حسابرسی چیست؟ و تفاوت آن با حسابداری چیست؟
اگر علاقه دارید که در زمینه مالی شاغل شوید، حسابداری و حسابرسی دو گزینه ی شغلی مناسب برای شما خواهند بود. هر دو حرفه نقش مهمی در حفاظت از سلامت مالی شرکت دارند. اگرچه حسابداران و حسابرسان اغلب با هم کار می کنند، اما اهداف و مسئولیت های متمایزی دارند. در این مقاله حسابداری و حسابرسی را تعریف می کنیم، برای شما شرح می دهیم که حسابداری و حسابرسی چیست، همچنین به معرفی مهارت های مورد نیاز هر حرفه می پردازیم. همچینن تفاوت های کلیدی بین این دو عملکرد مهم را بررسی می کنیم.
حسابداری چیست؟
حسابداری به روش مستمر ثبت دارایی ها، بدهی ها و جریان نقدی یک شرکت گفته می شود. حسابداران مسئول تجزیه و تحلیل داده های مالی، مشاوره در مورد مسائل مالی، پیش بینی نتایج مالی، ایجاد مدل های مالی مختلف بر اساس شرایط متغیر و انجام معاملات مالی با رعایت قوانین، مقررات و قوانین مالی هستند. وظایف خاصی که یک حسابدار بر عهده دارد عبارتند از:
- تجزیه و تحلیل هزینه ها
- ایجاد صورت حساب های مالی
- حصول اطمینان از رعایت قوانین مالیاتی و سایر مقررات
- تشکیل اظهارنامه مالیاتی
- پیش بینی نتایج تصمیمات مالی
- ارائه مشاوره برای مدیریت امور مالی
- پیشنهاد راهکارهایی برای صرفه جویی در هزینه
گزارش هایی که حسابداران به صاحبان کسب و کار خود ارائه می دهند عبارتند از:
- هزینه های ماهانه، سه ماهه و سالانه حین انجام کار
- صورت حساب های سود و زیان
- نسبت سود و زیان نسبت به کل فروش شرکت
- مقایسه صرفه جویی در هزینه ماهانه، سه ماهه و سالانه
- تعداد کارکنان فعال فعلی
- رشد شرکت در طول زمان
- کل سهم شرکت
حسابرسی چیست؟
حسابرسی چیست؟ حسابرسی عبارت است از بررسی منظم سوابق مالی یک شرکت برای شناسایی مغایرت ها و مواردی که مطابقت ندارد. حسابرسان پس از اتمام کار حسابدار برای بررسی گزارش مالی وارد عمل می شوند. سه نوع حسابرسی وجود دارد:
- ممیزی های خارجی که توسط حسابرسان خارج ازشرکت و یا سازمان مربوطه انجام می شود.
- حسابرسی داخلی که توسط حسابرسان داخل یک سازمان صورت می گیرد
- حسابرسی های خدمات درآمد داخلی کانجامه توسط حسابرسان داخلی انجام می شود.
حوزه ی کاری حسابرس بر موارد زیر تمرکز دارد:
- مطابقت دادن قانون با الزامات و مقررات صنعت
- کارایی سیستم حسابداری
- دقت برنامه ریزی و بودجه ریزی
شباهت های حسابداری و حسابرسی چیست؟
تحصیلات
اگرچه از نظر فنی الزامی نیست، اما داشتن مدرک معتبر معمولاً حداقل نیاز آموزشی برای حسابداران و حسابرسان است. همانطور که حسابداران و حسابرسان در مسیرهای شغلی مربوطه خود پیشرفت می کنند، اکثر آن ها انتخاب می کنند که از کجا و چگونه مدرک معتبر حوزه کاری خود را دریافت کنند. بد نیست بدانید که موسسات و مراکز عالی علمی مانند موسسه ی نیک اندیشان دوره های حسابرسی و حسابداری را برگزار می کنند. ضمن شرکت در دوره حسابرسی نیک اندیشان شما پی خواهید برد که حسابرسی چیست؟ چه کاربردی دارد؟ و … . پس از آنکه دوره نیک اندیشان را با موفقیت پشت سر گذاشتید موسسه مدرک معتبر مربوطه را به شما اعطا کرده و شما را معرفی به کار می کند.
مهارت ها
اگر می خواهید بدانید مهارت های مورد نیاز حسابداری و حسابرسی چیست لازم است بدانید که این دو حرفه مهارت های مشترکی هم با هم دارند.
