بودجه چیست و انواع آن بشناسید!؟

بودجه چیست و انواع آن⭐هر آنچه که باید از بودجه و انواع آن بدانید

بودجه مفهومی است که در دوره حسابداری به طور کامل به آن پرداخته می شود. بودجه بندی فرآیندی پیچیده است که به تخصص و دانش نیاز دارد.

بودجه چیست و انواع آن بشناسید!؟

افرادی که به مسائل مالی و حسابداری علاقه مند بوده در پی این هستند تا بتوانند با مزایا و معایب شغل حسابداری نیز آشنا شوند. شاخه های متعددی در حسابداری وجود دارد که هر کدام از این شاخه ها بر اساس سختی کار دارای مزایا و معایب هستند. بودجه نیز یکی از شاخه های حسابداری است که در این مقاله می خواهیم آن را شرح دهیم.

 امروزه هر فرد و نهادی به نحوی با بودجه و مسائل وابسته به آن سر کار دارد. تعیین بودجه در سازمان بر عهده بخش مالی سازمان است که باید به صورت دقیق به بررسی آن پرداخته و پیش بینی هایی دقیقی انجام دهد. بر اساس سختی زیاد کار برای تهیه و تنظیم بودجه، افرادی که متصدی بودجه بندی هستند درآمدهای مناسبی دریافت می کنند. در واقع بودجه بندی را می توان یکی از پردرآمدترین شغل رشته حسابداری عنوان کرد.

برای آنکه به سوال بودجه چیست و انواع آن کدام هست، جواب بدهیم باید بگویم که بودجه، برنامه ای است که بر اساس یک پیش بینی ایجاد می شود. پیش بینی که پایه آن درآمدها و هزینه های موجود است. البته باید به ذکر این مورد پرداخت که پیش بینی های صورت گرفته دارای بازه زمانی مشخص هستند که عموما یکساله است. برنامه بودجه انواع مختلفی دارد که در این مطلب به بررسی آن ها می پردازیم:

مراحل بودجه چیست و انواع آن از چه مرحله هایی می گذرد؟

۱-بودجه کل

در برنامه بودجه، هر آن چه که به یک کسب و کار مرتبط است از مسائل مالی گرفته تا مسائل غیر مالی گنجانده می شود.

۲-بودجه مربوط به عملیات

هر کسب و کار برای تهیه مواد اولیه به بودجه نیاز دارد که به این بودجه، بودجه عملیاتی گفته می شود.

۳-بودجه هزینه ای

بودجه ای که مربوط به خرید تجهیزات و مواد اولیه است بودجه هزینه ای نام دارد.

۴-بودجه نقد

زمانی که روند برنامه ها بر روی موجود نقد در سازمان باشد بودجه، بودجه نقد نامیده می شود.

۵- بودجه یکنواخت و ثابت

هر شرکت و یا کسب و کاری بر اساس توانایی و پتانسیل وجودی خود به تنظیم این بودجه می پردازد.

مراحل بودجه چیست و انواع آن از چه مرحله هایی می گذرد؟

در دوره آموزش حسابداری نیک اندیشان به شرکت کنندگان و حسابداران آینده، مراحل بودجه به طور کامل آموزش داده می شود و افرادی که حسابداری و کار با اعداد و ارقام را دوست دارند می توانند در دوره های این مجموعه شرکت کنند. به طور کلی همه انواع بودجه ۴ مرحله اصلی را طی می کنند‌:

۱-پیشنهاد بودجه

پیشنهاد بودجه یکی از چالش های شغل حسابداری است. حسابداران و افرادی که در بخش مالی فعالیت می کنند برای این که بودجه پیشنهادی را ارائه دهند باید تمام جوانب موجود را بررسی نمایند.

۲-تایید و تصویب بودجه

تایید بودجه چیست و انواع آن برای تایید شدن به چه مواردی نیاز دارند، موضوع دیگری است که در آموزش حسابداری با مدرک معتبر ارائه می شود. در پاسخ به این سوال می توانیم بگوییم، هنگامی که بودجه پیشنهادی به مدیران مربوطه و اشخاص دارای صلاحیت ارسال می شود، اگر این افراد مهم سازمان با بودجه پیشنهادی موافقت کنند، بودجه تایید و تصویب می شود.

۳-اجرایی کردن بودجه

در این مرحله باید از تمام امکانات و ابزارهای سازمانی برای عملی کردن مفاد بودجه استفاده شود.

۴-اعمال کنترل و نظارت بودجه

کنترل و نظارت باعث می شود که فعالیت ها بر اساس بودجه انجام شود.

اصول بودجه چیست و انواع آن از چه اصولی پیروی می کند؟

حسابدار و مدیر مالی باید به گونه ای بودجه را تنظیم کند که تمام اصول بودجه در آن لحاظ شده باشد. گرچه این مورد نیز تا حدودی مشکل است و به تخصص کامل نیاز دارد، اما بهرحال اصولی به شرح زیر در تدوین آن نقش دارد:

۱-تعهد به یک بودجه

پرهیز از بودجه های متعدد از اصول مهم بودجه به شمار می آید.

