداری شرکت کنید. اگر نمی دانید این نوع حسابداری چیست و چه مباحثی در آن از اولویت بیشتری برخوردار است، در این مقاله نیک اندیشان با ما همراه باشید.
حسابداری محیط زیست چیست؟
همان طوری که حسابداری دادگاهی چیست، پاسخی منحصر به خود داشته و فعالیت های مشخصی در آن صورت می گیرد، حسابداری سبز نیز در حوزه موضوع مهمی چون محیط زیست بحث می کند. با توجه به اینکه محیط زیست در کل دنیا، در سال های گذشته بسیار مورد تخریب قرار گرفته است، حسابداری محیط زیست به وجود آمده تا بتواند آثار و نشانه های ناشی از تخریب طبیعت و محیط زیست را گزارش کرده و افشا کند. افرادی که وارد این زیر شاخه حسابداری می شوند، باز هم با چالش های شغل حسابداری درگیر هستند.
شاید جالب باشد که بدانید حسابداری محیط زیست برای اولین توسط فردی به پیتر وود (Peter Wood) مطرح شد. پیتر وود یک اقتصاد دان است و این وقوف او به مزایا و معایب شغل حسابداری موجب شد که افراد نگاه متفاوتی به حسابداری و کمک آن به حوزه محیط زیست اندازند.
موضوع که در زمان پاسخ به سوال حسابداری محیط زیست چیست، از اهمیت بالایی برخوردار است، این است که این نوع حسابداری به شرکت هایی که با چالش های زیست محیطی درگیر هستند، کمک می کند تا به شیوه ای مناسب، و برای حفظ محیط زیست، اطلاعات زیست محیطی را افشا کرده و عموم مردم را در جریان قرار دهند. این زیر شاخه از جمله شاخه های نوین و جدید در حسابداری است و تحصیل در آن به علاقه مندان کمک می کند تا در پیدا کردن شغل حسابداری در گرجستان موفق تر عمل کنند.
با کاربردهای استاندارد حسابداری محیط زیست آشنا شوید!؟
قبل از آنکه در مورد کاربردهای استاندارد حسابداری محیط زیست چیست نکاتی را بیان کنیم، باید بگوییم که این زیر شاخه از حسابداری در دوره آموزش حسابداری نیز ارائه می شود. برخی از مهم ترین کاربردهایی که می توان در خصوص حسابداری سبز بیان کرد، به شرح زیر است:
- هم در سطح اقتصاد کلان و هم در سطح اقتصاد خرد، این شاخه از حسابداری به کار برده می شود.
- با کمک این نوع حسابداری می توان هزینه های زیست محیطی را کاهش داد. به بیان دیگر این حسابداری کمک می کند تا تصمیمات بهتری در حوزه سرمایه گذاری گرفته شده و فن آوری هایی به کار گرفته شود که هیچ تداخلی و ناسازگاری با محیط زیست ندارند.
- افزایش عملکرد محیط زیست، از دیگر مزیت های بها دادن به حسابداری محیط زیست است. با حفظ و رعایت این نکته می توان گام هایی در جهت کاهش آلودگی محیط زیست و حتی، حفظ سلامت افراد جامعه برداشت.
- ایجاد مزیت های رقابتی بین شرکت های مختلف از دیگر مزیت هایی است که می توان در خصوص حسابداری محیط زیست بیان کرد. این امر با کمک به تولید محصولات سازگار با محیط زیست محقق می شود.
- بهبود وضعیت قیمت گذاری محصولات از دیگر کاربردها و یا به عبارت دیگر از جمله مزیت های حسابداری محیط زیست است. حسابداری محیط زیست به شرکت ها و سازمان ها کمک می کند تا با داشتن اطلاعات کافی در مورد محیط زیست، فرایندها و محصولات تولیدی شان سازگاری بیشتری با طبیعت داشته باشد.
مزایای حسابداری محیط زیست چیست؟
حسابداری در اکثر رشته ها کاربرد دارد از این رو در این مطلب سعی داریم که به مزایای حسابداری محیط زیست اشاره کنیم:
۱-حمایت از توسعه
رسیدن به توسعه در محیط زیست، نیازمند سیستمی عمل کردن است. حسابداری نیز نقشی تعیین کننده در سیستم توسعه محیط زیست ایفا کرده و باعث نظم دادن به فعالیت های مرتبط برای رسیدن به توسعه در محیط زیست می شود.
۲-تصمیم گیری بهتر
زمانی که از طریق حسابداری محیط زیست، اطلاعات لازم برای شرکت های محیط زیستی افشا می شود، فرآیند تصمیم گیری این شرکت ها برای انجام دادن فعالیت ها سرعت می گیرد. علاوه بر این، بر کیفیت تصمیم های گرفته شده نیز اثر مثبت خواهد گذاشت.