مهارت های مشترک حسابداران و حسابرسان موفق عبارتند از:
- ارتباط کتبی: حسابداران و حسابرسان باید بتوانند گزارش هایی را ارائه دهند که به وضوح نوشته شده، دقیق و قابل درک باشد.
- تمرکز: به منظور ارائه توصیه های تجاری مفید، حسابداران باید بتوانند روی جزئیاتی که تصویر مالی کامل یک شرکت را تشکیل میدهند تمرکز کنند و سوابق دقیقی را حفظ کنند. حسابرسان باید بتوانند هر مرحله از فرآیند حسابداری را دنبال کنند تا هرگونه مغایرت اعم از تصادفی یا عمدی را کشف کنند.
- ریاضی: حسابداران و حسابرسان به مهارت های ریاضی، از عملیات پایه تا پیچیده ریاضی نیاز دارند.
- سازمان دهی: برای ایجاد و بررسی صحت گزارش های مالی، هم حسابداران و هم حسابرسان باید بتوانند اطلاعاتی را که از دیگران دریافت می کنند و اطلاعاتی را که گزارش می کنند سازماندهی کنند.
- سواد رایانه ای: حسابداران و حسابرسان باید از برنامه ها و برنامه هایی که کسب و کارها برای گزارش و تجزیه و تحلیل داده ها استفاده می کنند، به روز باشند.
- حل مسئله: حسابداران مهارت های حل مسئله را هنگام متعادل کردن کتاب ها به کار می گیرند. حسابرسان از این مهارت ها برای بررسی مغایرت ها و بررسی کارهای حسابداری تکمیل شده استفاده می کنند.
تفاوت حسابداری و حسابرسی چیست؟
حسابداران و حسابرسان ممکن است سوابق و مجموعه مهارت های مشابهی داشته باشند، اما نقش آن ها متمایز است. در اینجا تفاوت های اصلی آن ها آورده شده است:
- عملکرد اولیه
حسابداری سوابق پولی یک شرکت را نگهداری می کند. حسابرسی سوابق و صورت های مالی تولید شده توسط حسابداری را ارزیابی می کند.
- هدف
در حالی که حسابداری دید درست و دقیقی از سوابق مالی یک شرکت ارائه می دهد، حسابرسی قابلیت اطمینان آن سوابق را تأیید می کند.
- کلید قابل تحویل
حسابداران صورت های مالی را ارائه می کنند که نشان دهنده نتایج مختلف فعالیت های تجاری مرتبط با پول است. حسابرسان گزارش های حسابرسی را تهیه کرده و آن ها را با عناوین “فاقد صلاحیت” یا “واجد شرایط” طبقه بندی می کنند. اگر حسابدار داده های کافی را ارائه نکند، حسابرس به شرکت اطلاع می دهد که گزارشی در دسترس نیست و اقدامات بعدی مورد نیاز را توصیه می کند.
- فعالیت های روزانه
در طول روز، حسابداران دفاتر حسابداری را نگهداری می کنند، اسناد و سوابق را نگهداری می کنند، صورت های مالی را در صورت نیاز تهیه می کنند، پیش بینی های مالی را تهیه می کنند، مدل های تجاری را تجزیه و تحلیل می کنند، بودجه ها را اجرا می کنند و هزینه های واقعی را نظارت می کنند.
حال اگر بخواهیم بدانیم فعالیت روزانه حرفه حسابرسی چیست؟ می توان گفت حسابرس وقت خود را صرف بررسی صورت های مالی شرکت می کنند، فرآیند های مالی شرکت را گام به گام دنبال می کنند، حوزه های بحرانی ریسک مالی را شناسایی می کنند، کنترل هایی را برای هر ریسک شناسایی شده پیشنهاد می کنند، تأیید اسناد مالی، ایجاد مسیر حسابرسی و ایجاد گزارش های حسابرسی برای به اشتراک گذاشتن با کارکنان یا واحدهای تجاری که از صورت های مالی حسابدار استفاده می کنند.
- محیط کاری
حسابداران عموماً بخشی از مدیریت میانی را تشکیل می دهند. حسابرسان داخلی هم معمولاً این وضعیت را دارند. امو حسابرسان خارجی، در حالی که بخشی از ساختار شرکت به حساب نمی آیند، اما سطح آن ها از کارکنان مالی داخلی بالاتر است، زیرا کار آن ها بر کار حسابداران ارجحیت دارد.
- نوع کار
شغل حسابدار تحلیلی و عملیاتی است.
موقعیت حسابرس تحلیلی و تحقیقی است.