۲-جامع بودن بودجه

دیگر پاسخی که می توانیم به سوال “اصول بودجه چیست و انواع آن از چه اصولی تبعیت می کنند” بدهیم، جامع بودن بودجه است. جامع بودن بودجه به این معنی است که باید تمام درآمدها، هزینه ها و ارقام بودجه در نظر گرفته شوند.

۳-شامل بودن بودجه

شامل بودن بودجه یعنی این که تمام مواردی که در بودجه وجود دارد به طور مفصل شرح داده شود.

۴-منعطف بودن بودجه

تمام مفاد موجود در بودجه باید انعطاف پذیر باشد؛ زیرا شرایط موجود ثابت نبوده و در حال تغییر است.

۵-درآمدهای تقریبی در بودجه

کلیه درآمدها باید به صورت تقریبی و تخمینی در فرآیند بودجه آورده شوند.

۶-مرزبندی هزینه ها

هزینه هایی که انجام می شود باید بر اساس بودجه بوده و از آن ها فراتر نرود.

۷-اعتدال

تعادل زمانی به وجود می آید که دولت، سازمان و اشخاص به وام نیاز نداشته و بر اساس هزینه ها و درآمدهای موجود پیش روند‌.

تخصیص بودجه چیست و انواع آن چه تاثیری بر نحوه تخصیص بودجه دارد؟

کسری بودجه چیست و انواع آن چگونه تامین می شود؟

حال که دانستید بودجه چیست و انواع آن کدامند، بهتر است با کسری بودجه آشنا شوید. کسری بودجه زمانی اتفاق می افتد که هزینه های پیش بینی شده از میزان درآمد بیشتر باشد. راه های مختلفی برای تامین کسری بودجه پیشنهاد می شود که عبارتند از:

۱-انتشار اوراق قرضه

یکی از روش ها برای جبران کسری بودجه دولتی، انتشار اوراق قرضه است. دولت بر اساس پیش بینی هایی، اوراق قرضه خود را که برای سال های آینده است به فروش می رساند. در صورتی که دولت در پرداخت سود و به عمل رساندن وعده های خود در اوراق شکست بخورد، کسری بودجه به مراتب بدتر می شود.

۲-انتشار پول

یکی از بدترین روش ها برای تامین بودجه دولت، چاپ و انتشار پول است. این کار برای دولت هزینه ای ندارد، ولی باعث افزایش تقاضا برای کالا های بازار شده و نقدینگی را بیشتر می کند. نهایتا تورم صعودی و غیر قابل کنترلی در اقتصاد به وجود خواهد آمد.

۳-فروش دارایی های خود

دولت برای تامین بودجه کشوری می تواند برخی از دارایی های خود را به فروش برساند. همچنین می تواند این دارایی ها را به شرکت های خصوصی واگذار کند. این روش نسبتا تبعات کمتری دارد.

کسری بودجه چیست و انواع آن چگونه تامین می شود؟

تخصیص بودجه چیست و انواع آن چه تاثیری بر نحوه تخصیص بودجه دارد؟

هنگامی که بودجه پیشنهاد می شود اگر مدیران مربوطه آن را تایید کنند، در قدم بعدی وارد مرحله اجرا شده و بر اساس مبالغ پیشنهادی درآمدها و هزینه ها، اعتباراتی تخصیص داده می شود؛ اعتباراتی که پوشش دهنده فعالیت ها برای یک سال مشخص است. در واقع بخش های مختلف یک سازمان درخواست تخصیص بودجه خود را به بخش برنامه و بودجه ارائه می دهند و این بخش بر اساس مفاد بودجه درصدی از اعتبار را به آن ها تخصیص می دهد تا کارهای هر بخش امکان اجرایی شدن پیدا کنند.

در پاسخ به سوال تخصیص بودجه چیست و انواع آن چه تاثیری بر نحوه تخصیص دارد، باید گفت که تخصیص همان تقسیم اعتبار است. تقسیم اعتبار بر اساس نیاز بخش های سازمان و طبق قواعد مشخص شده در بودجه انجام می شود. به علاوه روال تخصیص برای تمامی انواع بودجه مسیر ثابت و مشخصی دارد که بر اساس درآمدها، هزینه ها و دیگر موارد موجود در برنامه بودجه تعیین می شود.

کلام آخر

در این مقاله نیک اندیشان بودجه را مورد تحلیل قرار دادیم تا افراد بتوانند با مفهوم بودجه چیست و انواع آن آشنا شوند. امید است که مطالب ارائه شده در این مقاله مفید بوده باشد.

برای ثبت نام در دوره آموزش حسابداری نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇

ثبت نام دوره
نوشته قبلی
بررسی علت⭐خاموش شدن گوشی شیائومی بعد از آپدیت
نوشته بعدی
حقوق کمک پرستار در سال⭐1401-1402
به این نوشته امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب مرتبط
دسته بندی ها
keyboard_arrow_up
آشنایی بیشتر با دوره های آموزشی موسسه نیک اندیشان
اینستاگرام نیک اندیشان
close-image