۳-اندازه گیری و کنترل
حسابداری سبب می شود که پارامترهای مربوط به محیط زیست قابل انداره گیری شوند. زمانی که مباحث موجود به صورت کمی بیان شوند، درک آن ها برای افراد فعال در حوزه حسابداری راحت خواهد شد.
۴-مباحث مالی
مزیت آخری که در مورد مزیت های حسابداری محیط زیست چیست، مطرح می شود، مباحث مالی است. هر سازمانی دارای بخش مالی بوده و محیط زیست نیز خارج از این قاعده سازمانی نیست. حسابداری محیط زیست، سبب بهبود مباحث مالی و کمک به اداره کردن آن می شود.
منظور از هزینه ها در حسابداری محیط زیست چیست؟
اگر بخواهیم به طور مختصر به فواید اطلاعات حاصل از حسابداری زیست محیطی اشاره کنیم، می توانیم به مواردی همچون هزینه یابی، سرمایه گذاری در دارایی های فیزیکی و برنامه ریزی استراتژیک اشاره نماییم. با این حال، برخی پژوهشگران در یافته های خود به این نتیجه رسیده اند که حسابداری محیط زیست تاثیرات سازمانی اندکی بر عملکرد های مالی شرکتها داشته است.
برای آنکه بدانیم منظور از هزینه ها در حسابداری محیط زیست چیست، توجه شما را به لیستی از هزینه ها که در حسابداری سبز آورده شده است جلب می کنیم:
- هزینه های جلوگیری از آلودگی آب و هوا
- تجهیزات تصفیه آب و هوا
- هزینه های اقدامات انجام شده برای صرفه جویی در انرژی و کاهش گرمایش زمین
- هزینه های مربوط به حفظ آب و استفاده از آب باران و دیگر منابع طبیعی
- هزینه فعالیت های تجدید محیط زیست (کاهش آلودگی های خاک و آب های زیرزمینی و غیره)
- هزینه های مدیریتی حمایت از محیط زیست از جمله فعالیت های توسعه محیط زیست
- هزینه های حمایت از محیط زیست، ناشی از مشارکت در فعالیت های اجتماعی مثل شرکت در سازمان های مرتبط با حفظ محیط زیست و غیره
- هزینه های حمایت از محیط زیست، ناشی از هزینه های مربوط به تحقیقات و توسعه
- هزینه های مرتبط با کسب و حفظ گواهی ایزو 14001
تفاوت حسابداری سنتی و حسابداری محیط زیست چیست؟
نکته ای که شاید ذهن برخی افراد را به خود مشغول کرده باشد، این است که تفاوت بین حسابداری سنتی و حسابداری محیط زیست چیست. یکی از مهم ترین تفاوت هایی که بین حسابداری سنتی و حسابداری محیط زیست دیده می شود این است که در حسابداری سنتی، تنها روی سودآوری تمرکز می شود، بدون آنکه محیط زیست و منابع طبیعی در نظر گرفته شود. در واقع، در حسابداری سنتی، تمرکز و نگرانی اصلی ارقام و اعداد کمی هستند.
در حسابداری سنتی، آثاری که باعث تخریب محیط زیست شده و به پول و یا به عدد تبدیل نشده است، در هیچ جایی ثبت نمی شود، و هیچ گاه نمی توان تاثیری که این فعالیت ها بر زندگی انسان و محیط زیست داشته اند، مورد بحث و بررسی قرار داد. این مخرب ترین تاثیری است که حسابداری سنتی بر محیط زیست دارد. در نهایت باید بگوییم، امروزه همه واحدهای تولیدی می بایست برای حسابداری سبز بها و ارزش بیشتری قائل شوند؛ زیرا محیط زیست ما در حال نابودی است و این نابودی ممکن است به پایان بخشیدن به زندگی انسان ها منجر شود.
در ضمن، به خاطر داشته باشید در جاهایی که حسابداری محیط زیست برای بررسی اسناد مالی شرکت ها به کار برده می شود، یک قسمت جداگانه به نام هزینه های زیست محیطی به عنوان بخشی از هزینه های فرایندهای اقتصادی باید در نظر گرفته شود.
کلام آخر
حسابداری محیط زیست چیست، موضوعی بود که در این مقاله به بحث راجع به آن پرداختیم و در مورد کاربردها و تفاوت های آن با حسابداری سنتی نکاتی را بیان کردیم.
برای ثبت نام در دوره آموزش حسابداری نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