هدف از حسابرسی چیست؟
هدف حسابرسی چیست، یکی از سولاتی که در مورد حسابرسی مطرح می شود. برخی از مهم ترین اهداف حسابرسی به شرح زیر است:
- یکی از مهم ترین هدف هایی که حسابرسی در پی به دست آوردن آن است، بررسی میزان اعتبار است. حسابرسان با بررسی حساب های یک شرکت، مانده حساب ها و صحت و درستی آنها را بررسی می کنند.
- کامل بودن اطلاعاتی که در حساب ها آورده شده است، از دیگر اهداف حسابرسی به شمار می رود. اطلاعات مالی یک شرکت می بایست به صورت کامل و دقیق به ثبت رسیده باشد.
- صحت محاسبات نیز از دیگر اهداف مهم در حسابرسی می باشد. جمع بندی حساب ها و معامله ها باید به صورت صحیح و درست صورت گرفته باشد، در غیر این صورت اطلاعات مالی ثبت شده قابل استناد و اعتماد نخواهند بود.
- بررسی مالکیت و تعهداتی که شرکت دارد از دیگر اهداف حسابرسی می باشد. در بررسی مالکیت و تعهدات، بررسی مالکیت کلیه اموال و دارایی هایی مربوط به شرکت، تحت ارزیابی قرار خواهند گرفت.
- از دیگر اهداف حسابرسی می توان به ارزشیابی اشاره کرد. در ارزشیابی، صحت اطلاعات درج شده در حساب ها سنجیده می شود.
گزارش حسابرسی چیست؟
گزارش حسابرسی چیست، موضوع دیگری است که می بایست در خصوص آن نکاتی را یادآوری کنیم. گزارش حسابرسی به گزارشی می گویند که در آن، حسابرس، صورت وضعیت مالی شرکت را ثبت کرده است؛ معمولا حسابرسان در آماده کردن این گزارش سعی می کنند کاملا بی طرف باشند. در این گزارش، حسابرس نظر خود را در مورد صورت مالی یک شرکت به صورت دقیق ابراز می کند. از آنجایی که حسابرسی برای بررسی وضعیت مالی یک شرکت انجام می شود، فرایند تهیه گزارش می بایست به دست افراد خبره و ماهر صورت پذیرد.
گزارش حسابرسی انواع و اقسام متفاوتی همچون، گزارش حسابرسی مشروط، گزارش حسابرسی مردود، حسابرسی گزارش گیری، حسابرسی میدانی، حسابرسی عمومی، حسابرسی استاندارد و حسابرسی عدم اظهارنظر دارد. گزارش های حسابرسی، استانداردهای خاصی داشته و بندهای متفاوتی در آنها مشاهده می شود.
اصول حسابرسی چیست؟
اصول حسابرسی چیست موضوعی است که به ما کمک می کند به بررسی تفاوت حسابرسی با حسابداری بپردازیم. برخی از مهم ترین اصول حسابرسی به شرح زیر است:
- یکی از مهم ترین نقش های حسابرسی، اعتبار بخشی به صورت های مالی شرکتی است که حسابرسی در مورد آن انجام شده است.
- فردی که به عنوان حسابرس انتخاب می شود، گزارش ها را به صورت مستقل به مرجعی اهدا می کند که برای انجام فرآیند حسابرسی انتخابش کرده است.
- مرجعی که وظیفه دارد به حسابرسی شرکت های دولتی بپردازد، دیوار محاسبات کشور است.
- برای آنکه بتوان حدود حسابرسی را مشخص کرد، مسئولیت حسابرسان می بایست محدود و مشخص باشد.
- برای آنکه در مورد صورت مالی یک شرکت نظر دارد، تنها نمی توان به پاک دستی و درستکاری مدیر شرکت تحت حسابرسی بسنده کرد.
- در شرکت های سهامی عام، بررسی و رسیدگی به صورت های مالی باید توسط بازرسی انجام شود که توسط مجمع عمومی صاحبان سهام انتخاب شده است.
- بازرسی که وظیفه دارد حسابرسی یک شرکت سهامی عام را انجام دهد، وظیفه دارد گزارش نهایی را به مجمع عمومی صاحبان سهام ارائه کند.
آیا می دانید مراحل فرایند حسابرسی چیست؟
مراحل فرایند حسابرسی چیست، از دیگر موضوعات مهمی است که می بایست در خصوص سوال “حسابرسی چیست” به بحث و بررسی گذاشته شود. این مراحل به شرح زیر است:
1- آماده سازی حسابرسی
در آماده سازی حسابرسی، برنامه ریزی برای همه مواردی انجام می شود که قبلا توسط طرفین مشخص شده اند. از جمله این موارد می توانیم به حسابرس، مشتری، حسابرس اصلی و مدیر برنامه حسابرسی اشاره کنیم. وقتی حسابرسی شروع می شود، این مرحله به پایان می رسد.
2- به اجرا درآوردن حسابرسی
در این مرحله، اطلاعات مربوط به حسابرسی جمع آوری می شود و از زمان ورود به مرحله حسابرسی تا زمانی که جلسه خروج فرا برسد، این مرحله ادامه خواهد داشت. فعالیت های متعددی را می توان در این مرحله شاهد بود که از آن جمله می توانیم به ملاقات با حسابرسی، درک کنترل سیستم و تایید عملکرد اشاره کنیم.
3- گزارش حسابرسی
در این مرحله از فرآیند حسابرسی، همه اطلاعاتی که در نتیجه حسابرسی به دست آمده است، در اختیار مدیر مجموعه قرار داده می شود.
4- مرحله پایانی حسابرسی
این مرحله، با تمام شدن فعالیت های برنامه ریزی شده ی مربوط به حسابرسی به پایان می رسد. در اینجا حسابرس، با توجه به آیین نامه اخلاق حرفه ای، برخی از اقدامات اصلاحی را به کارفرما پیشنهاد می دهد. این، مهم ترین نکته و اقدامی است که در خصوص سوال حسابرسی چیست، باید مورد توجه قرار داده شود.
مهم ترین استانداردهای حسابرسی چیست؟
به حسابرسی چیست، پرداختیم و حال می خواهیم مهم ترین استانداردهای حسابرسی را نیز معرفی کنیم. برخی از مهم ترین این استانداردها به شرح زیر است:
- استانداردهای عمومی در حسابرسی: این استاندارد می گوید، کسی که می خواهد حسابرسی کند، می بایست صلاحیت لازم و همینطور گواهی نامه ها و مدارک تحصیلی مورد نیاز برای حسابرسی را از انجمن های تایید شده توسط انجمن حسابداران خبره داشته باشد.
- استانداردهای میدانی در حسابرسی: این نوع استاندارد نیز در مورد نحوه عملکرد بحث می کند. با توجه به این استاندارد، فردی که حسابرسی می کند، می بایست برای انجام کارهای خود برنامه ریزی داشته و گزارش های مالی که آماده می کند، کاملا مستند و با توجه به مدارک باشد. در این نوع استاندارد، فرد باید از کنترل داخلی نیز بهره برده و تا جایی که می تواند خطرهای سوء استفاده های مالی را کم کند.
- استانداردهای گزارشگری در حسابرسی: این استاندارد نیز مربوط به مراحل بعد از جمع آوری مدارک و مستندات است. معمولا بعد از آنکه مدارک و مستندات جمع آوری شدند، نوبت به ارائه گزارش می رسد.
پاسخی که به سوال مهم ترین استانداردهای حسابرسی چیست، ارائه کردیم، حداقل ترین استانداردهای مورد نیاز برای حسابرسان به شمار می رود.
برای ثبت نام در دوره حسابداری نیک اندیشان بر روی دکمه ثبت نام زیر کلیک کنید👇
آیا نیک اندیشان به جز دوره حسابداری ، دوره های آموزشی دیگری در حوزه مدیریت و حسابداری، برگزار می کند؟
بله نیک اندیشان در حوزه مدیریت و حسابداری، دوره های آموزشی زیر را هم برگزار می کند. که عبارتند از :
دوره بازرگانی ، دوره آموزش صادرات و واردات
آیا نیک اندیشان دوره های آموزشی در حوزه های دیگر هم برگزار می کند؟
دوره ماساژ ، دوره ماساژ پیشرفته ، دوره ماساژ سنگ داغ ، دوره ماساژ شیاتسو
حوزه فنی مهندسی
دوره تعمیر موبایل ، دوره تعمیر اسپیلت ، دوره تعمیر یخچال ، دوره نصب دوربین مدار بسته
حوزه آشپزی
دوره آشپزی بین الملل (ملل) ، دوره آشپزی ایرانی ، دوره آشپزی درباری ، دوره نان پزی
حوزه مدیریت کسب و کار
دوره BBA ، دوره MBA ، دوره DBA یکساله ، دوره POST DBA
حوزه روانشناسی کاربردی
دوره بازی درمانی ، دوره مونته سوری
حوزه هنری